Primarul de Chișinău pare enervat la culme pe Comisia Situații Excepționale (CSE) care s-a întrunit acum o zi în ședință, dar nu a discutat despre riscul ca orașul să rămână fără apă, din cauza datoriilor acumulate de „Apă-Canal Chișinău”. Printr-o postare plasată pe contul său oficial de Facebook în ziua de duminică, 29 ianuarie curent, Ion Ceban solicită să rezolve problema.
„1 februarie, peste 2 zile suntem șantajați că orașul Chișinău va rămâne fără apă, deoarece punctele de la „Apă Canal” vor fi deconectate de la energia electrică. Informez că în situație de criză majoră la una din instituțiile strategice pentru țară, cei de la guvernare se fac că plouă. Solicităm CSE să se întrunească și să acopere aceste datorii, dar și toată suma care s-ar acumula pe parcursul anului din cauza decalajului de prețuri între servicii. Primăria Chișinău recent a acoperit o altă gaură financiară la „Apă Canal”, de 130 milioane de lei, care au creat-o foștii gospodari ai Chișinăului”, a scris primarul Ion Ceban.
78 de milioane de lei este datoria „Apă Canal” pentru energia electrică, formată în ultimele 2 luni.
Amintim că CSE s-a întrunit pe data de 28 ianuarie curent. Pe scurt, a decis acordarea unor bunuri din rezervele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății în calitate de asistență internațională cu titlu gratuit pentru Ucraina. Valoarea totală a lotului se ridică la circa 16,8 milioane de lei.
Membrii Comisiei au aprobat decizii ce vizează acoperirea cheltuielilor suportate în procesul de gestionare a crizei refugiaților. Astfel, 327,3 mii de lei, din fondul de intervenție a Guvernului, vor fi alocate pentru întreținerea centrelor de plasament temporar, instituite de autoritățile publice locale de nivelul întâi, și 3952,4 mii de lei pentru cele de nivelul doi. Totodată, 1582,7 mii de lei vor fi alocate pentru acoperirea costurilor de funcționare a centrelor create de întreprinderile de stat, organizațiile necomerciale și instituțiile bugetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
O altă decizie a CSE se referă la mecanismul de monitorizare a activității persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA. În urma modificărilor, activitățile și tranzacțiile de la care trebuie să se abțină entitățile raportoare vor fi prevăzute expres.