Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

Primarul din Orhei riscă să fie demis. Un deputat PAS a pus umărul: O să vă vânăm pe toți, unul câte unul

16 Sept. 2021, 15:03
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Sept. 2021, 15:03 // Politica //  Petru Beregoi

Primarul de Orhei Pavel Verejanu ar putea fi suspendat din funcție. Declarația aparține deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care afirmă motivul ar fi „un abuz comis de edil în campania electorală” în cadrul scrutinului electoral.

Alaiba afirmă că, Verejanu a refuzat să ofere Partidului Acțiune și Solidaritate posibilitatea de a instala cortul în campania electorală, în orașul Orhei.

„Azi am aflat că CNA au expediat deja dosarul în judecată. Verejanu a comis un abuz pe care nu era obligat să-l comită, dar l-a comis pentru că a crezut că nu i se va întâmpla nimic pentru asta. E despre cortul din centrul Orheiului. Acest caz să fie un exemplu pentru restul care comit mult prea ușor abuzuri, încalcă dreptul oamenilor la întruniri, la acces la informație, la libera exprimare. O să vă vânăm pe toți, unul câte unul”, i-a atenționat Alaiba.

În campania electorală deputatul afirmă că a încercat de nenumărate ori să instaleze corturile PAS în Orhei, „pentru o comunicare și interacțiune mai activă cu oamenii”, însă Primăria Orhei, în persoana primarului Pavel Verejanu i-a interzis.

„Atunci primarul de Orhei, Pavel Verejanu, abuziv și arbitrar ne-a interzis de mai multe ori desfășurarea acestor întruniri, motivând că ar exista o cerere prealabilă, care prevede întruniri în toate spațiile publice din Orhei, în fiecare zi, în perioada 4 februarie – 31 decembrie 2021, de la orele 07:00 până la 22:00, iar loc pentru cortul nostru nu este. După asta a interzis sub pretextul pandemiei. Am ignorat aceste tâmpenii și am instalat oricum corturile. Dar am făcut și demersurile relevante către instituții. Am documentat minuțios aceste abuzuri. Am sesizat Inspectoratul de Poliție Orhei cu solicitarea de a sancționa primarul pentru abuzurile sale. La data de 19 iulie 2021, Inspectoratul de Poliție Orhei a demarat și efectuat acțiunile procesuale necesare, care au stabilit preventiv, că acțiunile primarului Orhei, are semnele constitutive ale componenței de contravenție – „xcesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu”, mai anunță Alaiba.

Pentru acest abuz, legea prevede o amendă în mărime de 1.500 până la 4.500 de lei, obligatoriu cu suspendarea din funcție pe un termen de la 3 la 12 luni, afirmă Dumitru Alaiba.

„Ca rezultat poliția a expediat conform competenței materialele acumulate – Centrului Național Anticorupție. Astăzi, CNA m-a informat că au constatat că prin acțiunile sale, Primarul municipiului Orhe a comis o contravenție clară: „Exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art 314 a Codului Contravențional), adică săvârșirea unei acţiuni care depăşeşte în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”. Astfel au expediat dosarul în instanța de judecată ca aceasta să stabilească exact pedeapsa pecuniară ce urmează a fi aplicată, precum și perioada pentru care acesta va fi suspendat din funcția de primar al municipiului Orhei”, informează deputatul.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie