Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Primele imagini de pe Mercur. Cum arată cea mai mică planetă a sistemului solar

05 Oct. 2021, 20:24
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
05 Oct. 2021, 20:24 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

Agenția Spațială Europeană a publicat primele imagini de pe planeta Mercur, surprinse de sonda BepiColombo. Iată cum arată cea mai mică și mai ascunsă planetă din sistemul solar.

Au apărut primele imagini de pe planeta Mercur

Misiunea europeană BepiColombo, o unire de forțe ale Agenției Spațiale Europene cu cele ale Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială pe planeta Mercur, a realizat primele imagini cu cea mai mică planetă din sistemul solar. Sonda spaţială a avut săptămâna aceasta prima „întâlnire” cu Mercur, planeta cea mai ascunsă din sistem, în încercarea de a intra pe orbita ei.

Bepi a trecut la numai 199 de kilometri de suprafaţa planetei, înainte de a se retrage din nou în adâncul spaţiului. Sonda s-a aflat în noaptea de 1 spre 2 octombrie, la ora României 01:34, la cea mai mică distanţă de planetă.

Aceasta a fost o vizită trecătoare, însă cercetătorii care controlează sonda au în plan să efectueze alte patru astfel de zboruri în viitor, de fiecare dată folosindu-se de impulsul gravitaţional al lui Mercur pentru a reduce viteza lui Bepi. Scopul este ca sonda să se mişte potrivit de încet cât să cadă pe o orbită stabilă. Iar asta este așteptat să se întâmple până la finele anului 2025.

Ce se poate vedea pe imaginile transmise

Bepi este formată din nou părţi: una dezvoltată de ESA, iar cealaltă dezvoltată de JAXA. Iar modalitatea prin care aceste două componente au fost cuplate pentru a fi efectuată călătoria spre Mercur împiedică deschiderea principalelor camere. Așadar, au fost captate fotografii cu camerele de monitorizare și nu cu aparatura ştiinţifică de înaltă rezoluţie din dotare, fapt ce a determinat ca imaginile să nu prezinte foarre multe detalii.

După câteva ore de la zbor, au fost trimise primele imagini alb-negru cu planeta Mercur. ESA a transmis că regiunea prezentată în imagini este parte a emisferei nordice a planetei. Aceasta includea cratere mari, printre care și craterul Lermontov, cu diametru de 166 de kilometri, și o zonă inundată de lavă cu miliarde de ani în urmă.

„Zbaterea a fost perfectă din punct de vedere al navei spațiale și este uimitor să vedem în cele din urmă planeta noastră țintă”, a transmis Elsa Montagnon, managerul operațiunilor navei spațiale pentru misiune.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
28 Oct. 2021, 15:04 // Actualitate //  Petru Cosoi

Primarul general al Capitalei Ion Ceban, susține că înaintarea lui Fadei Nagacevschi la funcția de viceprimar nu a fost susținută de mai mulți consilieri în CMC din cauza conjuncturii politice. Viitorul viceprimar urma să gestioneze domeniul juridic, activitatea regiilor municipale (serviciile comunale ale orașului), precum și agenda anticorupție în cadrul Primăriei Chișinău.

„Am încrederea că dl Nagacevschi va reuși să facă față tuturor provocărilor, în vederea apărării drepturilor locuitorilor și a orașului Chișinău. Am înaintat candidatura sa pentru aprecierile și competențele profesionale și manageriale în domeniul juridic, pe care le-a demonstrat în funcțiile deținute anterior. Sunt sigur că va face o bună echipă cu juriștii primăriei, cu care în ultima perioadă am reușit să întoarcem municipalității, terenuri, clădiri și încăperi care au fost anterior înstrăinate”, a declarat Ion Ceban la ședința CMC.

Mai mult, edilul a declarat că candidatura lui Fadei Nagacevschi va mai fi propusă o dată în cadrul Consiliului municipal Chișinău, iar activitatea Primăriei Chișinău este despre oameni și despre viitorul prosper al acestui oraș.

„Potrivit regulamentului, candidatura lui Fadei Nagacevschi va mai fi propusă o dată în cadrul Consiliului municipal Chișinău. Activitatea Primăriei Chișinău nu este despre declarații politice, despre dispute și divergențe, este despre oameni și despre viitorul prosper al acestui oraș, iar această responsabilitate și-a asumat-o și Fadei Nagacevschi alături de toți colegii. Este nevoie în continuare de politici, de proiecte și de decizii care vor sta la baza dezvoltării capitalei”.

De menționat că pentru Nagacevschi au votat 23 de aleși locali, 21 din fracțiunea PSRM și 2 consilieri PCRM. Fracțiunea Platforma DA – s-a abținut (10 voturi), PAS și PL au votat împotrivă, reprezentanții PP „ȘOR”, Victor Bunescu, consilier neafiliat și Corneliu Pântea (PUN) s-au abținut.

Realitatea.md amintește că la data de 25 octombrie curent, primarul Capitalei Ion Ceban a propus în cadrul ședinței Biroului Permanent candidatura fostului ministru al Justiției Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar al Capitalei, însă astăzi, 28 octombrie, în cadrul ședinței CMC, proiectul de decizie nu a fost aprobat de consilierii municipali.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău