Curs valutar
  • EUR
    19.2489
    -0.5886%
  • USD
    18.1679
    -0.191%
  • RUB
    0.1888
    -0.3178%
  • RON
    3.8734
    -0.6351%
  • UAH
    0.4919
    -0.2033%

Primiți semănătorii sau vă duceți să semănați? Creștinii ortodocși sărbătoresc Sfântul Vasile cel Mare

14 Ian. 2022, 10:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
14 Ian. 2022, 10:51 // Societate //  Realitatea.md

La 14 ianuarie creştinii ortodocşi marchează sărbătoarea Sfântul Vasile cel Mare. Dimineața, copii, dar și adulții, merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grîu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvânteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată. Realitatea.md a căutat trei semănături pentru cei care nu cunosc niciuna!

Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sf. Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329. A studiat la Cezarea, la Constantinopol şi Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. La Atena a legat o strînsă prietenie cu Grigore de Nazianz, care a fost întotdeauna impresionat de inteligenţa şi spiritul său profund.

Sub influenţa sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajează să accepte o slujbă bisericească. În căutarea căilor spre perfecţiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia. La întoarcerea în Pont, el înfiinţează o mănăstire. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieţii monahale sistematice şi de aceea Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental.

În 370 Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, el era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzîndu-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi pînă la Eufrat. El a depus un enorm efort la organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată punînd un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor.

Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul. Printre acestea se remarcă Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi 366 de epistole, Liturghia Sf. Vasile cel Mare şi Molitfele Sfîntului Vasile cel Mare.

Sf. Vasile a murit în prima zi a anului 379 şi în curînd a fost canonizar. Sf.Vasile este serbat de Biserica ortodoxă pe data de 14 ianuarie. Conform tradiţiei, în ajun de Sf.Vasile cetele de urători, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. De sărbătoare se pregătesc  mîncărurile din carne de porc, sarmalele sau vinul roşu, se coc prăjituri de casă şi învîrtită cu nuci, gem sau brînză. Gospodinele se pregătesc din timp să întîmpine urătorii cu tot ce au mai bun, dulciuri, mere şi nu în ultimul rînd, bani. Se spune că dacă stăpînul casei primeşte urători, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de cele rele.

Semănături

1

Să ningă, 
Să plouă, 
Să picure rouă, 
Și grâu să-ncolțească, 
Bogat să rodească!
S-aducă nadejde
Trecând de primejdie. 

2

Să trăiți, să trăiți,
Întru mulți ani fericiți
Și ca pomii să-nfloriți
Și ca toamna cea bogată,
Fie casa-ndestulată.

3

Sorcova veselă,
Să trăiți, să-nfloriți,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir.
În mijlocul primăverii.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 06:41
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 06:41 // În Lume //  Redacția Realitatea

Un judecător din New York i-a declarat  pe Donald Trump şi pe doi dintre copiii săi, Donald Trump Jr şi Eric Trump, responsabili de „fraudă” financiară „repetată” în anii 2010 în evaluarea activelor Organizaţiei Trump, chiar înainte de începerea luni a procesului civil în acest caz, transmite AFP.

În acest dosar, procuroarea generală a statului New York, Letitia James, care depusese o plângere, cere, în special, reparaţii financiare în valoare de 250 de milioane de dolari şi interdicţii de a conduce companii pentru fostul preşedinte şi apropiaţii acestuia.

În decizia sa, judecătorul Arthur Engoron consideră că Donald Trump, care visează să recucerească Casa Albă în 2024, şi cei doi copii ai săi, vicepreşedinţi executivi ai Organizaţiei Trump, sunt „responsabili” pentru „încălcări repetate” ale legii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Judecătorul Arthur Engoron a adăugat că documentele depuse de procurorul general arată „în mod clar” „evaluări frauduloase” de către Donald Trump ale activelor grupului, fiind vorba de o multitudine de companii, care variază de la imobiliare rezidenţiale la hoteluri de lux şi cluburi de golf.

Procuroarea generală a statului New York îl acuză pe miliardarul republican şi pe copiii săi că au „umflat” acest patrimoniu cu miliarde de dolari, printre altele, cu scopul de a obţine credite mai avantajoase de la bănci în perioada cuprinsă între 2011 şi 2021.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală