În data de 2 octombrie, la Comrat va avea loc un Congres al deputaților de toate nivelurile și legislaturile, pentru prima dată după 1990. Informația a fost confirmată de către consilierul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, iar scopul adunării este de a „stabili acțiunile viitoare și soluțiile pentru autonomie”.
Pentru prima dată, despre necesitatea organizării unui Congres național a vorbit chiar Președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia, Dmitri Konstantinov. La 19 august, când găgăuzii sărbătoresc „crearea Republicii Găgăuzia (Gagauz-Yeri)”, Konstantinov a declarat că „poporul Găgăuziei nu mai trebuie să rabde și să se lase înșelat” de autoritățile centrale. Konstantinov susține că, acum 32 de ani, „Chișinăul i-a pus pe găgăuzi în lanțuri”, iar „trupele sovietice i-au ajutat să se salveze”.
Ideea lui Dmitri Konstantinov este în totalitate susținută de către consilierul său, Ivan Burgudji, cel care în martie 2022 amenința Guvernul că UTA Găgăuzia va ieși din componența Republicii Moldova, dacă statul va renunța la statutul său de neutralitate.
Ivan Burgudji
Ivan Burgudji este cel care în 1988, la Comrat, a înființat organizația de eliberare națională „Gagauz Halkî”. După ce Chișinăul a refuzat să semneze noul tratat unional, în noiembrie 1989, Burgudji a fost unul dintre organizatorii Congresului I al poporului găgăuz, care a proclamat înființarea RSS Găgăuzia și a format „Garda Găgăuză”.
Potrivit documentelor, respectiva grupare a fost pe punctul de a iniția un conflict armat cu voluntarii moldoveni care au încercat în acei ani să apere independenţa Republicii Moldova. În consecinţă, „Gagauz Halkî” a fost interzisă pe teritoriul țării, cu toate că, în 1994, şi-a adus un aport considerabil la formarea autonomiei.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Înainte de semnarea Acordului de Asociere RM-UE, Burgudji s-a implicat activ în organizarea referendumului din februarie 2014, prin care găgăuzii și bulgarii din Taraclia erau chemați să aleagă între aderarea Moldovei la UE sau la Uniunea Vamală și să răspundă la întrebarea dacă sunt de acord ca autonomia să iasă din componenţa Republici Moldova, în cazul în care țara noastră și-ar pierde suveranitatea.