Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Prinși cu „mâța-n sac”. Mai mulți funcționari din instituții de drept din țară, vizați în proceduri la ANI

21 Iun. 2021, 11:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Iun. 2021, 11:24 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Instegritate au inițiat nouă proceduri de control a averii în baza sesizărilor din oficiu din investigațiile jurnalistice.

Sub lupa ANI au ajuns trei secretari de stat, doi procurori ai Procuraturii Anticorupție, un director de instituție administrativă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, doi șefi de direcție din cadrul MAI și un șef adjunct al unei instituții subordonate Ministerului Justiției.

Controalele u fost inițiate în săptămâna 14-18 iunie 2021.

De asemenea, inspectorii de integritate au „luat laa ochi” și pe unul dintre viceprimarii municipiului Bălți. Funcționarul este subiectul unei proceduri de control, care a fost demarată pentru un posibil conflict de interese admis în funcție.

„În perioada vizată, inspectorii de integritate au constatat patru conflicte de interese admise de către un primar de oraș din sud-estul republicii, care fugurează și într-o cauză contravențională pornită pe numele acestuia pentru nesoluționarea conflictului constatat. Cu câte un conflict de interese au fost stabiliți un alt primar din raionul Cimișlia, dar și directorii  unei școli sportive subordonate Consiliului municipiului Chișinău și a unei școli de tip internat”, mai anunță ANI.

Totodată, unul dintre secretarii de stat vizați în controlul averii și doi consilieri din Consiliul municipiului Bălți riscă să fie amendați pentru depunerea tardivă sau nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale.

„Cinci subiecți deja s-au ales cu câte o sancțiune pentru încălcarea regulilor de depunere a declarațiilor de avere și interese personale și cele ale conflictelor de interese. Este vorba despre directorul unei Școli profesionale din capitală, un fost director de Centrul de Sănătate dintr-o suburbie a capitalei și un consilier din raionul Hâncești. Directorul unui gimnaziu din raionul Telenești a fost sancționat pentru că nu a declarat și soluționat în termen un conflcit de interese cu o persoană apropiată, iar un primar din raionul Basarabeasca a primit o contravenție pentru încălcarea activității ANI”, se mai arată în nota informativă.

În total, inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 18 mii de lei, dintre care doar 3 000 de lei au fost achitate.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 19:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
28 Iul. 2021, 19:51 // Societate //  Cristina Vlah

La piața „Calea Basarabiei”, mun. Chișinău au fost deconspirate schemele de corupție, care se desfășurau de mai bine de un an, informează Realitatea.md.

În speță, începând cu vara anului 2020 și până în prezent, funcționarii din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani, mun. Chișinău, extorcau „taxa de protecție” de 500 de lei pe lună de la agenții economici, care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative.

Recent, au fost efectuate percheziții în magazine din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul acestei piețe.

Ofițerii SPIA, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, în cadrul cauzei penale pornite conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(1), 325 alin.(1) Cod Penal, au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor MAI și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței.

Ca urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 mii –  la 360 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI. Totodată, SPIA menționează că repudiază vehement implicarea funcționarilor publici în acte de corupție.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate