Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Probleme „feminine” sau despre sexism în cazul Marinei Tauber și Nataliei Moloșag

03 Dec. 2021, 07:15
 // Categoria: Opinii // Autor:  Anastasia Condruc
03 Dec. 2021, 07:15 // Opinii //  Anastasia Condruc
Anastasia Condruc
pentru Moldova.org

Avem o președintă de țară, o prim-ministră, o președintă a Curții Constituționale și un număr record de femei deputate în parlament. Dar se pare că asta nu e de ajuns ca să punem capăt sexismului care se plimbă nestingherit pe internetul moldav și prin capetele concetățenilor noștri.

Câteva scandaluri recente în care sunt implicate femei au devenit motiv de comentarii misogine. Natalia Morari, Natalia Moloșag și Marina Tauber au ajuns în atenția publică din motive foarte diferite, dar această atenție publică le-a mototolit pe toate în una și a găsit explicația cea mai leneșă și stupidă pentru aceste probleme: „îs femei, ce vrei?”

Chiar și fostul prim-ministru al țării, Ion Sturza, și-a permis să declare că a așteptat „să se așeze praful celor două crize «feminine»” ca să se dea cu părerea, de parcă sursa acestor probleme ar fi însăși feminitatea lor. De parcă am vorbi, ca acum câteva decenii, despre menstruație, nu despre chestiuni legate de politică și integritate.

„O femeie umilită și batjocorită public e o priveliște tristă”.
Sturza, despre criza „feminină” de la Chișinău

Iar acest discurs este perpetuat și în comentarii pe Facebook sau în canale de Telegram, în special în cazul Marinei Tauber. Nu iau apărarea acestor femei pentru greșelile și ilegalitățile pe care le-au comis, cum ar fi lipsa de integritate, un management prost sau coruperea alegătorilor și utilizarea banilor proveniți din surse dubioase. De aceste chestiuni trebuie să se ocupe justiția. Dar, atunci când alegerile locale din 2018 au fost anulate și Andrei Năstase a pierdut fotoliul de primar sau când Alexandr Stoianoglo a fost reținut, nimeni n-a spus că astea ar fi „probleme masculine” sau că locul lor e la tăiat lemne sau că le-ar sta mai bine într-un club de noapte. Nimeni n-a pus greșelile și eșecurile bărbaților pe seama testosteronului. În schimb, pentru femei, poate și pentru că sunt o prezență relativ nouă în viața publică, problema e mereu anume faptul că s-au născut femei. Am o noutate pentru toți cei care cred asta: de fapt, ele greșesc pentru că sunt oameni, pentru că nu sunt sfinte și perfecte, așa cum am fost obișnuiți să credem despre mame, fiice și soții. Crima, corupția morală și toate defectele umanității se găsesc la femei la fel de des ca la bărbații care au mințit, furat și corupt timp de milenii. Dar nimeni n-a pus asta pe seama masculinității lor.

Vreți să știți care sunt adevăratele „probleme feminine”? Faptul că 63% din femeile din Moldova s-au confruntat cu violența de gen. Faptul că fiecare a cincea femeie angajată este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la muncă, iar 4 din 100 de femei – chiar cu forme grave de hărțuire sexuală. În ultimii 5 ani, 144 de femei au fost omorâte de partenerii lor, iar 95% din victimele violenței domestice sunt femei. Faptul că decalajul între salariul mediu al femeilor și bărbaților crește constant, iar în prezent este de 14,1%.

Problemele feminine sunt atunci când vrei să te angajezi și ești întrebată la interviu dacă ai de gând să faci copii. Problemele feminine sunt atunci când mergi noaptea târziu pe stradă și ții cheile strâns în pumn. Problemele feminine sunt atunci când nu mai poți cu aluziile despre măritiș și copii. Problemele feminine sunt atunci când te-ai săturat să auzi că toate problemele tale sunt feminine.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală