Institutul pentru Studiul Cancerului și al Îmbătrânirii (IRCAN) din Nisa, Franța, a prezentat recent în revista Nature Aging o informație care ar putea revoluționa medicina. Mai exact, testele pe pești au arătat că procesul îmbătrânirii poate fi încetinit acționându-se numai asupra intestinului.
Informația nu e chiar nouă. Încă de acum un secol, oamenii de știință observaseră că procesul îmbătrânirii este accelerat pe inflamarea intestinală și infiltrarea microbiană în sânge. Mai pe românește, pe mpsură ce îmbătrânim, tractul digestiv își diminuează rolul de barieră, iar particule și bacterii nedorite ajung în sânge, accelerând procesul îmbătrânirii.
Ei, ce au făcut oamenii de știință din Franța? În primul rând, au studiat efectul îmbătrânirii asupra lungimii telomerelor din celulele intestinale ale unor pești zebră (Danio rerio). Ca și la oameni, astea se scurtau pe parcursul vieții, ba chiar mai rapid decât în cazul altor organe.
Plecând de la observația asta, cercetătorii de la IRCAN au inserat fragmente de ADN care să permită celulelor intestinale să elimine telomerază, o enzimă responsabilă de lungimea telomerelor. Efectul?
Nu doar că procesul îmbătrânirii a fost stopat la nivel intestinal, ci în tot organismul. Peștii și-au recăpătat fertilitatea și starea bună de sănătate. Peste toate, durata de viață a peștilor a crescut și asta fără a prezenta riscuri de dezvoltare a cancerului. Ah, studiul a venit ca parte a unui program mai amplu care studiază influența telomerelor asupra apariției cancerului, bolilor neurodegenerative, ale aparatului imuniar sau cele gastrointestinale.