Compania turcă producătoare de armament Baykar intenționează să finalizeze în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina. Anunțul a fost făcut joi, 27 octombrie, de către directorul general Haluk Bayraktar, notează Reuters.
Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei în primele săptămâni ale războiului. Modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular, încât ucrainenii au compus un cântec despre el, iar unii aliaţi au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea mai multor armamente de acest tip.
Conform unui contract încheiat de Instanbul şi Kiev până la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei, Baykar a acceptat să îşi deschidă o fabrică – a doua din portofoliul său de producţie – în Ucraina. În cadrul expoziţiei de Apărare, Industrie Aerospațială și Spațială SAHA de la Istanbul, directorul companiei a menționat că, în pofida impedimentelor create de război, Bayraktar nu a renunțat la ideea de a deschide
„Chiar acum definitivăm designul arhitectural. Faza de design detaliat s-a încheiat. Vom continua cu construcţia și, efectiv… în doi ani ne-am dori să o încheiem”, a declarat Haluk Bayraktar.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ucraina este o verigă importantă a lanţului de aprovizionare al Baykar, în special pentru drona Akinci – care poate transporta greutăţi mari şi pentru avionul de luptă fără pilot Kizilelma, aflat în curs de dezvoltare. Pentru ambele se folosesc motoare ucrainene produse de Sich şi Ivcenko-Progress.
Haluk Bayraktar, care este fratele ginerului președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan , a primit din partea Ucrainei o medalie de stat, a ajuns în vizorul serviciilor de informaţii ruse. Anterior, Rusia a criticat compania Baykar, pentru presupusul rol în scufundarea crucişătorului Moskva, în aprilie.
După ce au apărut informaţii că la primele drone Bayraktar s-ar fi folosit componente produse în SUA, Canada şi Europa, unii parlamentari americani şi germani au cerut restricţionarea transferului de tehnologie către Baykar. Compania turcă susţine că în prezent 93% din piese provin din producţia internă.