Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Proteste violente în Bulgaria. Oamenii au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului

12 Ian. 2022, 21:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
12 Ian. 2022, 21:01 // În Lume //  Cristina Vlah

Protestatarii din Bulgaria au avut altercații cu polițiștii, după ce au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Oamenii protestează față de faptul că se impun restricții pentru a-i determina să se vaccineze.

Violențele au avut loc în cadrul unui marș de protest organizat miercuri, 12 ianuarie, de către un grup de naționaliști, care se opun cu vehemență măsurilor guvernamentale anti Covid-19.

Polițiștii prezenți la fața locului au intervenit pentru a opri mulțimea să intre în clădirea parlamentară de la Sofia, iar mai mulți protestatari au fost reținuți. Alte câteva zeci de persoane, printre care și polițiști au fost răniți în timpul violențelor.

Circa 1000 de protestatari, care au venit echipați cu drapele naționale și au cântat cântece patriotice, au rămas în Piața din fața Asambleei Naționale. Demonstranții spun că planifică să rămână acolo până se va da curs solicitărilor lor de abolire a obligativității de purtare a măștilor și deținerea certificatelor de vacinare.

„Cerința protestatarilor este de a scoate măsurile restrictive și în mod special, în primul rând acel certificat verde neconstituțional”, spune Kostadin Kostadinov, liderul partidului Vazrajdane care a organizat protestul.

Grupul naționalist, care deține 13 fotolii în Parlamentul de 240 de membri, a câștigat suportul oponenților față de restricțiile legate de coronavirus.

Bulgaria, care suferă un nou val de infecții, și-a vaccinat o treime din populație împotriva Covid-19, fiind cea mai scăzută rată din Uniunea Europeană. Prim-ministrul Kiril Petkov a chemat oamenii la calm și a invitat reprezentanții protestatarilor în oficiul său, la discuții privind solicitările oamenilor.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 19:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 19:09 // Societate //  Valentina Buză

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor prezintă informații actualizate privind starea drumurilor publice naționale. Așadar, potrivit ASD, pe parcursul zilei de 18 ianuarie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA „Drumuri”.

Mai exact, în zonele Nord, Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului.

„În procesul tehnologic au fost antrenate utilaje speciale – 99 (unități); material antiderapant – 1239,4 (tone); muncitori rutieri – 134 (persoane). În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale”, se arată în nota informativă a ASD.

În context, Administrația de Stat a Drumurilor atenționează conducătoriii auto să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare privind echiparea autovehiculelor cu pneuri corespunzătoare și adaptarea regimului de viteză la condiţiile de circulație pe timp de iarnă.

În cazul dificultăților în trafic, pentru a solicita intervenția drumarilor, participanții la trafic pot apela la numerele: 22-55-30; 74-89-61; 060 477 117.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală