Într-o lume în care tehnologia avansează cu pași rapizi, problema deșeurilor electronice devine din ce în ce mai apăsătoare. Moldova, la fel ca alte țări, se confruntă cu această provocare, iar reciclarea devine cheia pentru a gestiona corect astfel de deșeuri. În lipsa infrastructurii necesare, reciclarea DEEE-urilor este dificilă în țara noastră. Cu toate acestea, sistemele colective de colectare depun eforturi pentru a schimba situația.
De câțiva ani, Colectez.eu participă în mod activ la transformarea percepției consumatorilor referitor la deșeurile electrice și electronice. Prin campanii de sensibilizare, asociația și-a propus să ofere informații cât mai utile despre impactul DEEE-urilor, dar și despre modalitățile prin care putem evita ca acestea să ajungă la groapa de gunoi.
„Fiecare dintre noi are acasă un gadget vechi pe care nu-l mai folosește. Cei care nu cunosc care sunt soluțiile existente în materie de reciclare ar putea fi tentați pur și simplu să le arunce la gunoi, fără să-și dea seama că vorbim, de fapt, despre unul dintre cele mai periculoase tipuri de deșeuri. DEEE-urile poluează apa, solul, aerul și afectează sănătatea noastră, într-un final”, a declarat administratorul Asociației Patronale din Domeniul Colectării și Prelucrării Deșeurilor „Colectez.eu”, Alexandru Puiu.
În parteneriat cu unele companii din Moldova, Colectez.Eu a dezvoltat proiecte locale pentru colectarea și reciclarea deșeurilor electronice, subliniind importanța implicării consumatorilor în acest proces.
„Prin programele noastre de conștientizare și colectare, încurajăm oamenii să-și recicleze dispozitivele vechi în mod responsabil. Împreună cu partenerii noștri, compania Philip Morris Moldova, am reușit colectarea a peste 2,5 tone de dispozitive de încălzire a tutunului, care, ulterior, au fost transportate spre hub-urile PMI de reciclare. Acolo, dispozitivele au fost dezasamblate, iar materialele au fost reutilizate în producție. Iată un exemplu concret de cum un simplu gest de a transmite spre reciclare un dispozitiv poate contribui la dezvoltarea economiei circulare”, a declarat Alexandru Puiu.
Fundația Eco Save este de asemenea un promotor activ al reciclării dispozitivelor electrice și electronice, bateriilor, precum și ambalajelor. Recent, aceasta a organizat o campanie de colectare a deșeurilor agricole, iar pe parcursul întregului an preia electronice de la diverse instituții, precum și de la consumatori, scrie locals.md.
„Fiecare dispozitiv electronic colectat reprezintă o mică victorie în lupta pentru un mediu mai curat. Suntem determinați să educăm comunitatea asupra impactului pozitiv pe care îl pot avea acțiunile individuale. Eco Save crede într-un viitor în care deșeurile electronice să nu mai fie percepute ca simple gunoaie, ci ca resurse valoroase ce pot fi reintegrate într-un ciclu sustenabil de producție. Responsabilitatea noastră este să deschidem calea către această viziune”, a declarat Mihai Cojocaru, administratorul fundației Eco Save.
Campaniile de sensibilizare și colectare au motivat progresul și au reușit să miște lucrurile din loc în materie de colectare. Totuși, rămân dificultăți în ceea ce privește prelucrarea DEEE-urilor, întrucât în Republica Moldova nu există un centru de reciclare a acestora. Totuși, companiile din domeniu sunt optimiste și speră ca lucrurile să progreseze în 2024.
„Existența unei stații de reciclare a DEEE-urilor în Republica Moldova ne-ar ușura munca, întrucât astăzi este nevoie să căutăm aceste companii în afara țării, este un proces complicat, dar necesar. Nu putem ignora importanța acestei probleme, întrucât volumul de deșeuri electronice crește de la an la an. Ca să ne protejăm viitorul, e nevoie să acționăm acum și să o facem într-un mod cât mai proactiv”, a declarat Mihai Cojocaru, administratorul fundației Eco Save.
„Suntem convinși că schimbarea începe la nivel local. Prin proiectele noastre comunitare, ne propunem să implicăm oamenii și să le oferim mijloacele necesare pentru a contribui la reducerea impactului deșeurilor electronice. Totuși, e nevoie și de implicarea companiilor și a statului în rezolvarea acestei probleme. Colaborând cu cetățenii și autoritățile locale, putem să construim un lanț de reciclare eficient și sustenabil, care să servească intereselor tuturor”, a declarat administratorul Asociației Patronale din Domeniul Colectării și Prelucrării Deșeurilor „Colectez.eu”, Alexandru Puiu.
Potrivit legii, companiile importatoare sau distribuitoare de DEEE-uri din Republica Moldova trebuie să asigure colectarea deșeurilor electrice și electronice, fie de sine stătător, fie aderând la un sistem de colectare.