Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

PSRM amenință cu proteste după ce CC a declarat că terenul stadionului Republican rămâne Ambasadei SUA

22 Iul. 2021, 09:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
22 Iul. 2021, 09:55 // Politica //  Petru Cosoi

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se arată indignat de faptul că pe teritoriul Stadionului Republican din Chișinău va fi construită într-un final noua ambasadă a Statelor Unite ale Americii. Reacția PSRM vine după ce miercuri, 21 iulie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea mai multor deputați PSRM, care au cerut examinarea legalității legii din 2018, prin care terenul fostului stadion a ajuns în proprietatea ambasadei.

Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. De acesta este legată soarta unor generații întregi ale concetățenilor noștri. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi, se arată într-un comunicat al PSRM.

Socialiștii se arată nemulțumiți de faptul că privatizarea Stadionului Republican ar fi fost luată cu încălcarea principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De asemenea, formațiunea anunță că va continua să facă tot posibilul pentru ca teritoriul din zonă să rămână în proprietatea statului.

Facem apel la toți susținătorii noștri, precum și la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru care transferul Stadionului Republican la Ambasada SUA este inacceptabil, să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi, au adăugat socialiștii.

Amintim că, deputații PSRM, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei SUA, unde intenționează să construiască un sediu nou pentru misiunea diplomatică. Este vorba de puțin peste 5 ha.

Socialiștii susțin ideea că legea din 2018 a fost promulgată ilegal, chiar dacă a fost votată în Parlament de către guvernarea democrată de atunci, pentru că șeful statului în acea perioadă, Igor Dodon, a fost suspendat „pe 5 minute”, iar decretul de promulgare a legii a fost semnat de speakerul Adrian Candu.

La 3 decembrie 2020, PSRM și Partidul Șor au aprobat o lege prin care au trecut terenul fostului Stadion Republican în posesia statului. Legea dată a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. CCM a suspendat efectele legii date.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid