Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

PSRM amenință cu proteste după ce CC a declarat că terenul stadionului Republican rămâne Ambasadei SUA

22 Iul. 2021, 09:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
22 Iul. 2021, 09:55 // Politica //  Petru Cosoi

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se arată indignat de faptul că pe teritoriul Stadionului Republican din Chișinău va fi construită într-un final noua ambasadă a Statelor Unite ale Americii. Reacția PSRM vine după ce miercuri, 21 iulie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea mai multor deputați PSRM, care au cerut examinarea legalității legii din 2018, prin care terenul fostului stadion a ajuns în proprietatea ambasadei.

Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. De acesta este legată soarta unor generații întregi ale concetățenilor noștri. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi, se arată într-un comunicat al PSRM.

Socialiștii se arată nemulțumiți de faptul că privatizarea Stadionului Republican ar fi fost luată cu încălcarea principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De asemenea, formațiunea anunță că va continua să facă tot posibilul pentru ca teritoriul din zonă să rămână în proprietatea statului.

Facem apel la toți susținătorii noștri, precum și la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru care transferul Stadionului Republican la Ambasada SUA este inacceptabil, să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi, au adăugat socialiștii.

Amintim că, deputații PSRM, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei SUA, unde intenționează să construiască un sediu nou pentru misiunea diplomatică. Este vorba de puțin peste 5 ha.

Socialiștii susțin ideea că legea din 2018 a fost promulgată ilegal, chiar dacă a fost votată în Parlament de către guvernarea democrată de atunci, pentru că șeful statului în acea perioadă, Igor Dodon, a fost suspendat „pe 5 minute”, iar decretul de promulgare a legii a fost semnat de speakerul Adrian Candu.

La 3 decembrie 2020, PSRM și Partidul Șor au aprobat o lege prin care au trecut terenul fostului Stadion Republican în posesia statului. Legea dată a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. CCM a suspendat efectele legii date.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 08:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 08:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Miercuri, 13 octombrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sistemul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu, scrie Bani.md.

Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE, Termoelectrica va primi din rezerva de stat 16 500 de tone pentru producerea energiei termice și electrice.

Totodată, ministerele și alte autorități administrative centrale vor crea, în termen de 10 zile, comisii pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Vor pregăti, în termen de 30 de zile, planuri pentru asigurarea funcționalității, inclusiv a instituțiilor subordonate, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, care vor prevedea, dar nu se vor limita la: măsuri de economisire a resurselor energetice, crearea și gestionarea rezervelor de resurse energetice, adoptarea soluțiilor tehnice alternative menite să asigure funcționalitatea instituțiilor în perioada rece a anului, modificarea/ajustarea modului de operare (de exemplu în regim de muncă on- line 1a distanță) etc, vor evalua necesitățile pentru asigurarea funcționalității sectorului gestionat care nu pot fi acoperite pe interior și vor informa, în termen de 30 de zile, Comisia despre nivelul de pregătire pentru funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie