Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

PSRM amenință cu proteste după ce CC a declarat că terenul stadionului Republican rămâne Ambasadei SUA

22 Iul. 2021, 09:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
22 Iul. 2021, 09:55 // Politica //  Petru Cosoi

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se arată indignat de faptul că pe teritoriul Stadionului Republican din Chișinău va fi construită într-un final noua ambasadă a Statelor Unite ale Americii. Reacția PSRM vine după ce miercuri, 21 iulie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea mai multor deputați PSRM, care au cerut examinarea legalității legii din 2018, prin care terenul fostului stadion a ajuns în proprietatea ambasadei.

Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. De acesta este legată soarta unor generații întregi ale concetățenilor noștri. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi, se arată într-un comunicat al PSRM.

Socialiștii se arată nemulțumiți de faptul că privatizarea Stadionului Republican ar fi fost luată cu încălcarea principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De asemenea, formațiunea anunță că va continua să facă tot posibilul pentru ca teritoriul din zonă să rămână în proprietatea statului.

Facem apel la toți susținătorii noștri, precum și la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru care transferul Stadionului Republican la Ambasada SUA este inacceptabil, să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi, au adăugat socialiștii.

Amintim că, deputații PSRM, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei SUA, unde intenționează să construiască un sediu nou pentru misiunea diplomatică. Este vorba de puțin peste 5 ha.

Socialiștii susțin ideea că legea din 2018 a fost promulgată ilegal, chiar dacă a fost votată în Parlament de către guvernarea democrată de atunci, pentru că șeful statului în acea perioadă, Igor Dodon, a fost suspendat „pe 5 minute”, iar decretul de promulgare a legii a fost semnat de speakerul Adrian Candu.

La 3 decembrie 2020, PSRM și Partidul Șor au aprobat o lege prin care au trecut terenul fostului Stadion Republican în posesia statului. Legea dată a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. CCM a suspendat efectele legii date.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 15:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 15:29 // Actualitate //  Maria Timofti

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede evaluarea a integrității pentru toți candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și colegiile lor. Astfel, așa numitul pre-vetting are ca scop filtrarea candidaților care au probleme de integritate, care au comis abateri de la principiile de etică și care au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate. Sergiu Litvinenco a menționat că la elaborarea acestui proiect de lege au fost luate în calcul și recomandările Avizului Comisiei de la Veneția.

Prin urmare, înainte de a ajunge la alegeri sau la concurs, potențialii membri ai CSM și CSP urmează să fie evaluați sub aspectul integrității de o Comisie de evaluare. Comisia de evaluare va avea în componența sa 6 membri și se va pronunța prin vot referitor la rezultatele evaluării efectuate.

Astfel, trei din membrii Comisiei de evaluare vor fi numiți de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, aspect care prezintă relevanță în efortul guvernamental de a spori credibilitatea direcției alese de reforme și de a asigura transparența mecanismelor propuse în vederea realizării angajamentelor asumate pe plan internațional în legătură cu reformarea domeniului justiției.

Alți trei membri ai Comisiei de evaluare, care urmează a fi propuși de către Parlament să fie repartizați între majoritatea și opoziția parlamentară în mod proporțional, reieșind din numărul de mandate parlamentare deținute. Astfel, majoritatea parlamentară urmează să propună doi membri, iar opoziția – un membru.

Comisia respectivă urmează să funcționeze până la sfârșitul anului.

De menționat este faptul că inițiativa dată face parte dintr-un program de reforme în justiție promis de Guvernul Nataliei Gavrilița.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală