Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

PSRM o vrea pe Tauber în cursă. Condamnă decizia CEC și „o bagă în joc” și pe Maia Sandu

02 Dec. 2021, 09:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Dec. 2021, 09:49 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Socialiștilor condamnă decizia de ieri seara, 1 decembrie a Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind solicitarea de a exclude din cursa electorală a turului doi a alegerilor locale noi, calificând-o drept „abuzivă”, deși candidata Partidului Șor, Marina Tauber, nu a declarat în rapoartele financiare toate cheltuielile de campanie.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc. Anume sub acest aspect trebuie privită decizia abuzivă din noaptea trecută a Comisiei Electorale Centrale, subordonate regimului de la guvernare, care, la indicația directă a Maiei Sandu, a anulat votul popular al cetățenilor din municipiul Bălți”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

PSRM califică de asemenea „o ilegalitate și abuz ceea ce s-a întâmlat cu Partidul Șor”.

„Chiar dacă Partidul Șor este concurentul nostru politic, considerăm că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul scos din cursa electorală reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală. Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alți concurenți electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esență, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul și opțiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălți”, se mai precizează în comunicat.

Socialiștii afirmă că „regimul Sandu capturează instituțiile statului” și compară acest lucru cu fosta guvernare democrată de pe timpul lui Vlad Plahotniuc.

„PSRM a atras atenția de multe ori la faptul că regimul Sandu capturează instituțiile statului, inclusiv cele care prin lege trebuie să fie independente. Și-au supus și procuratura, și justiția, și servicii speciale. Toate au fost transformate, ca pe timpul lui Plahotniuc, în instrumente de luptă împotriva oponenților politici, contrar misiunii lor constituționale. De altfel, multe dintre abuzurile din partea acestor instituții sunt realizate de aceiași oameni, care l-au servit pe oligarhul Plahotniuc, iar acum sunt în slujba actualului regim anti-democratic. Pe această cale atragem atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept. În caz contrar, în această parte a Europei se va dezvolta un regim autoritar, care mereu va calcă peste valorile democrației și nu va ține cont de lege”, se arată în nota informativă.

Amintim că, în seara zilei de 1 decembrie, CEC a aprobat o decizie prin care a solicitat judecătoriei Bălți să o excludă pe candidata Partidului Șor, Marina Tauber, din cursa electorală pentru faptul că nu a reflectat toate cheltuielile de campanie în rapoartele financiare.

Realitatea Live

26 Mai 2022, 19:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Mai 2022, 19:24 // În Lume //  Victoria Laur

Organizațiile cecene care pledează pentru drepturile omului și blogherii locali anunță că bărbații din regiune ar fi răpiți pentru a fi trimiși în Ucraina. Aceștia sunt nevoiți să semneze un contrat, iar în caz contrat se folosesc amenințări cu închisoarea.

În închisorile ilegale din regiune ar fi ținute sute de persoane, notează RFE. Asociația pentru drepturile omului „Vayfond” a declarat că recent a primit zeci de apeluri de la locuitorii Ceceniei, care au anunțat că sunt forțați să meargă la război. Printre cei forțați să devină voluntari se numără și persoanele cu dizabilități sau funcționari.

„Ei și familiile lor sunt amenințați, obligându-i să semneze actele. Deși nu au vrut categoric să meargă la război, este împotriva voinței lor. Mai mult, în caz de vătămare sau deces, în acte sunt indicate sume extrem de mici, nu cele pe care le anunță propaganda”, afirmă reprezentanții organizației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Deși există mai multe cazuri, puține persoane cer ajutor organizațiilor care se ocupă de protecția drepturilor omului. Între timp, liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, publică regulat imagini în care arată cum trimite soldații la luptă și se laudă pe rețelele de socializare cu „succesele” lor, deși mărturiile localnicilor ucraineni indică faptul că aceștia comit atrocități.

Mai mult, conform spionajului britanic, Kadîrov ar fi cel care controlează personal desfășurarea trupelor. Totodată, vărul lui ar fi fost trimis în Mariupol, unde are lor de comandant militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală