Curs valutar
 • EUR
  20.5235
  -0.8361%
 • USD
  19.5156
  -0.3633%
 • RUB
  0.3094
  -1.713%
 • RON
  4.1773
  -0.711%
 • UAH
  0.5284
  -0.3974%

Punct si de la capăt! Parlamentul pornește în căutarea unui noi Avocat al Poporului după scandalul Moloșag

16 Dec. 2021, 11:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
16 Dec. 2021, 11:20 // Politica //  Realitatea.md

Deputații Republicii Moldova întruniți în ședință joi, 16 decembrie, urmează să reia un proces care a fost încheiat doar două luni în urmă. Mai exact, în cadrul ședinței de astăzi, Parlamentul își propune votarea unei Hotărâri privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Se întâmplă după ce Natalia Moloșag și-a dat demisia, iar deputații au aprobat-o.

VIDEO Demisă de Parlament fără să vrea, Moloșag oferă primele declarații: „Am nevoie de timp să mă gândesc”

Astfel, conform documentului, Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului va fi alcătuită din următorii deputați:

 1. Novac Grigore – Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
 2. Davidovici Natalia – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 3. Munteanu-Pojoga Angela – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 4. Cojocari Evghenia – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 5. Grosu Liliana – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 6. Morozova Marina – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 7. Rusul Nicolai – Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
 1. Stamate Olesea – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 2. Roșca Veronica – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 3. Bolea Vasile – Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
 4. Chiriac Igor – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 5. Cătănoi Artemie – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 6. Grădinaru Vasile – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 7. Calinici Ana – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 8. Popa Boris – Fracţiunea parlamentară „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
 9. Dolință Alla – Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
 10. Suhodolski Alexandr – Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
 11. Ulanov Denis – Fracţiunea parlamentară „Partidul ŞOR”

Comisia specială care urmează a fi votată astăzi, în termen de 60 de zile, va prezenta Parlamentului candidaturile la funcția de Avocat al Poporului.


Avocata Poporului, Natalia Moloșag a ajuns în gura presei, după ce bloggerul Eugen Luchianiuc  a scris într-un articol, despre faptul că era însoțită mereu de un fost client al său, condamnat pentru acțiuni de proxenetism. Luchianiuc a scris că deși nu este angajat oficial în vreo funcție în cadrul instituției, însoțitorul în cauză o consiliază pe avocată, se expune în fața angajaților din cadrul Oficiului, folosește transportul instituției și are acces nestingherit la informații cu caracter personal.

Numele lui este Godorog Dumitru Victor, fost client al Nataliei Moloșag, care a fost condamnat la 4 ani privațiune de libertate, cu suspendarea condiționată a pedepsei pentru un termen de 3 ani. Dumitru a recunoscut integral vinovăția, precum că din 2012-până la momentul reținerii, 2017, a atras persoane la prostituție, cu însușirea de foloase pe urma prestării de servicii cu caracter sexual online.

Alături de Moloșag, Dumitru Godorog se expunea pe marginea petițiilor, dosarelor și altor procese ce au loc în instituție, toate sub protecția și din numele Avocatei Poporului.  Acest lucru a fost calificat drept ilegal și de către avocata Violeta Gașițoi, care afirmă că Avocatul Poporului poate avea un/o adjunct/ă, angajat/ă oficial cu salariu în cadrul instituției. „Este interzis de lege ca să asiste la ședințe persoane ne identificate, care nu au nici o atribuție la această instituție pentru că pe lângă examinarea plângerilor de ordin individual, se examinează deseori anumite decizii de nivel înalt pot fi și secrete de stat. Faptul că Ombudsmanul nu dă nici o reacție la toate investigațiile ori publicațiile din start, începe să compromită această instituție și la nivel național, dar și la nivel internațional”, a declarat Violeta Gașițoi pentru Realitatea.md.

„Strigător la cer! Avocata Poporului – consiliată de fostul său client, condamnat definitiv pentru proxenetism”

După aceste indormații, redacția Realitatea.md a încercat să o telefoneze pe Natalia Moloșag, însă avocata „intrat în pământ” după scandalul apărut în spațiul public. Moloșag nu răspundea la apelurile jurnaliștilor, la fel nu cum nu răspunde nici secretariatul Oficiului Avocatului Poporului.

Moloșag a „intrat în pământ” după scandalul iscat în spațiul public. Angajat al Oficiului: Pot doar să vă spun…

La scurt timp după aceasta, peste 95 de organizații membre ale Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic s-au aratătat extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către Avocata Poporului. Platforma a cerut unanim, în regim de urgență, explicații publice din partea Avocatei Poporului privind statutul cetățeanului Dumitru Godorog în cadrul instituției.

DOC „Arde” internetul! Peste 95 de organizații cer explicații publice de la Natalia Moloșag sau demisia necondiționată

A doua zi, pe data de 1 decembrie, Natalia Moloșag a organizat o conferință de presă în care a anunță că va analiza posibilitatea de a-și depune mandatul din fruntea instituției, însă cu o singură condiție: numai după ce va fi finalizat un control al activității Oficiului până la venirea sa în funcție, dar și a acțiunilor sale din momentul în care a preluat mandatul.

Moloșag a mai anunțat că Dmitri Godorog a avut încheiat un contract de prestări servicii pe un termen între 1 octombrie-31 decembrie 2021, pe bază de voluntariat, în cadrul Oficiului. Ea a menționat că l-a angajat pentru ca aceasta să-i asigure securitatea Nataliei Moloșag, a-i fi șofer și, în general pentru a o face „funcțională”. Ba mai mult, avocata a menționat că recent Godorog a lipit tapete și a pus lumină la Oficiu.

VIDEO „A lipit tapete, a pus lumină…”. Moloșag, suspinând, despre Godorog. Cum s-a aciuat la Avocatul Poporului

Tot pe data de 1 decembrie, Natalia Moloșag s-a plâns, pe lângă condițiile de lucru, că, odată cu accederea sa în funcție, s-au întâmplat o serie de situații. Spre exemplu, a avut loc o spargere de servere ale Oficiului.

Au fost sparte serverele oficiului Ombudsman! „Doamna Natalia, se remediază”

După conferința de presă, Natalia Moloșag, a declarat că odată ce a preluat funcția de ombudsman, „o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat și că informațiile apărute în presă despre ea ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia”. De asemenea, Moloșag a adus mai multe „acuzații în adresa angajaților Oficiului Avocatului Poporului și conducerii anterioare a instituției, a criticat dur modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului Avocatului Poporului în perioada anterioară numirii sale în funcție”. În cele din urmă, angajații Oficiului Avocatului Poporului au venit cu o declarație publică în care pas cu pas condamnă declarațiile fostei Avocate a Poporului, Natalia Moloșag.

Moloșag, arsă pe rug de angajații Oficiului Avocatului Poporului: Ignoranță, haos, calomnie, neglijență și hărțuire

Într-un video, Dumitru Godorog și-a exprimat nemulțumirea față de situația creată. Acesta a recunoscut că a fost condamnat și a menționat că a ispășit pedeapsa timp de 3 ani. „În acești trei ani nu am încălcat legea în nici un fel. Cândva poate am greșit cu ceva, dar niciodată nu am fost proxenet, nu am practicat această meserie. Da, a fost videochat online și atât. Acest lucru nu înseamnă proxenetism. Cazierul juridic este curat. Antecedentele penale sunt stinse”, a spus el.

VIDEO Dumitru Godorog iese la atac: „Nu aveți dreptul să mă judecați pe mine și să o denigrați pe doamna Natalia”

Președinta țării Maia Sandu a spus că nu a cunoscut-o personal pe avocată, chiar dacă aceasta îi reprezentase în trecut interesele.

Iar Natalia Gavrilița, în calitatea sa de vicepreședintă a PAS, precizează că a susținut propunerea prin care Avocata Poporului Natalia Moloșaga să-și prezinte demisia de onoare. La un briefing de presă, șefa Cabinetului de miniștri a spus că mingea este pe terenul Parlamentului pentru ca acesta, în cele din urmă, să organizeze un nou concurs în baza lecțiilor învățate.Menționăm că Natalia Moloșag a fost aleasă în funcția de Ombudsman al poporului la data de 23 septembrie, pentru ea oferindu-și votul 55 de deputați. Anterior, presa a scris că ea a fost avocata Maiei Sandu.

Realitatea Live

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
07 Dec. 2022, 18:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Romaniuc Victoria
07 Dec. 2022, 18:21 // Societate //  Romaniuc Victoria

Pentru a treia săptămână consecutiv, prețurile de achiziție angro a nucilor în coajă rămân neschimbate – în medie 28 lei pentru un kilogram. Situația diferă de anul trecut, când în aceeași perioadă a sezonului, prețul mediu a variat cu o amplitudine mai mare – 25-28 lei per kilogram, scrie Agro TV.

Cu toate acestea, din luna decembrie, operatorii pieței locale de nuci prevăd o creștere a prețurilor pentru nuci în coajă de înaltă calitate din livezi, nu din centurile forestiere și alei, relatează EastFruit.

La baza acestor presupuneri stau cererile cumpărătorilor din Austria și Franța, care au solicitat de la Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Nuci din Moldova mai multe loturi mari de miez de nucă de calitate superioară.

Unii exportatori de nuci au răspuns acestei solicitări și au început să cumpere nuci în coajă de calitate de la fermieri, la un preț relativ ridicat de 35 lei pentru un kilogram și mai mult.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală