Curs valutar
 • EUR
  20.3989
  0%
 • USD
  19.4100
  0%
 • RUB
  0.3091
  0%
 • RON
  4.1479
  0%
 • UAH
  0.5256
  0%

Putin îşi joacă Preşedinţia şi succesiunea. „Această mobilizare numită parţială este tot un semnal că Rusia pierde”

25 Sept. 2022, 15:18
 // Categoria: Opinii // Autor:  Iulian Chifu
25 Sept. 2022, 15:18 // Opinii //  Iulian Chifu
Iulian Chifu, consilier de stat
la Cancelaria prim-ministrului României,
în emisiunea „Insecuritate” de la Aleph News

Iulian Chifu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului României, afirmă că războiul din Ucraina va mai dura, dacă ţinem cont de stocurile de muniţie ale armatei ruse, resursele financiare şi sprijinul populaţiei pentru regimul de la Kremlin, estimările fiind de la câteva luni la 3-4 ani.

„Suntem în perspectiva foarte clară a unui război lung. Evaluările vizau cam vreo trei dimensiuni. Era o variantă evaluată pe cantitatea de muniţie cheltuită şi pe această dimensiune, în primele patru luni Federaţia Rusă a tras vreo 600 mii de tone de muniţie, 752 mii de tone până acum vreo 10-15 zile. Evaluarea e că au în depozite ceva între 1,3-1,5 milioane de tone, că pot produce, dacă investesc tot ce este necesar, 500 mii tone pe an. Vorbim de muniţie de tip sovietic pe care o utilizează în mod specific pentru că muniţia inteligentă, muniţia cu ţintă este în cantităţi reduse, în mare parte trasă pentru că acolo lipsesc unele dintre ingredientele care vin din Occident şi care sunt supuse sancţiunilor. Deci pe această dimensiune e puţin probabil să dobândescă cantităţi relevante. Atunci calculul este că undeva prin mai-iunie anul viitor ar cam încheia în ritmul care se trage, cu tot cu producţia cam acolo ar ajunge, acolo ar fi un hiatus, deci fie va trebui să scadă amplitudinea şi forţa războiului, fie vor trebui să apară momente de stop and go, de oprire, de regândire, de reaşezare, un lucru care nu foloseşte celelalte părţi”.

Analizând disursul de miercuri al preşedintelui rus, Vladimir Putin, Iulian Chifu constată o continuitate şi mai ales perseverenţă în minciună, subliniind că liderul de la Kremlin se minte pe sine însuşi, aşa cum tot sistemul se minte pe sine.

„Armata rusă arată sensibil diferit faţă de ce credea şi se aştepta Vladimir Putin”

„Sigur, pe teren s-au produs modificări. Este clar că ceea ce voia să fie un blitzkrieg, nu?, ordonase ca în 4 zile să primească parada învingătorilor, care să treacă în plin centrul Kievului. Ei bine, n-a prea fost aşa. Nu prea s-a întâmplat acest lucru şi lucrul acesta e cel care a afectat ulterior mersul războiului pentru că el a trebuit regândit. A trimis trupe de operaţiuni speciale în marile oraşe. Ele şi-au făcut treaba. Trupe de elită, bine pregătite ale armatei ruse. Au aterizat, au făcut capete de pod, numai că armata principală nu a mai venit să ocupe acele regiuni şi aceste grupuri au devenit ţinte. Unii au reuşit să scape, unii au fost de-a dreptul măcelăriţi, unii au fost luaţi prizionieri, dar cert este că trupele de elită au fost lăsate în prim-plan şi au fost abandonate de modul în care a curs războiul. Ei bine, trebuie spus că şi armata rusă arată sensibil diferit faţă de ce ne-am fi aşteptat, ba chiar faţă de ce credea şi se aştepta Vladimir Putin.

Dacă citiţi acest discurs…are toate ingredientele, putem face curs pe cele rostite de Putin. Niciun cuvânt de acolo nu e inutil, tipul de adresare e făcut în mod special. Putem să luăm. De la etichetare. Nazişti, guvernul nazist, care a dat o lovitură de stat în 2014. Sigur, este o chestiune pe care o repetă, dar este o minciună sfruntată. Etichetarea nazismului faţă în faţă cu realitatea şi cu modul cum este privit nazismul în fosta URSS, Federaţia Rusă în mod special, în Occident, sigur că e menit să creeze un tip de reacţie. Eu văd o continuitate şi mai ales o perseverenţă în minciună. Repeţi de multe ori acelaşi lucru şi începe să pară adevărat. E adevărat că în egală măsură asta nu înseamnă altceva decât faptul că Putin însuşi se minte, tot sistemul se minte pe sine, considerând că ceea ce spune este adevăr şi de aici şi foarte multe greşeli. Avem persuasiune, avem dezinformare, avem subminarea adevărului, avem întoarcerea oglinzii.

„În momentul de faţă, Putin joacă o carte mare şi o joacă la risc maxim”

În opinia sa, Vladimir Putin îşi joacă nu numai preşedinţia, cât şi succesiunea, iar discursul său denotă deruta unui lider care scoate şi cărţile cele mai riscante pentru a ieşi învingător. Chiar şi mobilizarea numită parţială este tot un semnal că Rusia pierde, un semnal de slăbiciune, nu de putere, mai spune Iulian Chifu.

„În momentul de faţă, Putin îşi joacă n-aş spune numai preşedinţia, cât şi succesiunea. Putinismul ca regim, grupul din jurul lui, siloviki, care foarte repede simte miros de sânge. Ori, ceea ce citesc eu în acest discurs este în primul rând un discurs în derută, al unui lider care nu mai are alte cărţi, care scoate şi cărţile cele mai riscante. Sunt în continuare în jurul lui, mai împinge pe unul, altul… şi astea sunt semnale, arată care este de fapt situaţia reală. Zona lui de oligarhi care îl susţineau… sigur, nemulţumirea se acumulează. În momentul de faţă joacă o carte mare şi o joacă la risc maxim. Şi vă ridic un semn de întrebare: şi dacă nu are 300 mii de oameni pe care să-i aducă sub arme?

Sigur, el încearcă cu acest discurs să influenţeze agenda de la ONU, dar să nu uităm că el este un paria izolat la Kremlin, cu ministrul său de externe trimis să-l reprezinte şi care a avut un discurs între ape. Chiar şi tentativa actuală a MAE rus de a merge şi de a obţine un tip de sprijin de la state foste coloniale, din Africa, din America de Sud, din Asia de sud-est nu s-a soldat cu un succes. Să nu uităm că vine de la Samarkand, reuniunea CSO. China, în primul rând, relatăm ce ne spune Putin despre, că a avut preocupări legitime despre cum merge războiul şi ce e cu războiul ăsta. Ne imaginăm cam ce a fost în spatele uşilor închise, Xi Jinping care are congres acum şi vrea să-şi ia al treilea mandat. India, care i-a spus explicit că războiul trebuie să se încheie. Şi Erdogan care vine şi spune explicit că nu recunoaşte şi trebuie să plece din toate teritoriile ocupate în Ucraina.

Chiar şi această mobilizare numită parţială este tot un semnal că Rusia pierde. Este un semnal de slăbiciune, nu unul de putere. Sigur, este o escaladare din punctul de vedere al acţiunii, dar şi din punctul de vedere al discursului. Recursul iar la ameninţarea cu arme nucleare, vom face totul ca să… deja subliniază intrarea într-o zonă care poate fi oricând trecută în sfera patologicului, a unui tip de delir, ca şi prezentarea unei naraţiuni care este evident contrară realităţii de pe teren. Naraţiunea aceea cu în 2014 au venit nişte nazişti. De unde? Din Ucraina, sunt ucraineni care au dat o lovitură de stat. Păi da, dar tu ai lucrat cu ei, ai discutat cu ei, ai negociat cu ei în continuare. Nu ai pus sub semnul întrebării momentul 2014 din punctul de vedere al succesiunii guvernării. Apropo, Zelenski a fost ales mult după, nu e Poroşenko cel ales după 2014, ci Zelenski, validat public de către propria populaţie, inclusiv de partea rusă a votanţilor”.

„Românii nu sunt sub niciun fel de ameninţare. Sunt cel mai bine apăraţi din istoria lor”

„România este integrată întotdeauna în decizia şi participă la întreaga decizie la nivelul UE, al NATO, în raport cu partenerul strategic. Preşedintele a participat recent la acea discuţie susţinută de preşedintele Biden împreună cu un număr de state relevante din regiune. Suntem aliniaţi, ne uităm cu mare grijă la fiecare dintre aceste evoluţii, încercăm să le decriptăm, ne uităm la toate scenariile posibile şi la cele mai complicate evident. În momentul de faţă trebuie spuse câteva lucruri. 1. Românii nu sunt sub niciun fel de ameninţare. Sunt cel mai bine apăraţi din istoria lor, avem acele trupe de reasigurare, acele armamente. Suma acestor eforturi făcute la nivelul NATO, SUA pentru a apăra flancul estic. La nivelul energiei, România are resursă, depăşisem 81%, până la 1 octombrie vom avea toată resursa. S-a semnat acordul în Azerbaijan, mai trebuie tranzitul prin Turcia, sigur şi el va urma. La 1 octombrie se inaugurează acel interconector care devine operaţional şi comercial între Grecia şi Bulgaria pe unde vom aduce acest gaz. Vom putea susţine şi R. Moldova, aşa cum este angajamentul public”.

Realitatea Live

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
09 Dec. 2022, 22:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
09 Dec. 2022, 22:20 // În Lume //  Ursu Ana

Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat dezamăgit de declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, care într-un amplu interviu a afirmat că acordurile de la Minsk, semnate în 2014, care ar fi dat Ucrainei să-și întărească puterea militară.

„Pentru mine, acest lucru a fost complet neașteptat. Este dezamăgitor. Nu mă așteptam să aud asta de la fostul cancelar. M-am așteptat întotdeauna ca conducerea Germaniei să se comporte sincer. Da, a fost de partea Ucrainei, a susținut-o, dar mi s-a părut că conducerea Germaniei a căutat sincer o soluție bazată pe principiile la care s-a ajuns, în special, în cadrul procesului de la Minsk. Se pare că nimeni nu plănuia să îndeplinească toate aceste acorduri de la Minsk… Ei (participanții – n.red.) ne-au mințit și scopul era doar să pompeze în Ucraina arme și să ne pregătim pentru ostilități. Poate că (războiul – n.red.) ar fi trebuit să înceapă mai devreme”, a declarat Putin.

Reacția liderului rus vine după ce Angela Merkel a afirmat, joi, că acordurile de la Minsk semnate în 2014 au oferit Ucrainei „timp prețios” pentru a deveni mai puternică și că rezultatele acestui lucru pot fi observate acum.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală