Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Putin și Lukașenko se văd azi! Între timp, s-a aflat că Belarus nu exclude deschiderea zborurilor directe spre Crimeea

13 Iul. 2021, 10:05
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2021, 10:05 // În Lume //  Realitatea.md

Marți, 13 iulie curent, la Sankt Petersburg are loc o întâlnire a președintelui rus Vladimir Putin cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko. Ar fi stabilit-o acum o săptămână, când au discutat la telefon. Cel puțin această informație o dau canalele de Telegram afiliate autorităților.

„Șefii de stat vor discuta despre dezvoltarea cooperării în diferite sfere, probleme internaționale”, scriu aceleași canale de Telegram.

Serviciul de presă al liderului belarus a menționat că această vizită continuă practica stabilită a întâlnirilor personale regulate ale șefilor de stat pentru a discuta probleme de actualitate.

Între timp, în presa internațională apar știri, precum că „Belarus nu exclude deschiderea zborurilor directe spre Crimeea”.

„Belorușii au călătorit și continuă să călătorească în Crimeea, deschiderea zborurilor între Belarus și peninsulă este posibilă, dacă va fi benefică pentru stat din punct de vedere economic, dar trebuie să ținem cont și de alte aspecte legate de posibile sancțiuni care ar putea fi impuse Belarusului”. Această opinie a fost exprimată pe 12 iulie de ministrul de Externe al țării, Vladimir Makei. El a numit Crimeea un teritoriu minunat și un loc de recreere.

Ultima dată când Putin și Lukașenko s-au întâlnit a fost pe 28 mai, la Soci. Atunci au discutat despre parteneriatul celor două țări în domeniul comerțului și economiei, energiei și problemelor culturale și umanitare. Negocierile au durat mai mult de cinci ore. După discuții, Lukașenko a povestit ce avea în valiză, când a zburat la întâlnirea cu Putin. A sugerat că acestea sunt documente secrete ale serviciilor speciale.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Iul. 2021, 13:14 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a celor cinci foști angajați ai unei companii de construcții de la noi.

Este vorba de dosarul în care 56 de moldoveni au rămas fără bani și fără imobilele din municipiul Chișinău în care au investit.

S-a întâmplat în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte.

„Unul din capetele de acuzare s-a materializat prin gajarea (ipotecarea) neîntemeiat băncii, de la care au fost contractate credite, a imobilelor pentru care investitorii au introdus suficiente mijloace financiare care le-ar fi permis factorilor de decizie ai companiei să-și onoreze obligațiunile contractuale. Gajarea a fost posibilă ca urmare a inducerii în eroare a investitorilor de a nu înregistra la momentul cuvenit contractele de investiții la organul cadastral”, anunță PCCOCS.

Mai exact, compania a primit finanțare din două surse (investitori și bancă). Respectiv, deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat.

Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate, anunță procurorii.

„Un alt capăt de acuzare constă în însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse. Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile”, se mai arată în comunicat.

Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

„Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată. Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părții a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei”, mai anunță procurorii.

Amintim că dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI.

Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sunt pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane.

Dacă vor fi găsiți vinovați, indivizii riscă închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid