Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Raportul „Laundromat”, finalizat! Grigoriu: Înregistrarea proiectului, BLOCAT de patru membri ai comisiei

09 Iul. 2021, 11:24
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iul. 2021, 11:24 // Politica //  Tatiana Rusnac

Raportul final al Comisiei de anchetă privind Laundromatul este gata în proporție de 100%, însă proiectul nu poate fi deocamdată înregistrat în Parlament pentru a fi examinat, întrucât patru membri ai comisiei nu și-au pus semnăturile.

Este vorba de deputați PSRM, PRO Moldova, dar și despre Denis Ulanov, de la Partidul Politic „ȘOR”.

Despre aceasta a anunțat șefa Comisiei, Inga Grigoriu, deputat al Platformei DA, care a precizat că raportul a fost elaborat în termen, mai exact în 165 de zile.

„Prezentul raport nu a putut fi înregistrat, se întâmplă după insistența a patru membri care au solicitat audierea lui Veaceslav Platon. Patru nu se pot hotărâ nici până acuum dacă semnează sau nu și dacă putem înregistra raportul în Parlament pentru examinare. O mică remarcă, un membru al comisiei a anunțat că nu va semna din cauza unui conflict de interese, este vorba despre Denis Ulanov de la Partidul „ȘOR””, a declarat Grigoriu.

De asemenea, Grigoriu a ținut să precizeze că, astăzi, va face public raportul pentru cei interesați.

„Raportul va fi făcut public, o să-l prezint persoanelor interesate, este o analiză complexă a evenimentelor de referiță. Îl voi prezenta în afara Parlamentului. Acest raport nu are menirea de a învinui pe cineva, ci de a arăta inacțiunile unor instituții ale statului”, a mai spus Grigoriu.

Amintim că, potrivit concluziilor la care a ajuns Comisia „Laundromat” „arhitectul” „spălării banilor” rusești prin băncile din țara noastră a fost nimeni altul decât Veaceslav Platon, care, însă neagă acuzațiile și s-a cerut a fi audiat în cadrul Comisie, însă nu a fost dată curs invitației cererii date.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată în data de 30 noiembrie, printr-o Hotărâre a Parlamentului.

Termenul de activitate a acesteia a expirat pe 28 martie, însă ulterior, termenul ei de activitate a fost extins cu 45 de zile. Din cadrul „Comisiei Laundromat” fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată