Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Cum au fost „spălați” bani prin băncile noastre. Exemplul unei persoane din Ucraina, făcut public de Comisia Laundromat

20 Apr. 2021, 11:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Apr. 2021, 11:45 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta Comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a adus un exemplu cum o cetățeancă a Ucrainei a extras dintr-o bancă din Republica Moldova sume colosale de bani, care proveneau din surse dubioase, care ar avea legături cu „Laundromatul”.

Potrivit deputatei, printr-o tranzacție, în februarie 2014, compania „creditoare” CHESTER NZ LIMITED, din contul său curent, transferă mijloace bănești la contul deschis într-o bancă vizată de la noi, în sumă totală de cca 2,5 milioane de euro, în adresa persoanei fizice nerezidente, cetățeancă a Ucrainei, Primak Ludmila, având ca destinație acordarea împrumutului în conformitate cu un contract încheiat între părți.

Urmare a acestei tranzacții, prin banca comercială vizată, la data de 13 februarie 2014, Ludmilei Primak i se eliberează mijloace bănești în numerar, în sumă de peste 1,8 milioane de euro.

Ulterior, de către colaboratorii SPCSB, CNA, PA, într-un seif metalic al unei bănci comerciale, alta decât cea vizată în această schemă, au fost identificați în numerar, sigilați mijloace financiare în sumă de 500 de mii de euro, iar pe banderolă erau imprimate datele băncii de unde au fost extrași banii.

„Acest subiect este menționat și în prezent într-o cauză penală pe care o urmărim cu atenție, inițiată de Procuratură pe marginea coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova în anul 2014.  Analizând mișcările pe conturile bancare ale persoanei fizice nerezidente, Primak Ludmila, reprezentantul companiei înregistrate în Noua Zeelandă, CHESTER NZ LIMITED,  această persoană, pe lângă altele câteva, în anii de referință a extras în numerar 19,558,848.00 de dolari, 11,087,740.00 de euro, 27,955,851.00 de lei. Și alte persoane fizice nerezidente, prezente în tipologie, au extras în numerar sume în proporții deosebit de mari, de ordinul celor enunțate, iar una dintre ele în prezent este condamnată în Federația Rusă”, a spus Grigoriu, în cadrul unei conferințe de presă.

În acest context, Inga Grigoriu, afirmă că, în următorii ani au început fluctuațiile politice în Parlamentul Republicii Moldova și nu numai în această instituție statală.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală