Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Vrea „capul” lui Stoianoglo cu orice preț. Grigoriu s-a adresat la CSP pentru a-l suspenda pe procurorul general

14 Apr. 2021, 16:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
14 Apr. 2021, 16:23 // Politica //  Valentina Buză

Deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, s-a adresat cu o solicitare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) prin care solicită suspendarea din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo și cercetarea penală a acestuia, pentru faptul că soția acestuia ar avea afaceri comune cu omul de afaceri controversat, Veaceslav Platon.

Potrivit deputatei, la data de 6 aprilie curent, a sesizat CSP în legătură cu o investigație jurnalistică, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. În sesizarea adresată CSP, Grigoriu a menționat că „investigația jurnalistică poate conține și elemente de calomnie sau informații neveridice, care trebuie scoase la iveală concomitent cu cele ce corespund realității în cadrul unui proces penal cu garanțiile prevăzute de lege”.

„Infirmarea sau confirmarea acuzațiilor privind beneficiarul efectiv al agenților economici controlați de o persoană controversată ar exclude amenințările atât interne, cât și externe pentru ordinea constituțională, dezvoltarea democratică, securitatea internă a statului, societății și cetățenilor. Procurorul General este protagonistul investigației apărute și de aceea este vital clarificarea stării de fapt și, nu exclud, posibil chiar și în favoarea sa. Suspendarea din funcția de procuror general a  lui Alexandr Stoianoglo pe durata examinării prezentei sesizări o consider o etapă indispensabilă a unei investigații sub toate aspectele, completă și obiectivă”, scrie deputata.

Inga Grigoriu afirmă că, dacă procurorul general își va exercita mandatul pe perioada investigației, aceasta va fi lipsită de credibilitate și va afecta în continuare imaginea Procuraturii.

În legătură cu comunicatul emis de Procuratura Generală ieri, prin care a infirmat învinuirile aduse în investigația jurnalistică și de către Inga Grigoriu, deputata, autoarea sesizării  consideră că „nu sunt relevante nici poziția Procuraturii Generale și nici poziția reprezentanților Consiliului, care poate să nu coincidă cu opinia organului colegial adoptată în ședință deliberativă.

         Doc: Inga Grigoriu

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 22:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
14 Mai 2021, 22:01 // Societate //  Cristina Vlah

Doi magistrați – Maria Negru (Avornic) de la Curtea de Apel Chișinău și Eugeniu Bejenaru Curtea de Apel Bălți, și-au depus cererile de demisie, informează Realitatea.md cu referire la Bizlaw.md.

Potrivit sursei, solicitările acestora urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii, la reuniunea de săptămâna viitoare.

Maria Negru (Avornic) a devenit judecătoare în anul 2005. Inițial, ea a activat la Judecătoria Hîncești, iar în anul 2011 a fost transferată la instanța din sectorul Centru al Capitalei. În anul 2014, a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău.

Eugeniu Bejenaru a fost numit în funcția de judecător în anul 2001, la Judecătoria Ocnița. Ulterior, a fost numit în funcția de președinte al aceleiași instanțe pentru două mandate consecutive. Din anul 2017, Eugeniu Bejenaru activează la Curtea de Apel Bălți. La începutul anului, judecătorul s-a înscris în competiția pentru funcția de președinte al instanței. CSM nu a luat, deocamdată, o decizie privind câștigătorul concursului.

Tot în ședința de săptămâna viitoare, CSM urmează să examineze cererea magistratei Irina Maxim, de la Judecătoria Chișinău privind suspendarea din funcție, dar și solicitările unor judecători privind reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso