Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Israelul scapă de pandemie? Oamenii de știință vorbesc despre posibila imunitate colectivă împotriva coronavirusului

14 Apr. 2021, 16:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Apr. 2021, 16:55 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Locuitorii din Israel aproape că au încetat să se mai infecteze cu COVID-19. Oamenii de știință au început chiar să vorbească despre obținerea „unei imunități colective”. În luna mai, țara va fi redeschisă pentru turiști, dar numai pentru cei vaccinați. Numărul de noi infecții cu coronavirus în Israel a scăzut sub 200 de cazuri pe zi, iar proporția testelor pozitive pentru COVID-19 a scăzut la un nivel record de 0,3%, potrivit informațiilor relatate de Ministerul Sănătății.

Anterior, Israelul a înregistrat scăderi de până la 3 890 de cazuri active de coronavirus din țară. Declinul rapid al numărului de cazuri continuă încă din 5 februarie, când au fost înregistrate 84.784 de cazuri active de COVID-19.

De când Israelul, grație unui acord încheiat cu compania Pfizer, a început să vaccineze populația într-un ritm rapid, 5,3 milioane de persoane au primit vaccinul, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din populația țării. Alte 830 de mii de oameni au avut coronavirus, ceea ce înseamnă că deja aproximativ 68% din populația țării ar putea, într-o formă sau alta, să primească imunitate la acest virus, notează BBC.

„Atingerea unei imunități colective la nivel national, poate fi singura explicație pentru faptul că numărul cazurilor a continuat să scadă chiar și după ce a început ridicarea treptată a lockdown-ului din Israel în februarie”, a menționat șeful unui Centru Medical din Israel.

Potrivit informațiilor, numărul cazurilor de boală scade la toate grupele de vârstă, inclusiv la minori, chiar dacă copiii sub 16 ani nu sunt vaccinați.

„În acest caz, Israelul ar putea deveni primul stat din lume care a atins pragul imunității colective”, a adăugat un biolog.

Numărul cazurilor este în scădere, chiar dacă țara este dominată de varianta mult mai contagioasă, cea „britanică” a virusului. Potrivit Ministerului Sănătății, din februarie 2021, aceasta a reprezentat peste 90% din cazurile de îmbolnăvire depistate în Israel.

În acest context, Israelul continuă să slăbească din restricțiile coronavirusului. Astfel, pe 21 februarie, guvernul a oferit cetățenilor vaccinați acces la săli de sport și piscine, hoteluri și instituții culturale, cu condiția să aibă un document special de vaccinare – așa-numitul „pașaport verde”. Pe 13 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că va elimina și unele dintre restricțiile privind activitatea sistemului de învățământ, iar profesorii se vor putea deplasa liber prin școli.

Totodată, se așteaptă ca în aprilie vor fi anulate restricțiile de a purta măști de protecție pe străzi.

Potrivit actualizărilor, Israelul se va redeschide pentru turiștii străini începând cu 23 mai – în prima etapă, doar pentru un număr limitat dintre aceștia și numai pentru cei care au fost deja vaccinați. Turiștii vor trebui să treacă un test COVID-19 înainte de a urca în avion, iar la aterizare, vor efectua un alt test, împreună cu un test serologic care demonstrează că au anticorpi împotriva virusului.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82