Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Israelul scapă de pandemie? Oamenii de știință vorbesc despre posibila imunitate colectivă împotriva coronavirusului

14 Apr. 2021, 16:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Apr. 2021, 16:55 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Locuitorii din Israel aproape că au încetat să se mai infecteze cu COVID-19. Oamenii de știință au început chiar să vorbească despre obținerea „unei imunități colective”. În luna mai, țara va fi redeschisă pentru turiști, dar numai pentru cei vaccinați. Numărul de noi infecții cu coronavirus în Israel a scăzut sub 200 de cazuri pe zi, iar proporția testelor pozitive pentru COVID-19 a scăzut la un nivel record de 0,3%, potrivit informațiilor relatate de Ministerul Sănătății.

Anterior, Israelul a înregistrat scăderi de până la 3 890 de cazuri active de coronavirus din țară. Declinul rapid al numărului de cazuri continuă încă din 5 februarie, când au fost înregistrate 84.784 de cazuri active de COVID-19.

De când Israelul, grație unui acord încheiat cu compania Pfizer, a început să vaccineze populația într-un ritm rapid, 5,3 milioane de persoane au primit vaccinul, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din populația țării. Alte 830 de mii de oameni au avut coronavirus, ceea ce înseamnă că deja aproximativ 68% din populația țării ar putea, într-o formă sau alta, să primească imunitate la acest virus, notează BBC.

„Atingerea unei imunități colective la nivel national, poate fi singura explicație pentru faptul că numărul cazurilor a continuat să scadă chiar și după ce a început ridicarea treptată a lockdown-ului din Israel în februarie”, a menționat șeful unui Centru Medical din Israel.

Potrivit informațiilor, numărul cazurilor de boală scade la toate grupele de vârstă, inclusiv la minori, chiar dacă copiii sub 16 ani nu sunt vaccinați.

„În acest caz, Israelul ar putea deveni primul stat din lume care a atins pragul imunității colective”, a adăugat un biolog.

Numărul cazurilor este în scădere, chiar dacă țara este dominată de varianta mult mai contagioasă, cea „britanică” a virusului. Potrivit Ministerului Sănătății, din februarie 2021, aceasta a reprezentat peste 90% din cazurile de îmbolnăvire depistate în Israel.

În acest context, Israelul continuă să slăbească din restricțiile coronavirusului. Astfel, pe 21 februarie, guvernul a oferit cetățenilor vaccinați acces la săli de sport și piscine, hoteluri și instituții culturale, cu condiția să aibă un document special de vaccinare – așa-numitul „pașaport verde”. Pe 13 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că va elimina și unele dintre restricțiile privind activitatea sistemului de învățământ, iar profesorii se vor putea deplasa liber prin școli.

Totodată, se așteaptă ca în aprilie vor fi anulate restricțiile de a purta măști de protecție pe străzi.

Potrivit actualizărilor, Israelul se va redeschide pentru turiștii străini începând cu 23 mai – în prima etapă, doar pentru un număr limitat dintre aceștia și numai pentru cei care au fost deja vaccinați. Turiștii vor trebui să treacă un test COVID-19 înainte de a urca în avion, iar la aterizare, vor efectua un alt test, împreună cu un test serologic care demonstrează că au anticorpi împotriva virusului.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 06:30
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Sept. 2021, 06:30 // Life //  Mădălina Sorokovsky

A sosit sezonul mustului și ar fi păcat să nu ne bucurăm de proprietățile benefice pentru sănătate ale acestuia. Începând de la scăderea colesterolului și până la întărirea sistemului imunitar, ai o mulțime de motive să consumi după masă un pahar din băutura sezonului săracă în alcool și bogată în probiotice. 

Mustul, ideal la micul dejun

Un efect benefic al mustului de struguri consumat dimineaţa este cel al diminuării durerilor de cap. Multe persoane acuză uşoare dureri de cap dimineaţa şi le elimină consumând o ceaşcă de cafea, cofeina este prezentă şi în compoziţia medicamentelor analgezice. Mustul conţine 81% apă, astfel cei care fac o cură cu must se şi hidratează, scrie csid.ro.

Mustul ajută la menţinerea nivelului bun al colesterolului

Un test de sânge care să indice nivelul colesterolului din sânge este recomandat anual pentru o bună funcţionare a inimii. Studii medicale au indicat faptul că un pahar de suc de struguri proaspăt stors ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge favorizând sănătatea arterelor şi funcţionarea sistemului circulator.

Bun pentru vasele de sânge și intestine

Sucul de struguri proaspăt favorizează producţia de oxid nitric – compus important pentru păstrarea vaselor de sânge flexibile. Astfel, tensiunea arterială se menţine la cote optime.

Adulţii şi copiii care suferă de constipaţie pot profita toamna aceasta de producţia de struguri din vii româneşti pentru favorizarea tranzitului intestinal fără medicamente sau suplimente alimentare. Mustul are proprietăţi laxative şi ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv şi a buna funcţionare a intestinelor.

Sucul de struguri, elixirul tinereții

În multe dintre produsele cosmetice anti-aging şi pe lista ingredientelor multor suplimente alimentare care stimulează sistemul imunitar se află componenţi din struguri şi mai ales din sâmburii şi din coajă. Mustul este plin de antioxidanţi şi are proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Poate avea efecte beneficie şi în prevenirea răcelilor, tusei şi gripei.

Scade riscul de cancer de sân

Strugurii de culoare închisă sunt asociaţi cu un efect benefic împotriva formării tumorilor în corp. O alimentaţie împotriva cancerului de sân include şi sucul de struguri de culoare închisă, aşa-numiţii struguri negri.

Mustul nu este indicat pacienţilor cu diabet şi nici celor care suferă de sindromul colonului iritabil. De asemenea, este ideal ca mustul să fie făcut din struguri spălaţi, pentru înlăturarea urmelor de praf și soluţii chimice cu care au fost stropiţi.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române