Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

Risipa de alimente – cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din lume

14 Apr. 2021, 17:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
14 Apr. 2021, 17:09 // În Lume //  Valentina Buză

Aproape o treime din alimentele produse la nivel mondial se irosesc. Aceasta echivalează cu aproximativ 1,3 miliarde de tone. Astfel, aceste deșeuri sunt o problemă globală care are un impact negativ asupra sistemelor de gestionare a deșeurilor, a insecurității alimentare, a biodiversității și a poluării. Dacă risipa de alimente ar fi o țară, ar fi a treia cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din lume. 

Numai în UE, 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate în fiecare an, iar costurile asociate cu acesta sunt estimate la aproximativ 143 miliarde de euro.

Așadar, Comisia Europeană se angajează să își îndeplinească obiectivele de dezvoltare durabilă și să înjumătățească risipa de alimente pe cap de locuitor, la nivel de vânzare cu amănuntul și consumatori, până în 2030. În centrul acordului verde european se află strategia fermă la furcă. Această strategie urmărește să facă sistemele alimentare mai echitabile, mai sănătoase și mai ecologice.

În acest context, Comisia propune obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a reduce risipa de alimente în întreaga Uniune Europeană până la sfârșitul anului 2023. Totodată, caută să revizuiască normele UE cu privire la data de marcare a alimentelor până la sfârșitul anului 2022.

Obținerea unui profit

O serie de supermarketuri din Berlin a găsit o modalitate eficientă de a reduce risipa de alimente și de a obține profit în același timp. Compania vinde alimente care pot fi vizual neatractive, etichetate greșit sau aproape de data expirării.

Toate produsele lor sunt inspectate pentru a se asigura că pot fi mâncate în siguranță înainte de a fi vândute în magazine sau online. De asemenea, alimentele sunt vândute unor organizații caritabile, cum ar fi centrele de refugiați și bucătăriile care necesită mâncare ieftină. Alimentele vândute în rețeaua de magazine pot fi cu până la 70% mai ieftine decât supermarketurile convenționale.

Susanne Zander, managerul de informare acestei rețele de magazine, menționează că în 2020 au reușit „să economisească 3,5 milioane de produse”. Ea spune că asigurarea faptului că aceste alimente nu sunt aruncate, înseamnă că își fac „puterea pentru durabilitate și pentru combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Gătit creativ cu surplus de mâncare

Hanna și Theresa lucrează pentru Restlos Glücklich, o organizație germană non-profit care militează pentru un consum mai durabil de alimente. Salvează în mod regulat surplusul de alimente, care este aproape de expirare, sau vizual neatractiv pentru proiecte educaționale.

La sediul lor din Berlin, îi învață pe oameni cum să gătească mese bune și sănătoase folosind mâncarea pe care o recuperează. Prezentarea modului de transformare a acestor ingrediente subapreciate în feluri de mâncare gustoase este, de asemenea, o modalitate de a reduce risipa de alimente. Hanna ne spune că „în toată Germania se aruncă 18 milioane de tone de alimente în fiecare an”. Pentru ea „asta este total absurd”. De aceea, asociația ei face campanii pentru mâncare destinată aruncării „pentru a fi refolosită, pentru a fi readusă în ciclul alimentar și pentru ca oamenii să înțeleagă despre ce este vorba, ce efecte are asupra climei”.

Cursurile de gătit online ale Hannei pentru adepții asociației fac, de asemenea, parte din #planetaryhealthchallenge, o inițiativă internațională care urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la cea mai bună dietă pentru oameni și planetă.

Inițiative de partajare a alimentelor

Implicarea oamenilor în economisirea alimentelor este în centrul inițiativei foodharing.de, o platformă online activă în Germania și Austria. Ea coordonează preluarea excesului de alimente care este încă comestibil.

Katja Scheel este managerul de comunicare pentru această platformă. Ea spune că „este o mișcare complet deschisă, oricine se poate alătura, oricine se poate implica”. Pentru această platformă, este important să fie o „mișcare participativă”. În prezent, au peste 10.000 de membri activi la Berlin.

Un astfel de membru este ELena. S-a alăturat acestei inițiative „foodharing” pentru a face ceva în legătură cu toate alimentele care sunt aruncate și pentru a-și învăța fiul despre manipularea durabilă a alimentelor.

Există modalități și mijloace de reducere a deșeurilor alimentare care, la rândul lor, vor reduce emisiile de CO2 și vor proteja planeta. Prepararea alimentelor care altfel ar fi aruncate într-un fel de mâncare gustoasă este una dintre cele mai simple soluții. Necesită puțin efort, un pic de imaginație și așa cum spune Hanna de la Restlos Glucklich: „salvarea planetei poate avea un gust atât de delicios”.

Realitatea Live

CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
Președintele Gitanas Nauseda depune flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
14 Mai 2021, 18:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Mai 2021, 18:08 // Societate //  Valentina Buză

A fost publicat Raportul de activitate pentru primele trei luni ale anului 2021 a Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, potrivit documentului, inspectorii de integritate au inițiat 98 proceduri de control. În peste 60 de verificări sunt vizate posibile conflicte de interese. În 23 de investigații sunt analizate situațiile de incompatibilitate de funcție, iar în 14 dosare sunt efectuate controlul averii.

„Printre subiecții care sunt vizați în controalele demarate figurează – Fostul Președinte al Republicii Moldova, nouă deputați, un fost Ministru, patru președinți de raioane, un vicepretor, 14 primari, un membru CNPF. În 48 de cauze, inspectorii de integritate au constatat încălcări admise de către – Un deputat, un procuror,  doi președinți și ex președinți de raioane, zece primari și foști primari, doi viceprimari”, anunță ANI.

Totodată, peste 30 de procese verbale privind aplicarea contravențiilor au fost întocmite. Astfel, au fost aplicate amenzi în sumă totală de 66 mii 500 de lei. Printre subiecții sancționați sunt – Un membru al CSM, doi procurori, doi președinți și vicepreședinți de raioane, șase primari, doi funcționari din cadrul MAI.

În același context, în Registrul conflictelor de interese au fost înregistrate și soluționate 53 de situații privind conflictele de interese. Cei mai activi subiecți la declararea conflcitelor de interese sunt primarii, în număr de 48 de subiecți. Patru președinți de raion și un consilier local au declarat câte un conflict de interese. În perioada ianuarie – martie 2021, ANI a câștigat 22 de dosare în instanțele de judecată, dintre care 14 în instanța de Fond, șapte în Apel și unul în Recurs. Alte nouă dosare au fost pierdute, cinci în instanța de Fond și  patru dosare în Apel.

În total, ANI înregistrează 247 de dosare active în instanța de judecată. În perioada de referință au fost organizate 27 sesiuni de instruire pentru circa 2600 de subiecți.

În perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, care s-a încheiat la 31 martie, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse peste 65 de mii de declarații de avere și interese personale. În prezent, pe Portalul Public sunt aproximativ 765 de mii de declarații ale subiecților declarării.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso