Curs valutar
 • EUR
  19.3638
  -0.0155%
 • USD
  17.7097
  -0.0429%
 • RUB
  0.2014
  0.3476%
 • RON
  3.8967
  -0.0539%
 • UAH
  0.4270
  -0.0234%

Risipa de alimente – cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din lume

14 Apr. 2021, 17:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
14 Apr. 2021, 17:09 // În Lume //  Valentina Buză

Aproape o treime din alimentele produse la nivel mondial se irosesc. Aceasta echivalează cu aproximativ 1,3 miliarde de tone. Astfel, aceste deșeuri sunt o problemă globală care are un impact negativ asupra sistemelor de gestionare a deșeurilor, a insecurității alimentare, a biodiversității și a poluării. Dacă risipa de alimente ar fi o țară, ar fi a treia cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din lume. 

Numai în UE, 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate în fiecare an, iar costurile asociate cu acesta sunt estimate la aproximativ 143 miliarde de euro.

Așadar, Comisia Europeană se angajează să își îndeplinească obiectivele de dezvoltare durabilă și să înjumătățească risipa de alimente pe cap de locuitor, la nivel de vânzare cu amănuntul și consumatori, până în 2030. În centrul acordului verde european se află strategia fermă la furcă. Această strategie urmărește să facă sistemele alimentare mai echitabile, mai sănătoase și mai ecologice.

În acest context, Comisia propune obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a reduce risipa de alimente în întreaga Uniune Europeană până la sfârșitul anului 2023. Totodată, caută să revizuiască normele UE cu privire la data de marcare a alimentelor până la sfârșitul anului 2022.

Obținerea unui profit

O serie de supermarketuri din Berlin a găsit o modalitate eficientă de a reduce risipa de alimente și de a obține profit în același timp. Compania vinde alimente care pot fi vizual neatractive, etichetate greșit sau aproape de data expirării.

Toate produsele lor sunt inspectate pentru a se asigura că pot fi mâncate în siguranță înainte de a fi vândute în magazine sau online. De asemenea, alimentele sunt vândute unor organizații caritabile, cum ar fi centrele de refugiați și bucătăriile care necesită mâncare ieftină. Alimentele vândute în rețeaua de magazine pot fi cu până la 70% mai ieftine decât supermarketurile convenționale.

Susanne Zander, managerul de informare acestei rețele de magazine, menționează că în 2020 au reușit „să economisească 3,5 milioane de produse”. Ea spune că asigurarea faptului că aceste alimente nu sunt aruncate, înseamnă că își fac „puterea pentru durabilitate și pentru combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Gătit creativ cu surplus de mâncare

Hanna și Theresa lucrează pentru Restlos Glücklich, o organizație germană non-profit care militează pentru un consum mai durabil de alimente. Salvează în mod regulat surplusul de alimente, care este aproape de expirare, sau vizual neatractiv pentru proiecte educaționale.

La sediul lor din Berlin, îi învață pe oameni cum să gătească mese bune și sănătoase folosind mâncarea pe care o recuperează. Prezentarea modului de transformare a acestor ingrediente subapreciate în feluri de mâncare gustoase este, de asemenea, o modalitate de a reduce risipa de alimente. Hanna ne spune că „în toată Germania se aruncă 18 milioane de tone de alimente în fiecare an”. Pentru ea „asta este total absurd”. De aceea, asociația ei face campanii pentru mâncare destinată aruncării „pentru a fi refolosită, pentru a fi readusă în ciclul alimentar și pentru ca oamenii să înțeleagă despre ce este vorba, ce efecte are asupra climei”.

Cursurile de gătit online ale Hannei pentru adepții asociației fac, de asemenea, parte din #planetaryhealthchallenge, o inițiativă internațională care urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la cea mai bună dietă pentru oameni și planetă.

Inițiative de partajare a alimentelor

Implicarea oamenilor în economisirea alimentelor este în centrul inițiativei foodharing.de, o platformă online activă în Germania și Austria. Ea coordonează preluarea excesului de alimente care este încă comestibil.

Katja Scheel este managerul de comunicare pentru această platformă. Ea spune că „este o mișcare complet deschisă, oricine se poate alătura, oricine se poate implica”. Pentru această platformă, este important să fie o „mișcare participativă”. În prezent, au peste 10.000 de membri activi la Berlin.

Un astfel de membru este ELena. S-a alăturat acestei inițiative „foodharing” pentru a face ceva în legătură cu toate alimentele care sunt aruncate și pentru a-și învăța fiul despre manipularea durabilă a alimentelor.

Există modalități și mijloace de reducere a deșeurilor alimentare care, la rândul lor, vor reduce emisiile de CO2 și vor proteja planeta. Prepararea alimentelor care altfel ar fi aruncate într-un fel de mâncare gustoasă este una dintre cele mai simple soluții. Necesită puțin efort, un pic de imaginație și așa cum spune Hanna de la Restlos Glucklich: „salvarea planetei poate avea un gust atât de delicios”.

Realitatea Live

Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
19 Iul. 2024, 19:37
 // Categoria: Opinii // Autor: 
19 Iul. 2024, 19:37 // Opinii // 

Realegerea Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene reprezintă un semnal pozitiv pentru Republica Moldova, care a beneficiat semnificativ de asistența președintelui Executivului și a echipei sale. Declarația aparține șefei Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, și a fost făcută la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Conducerea dvs. este vitală”. Sandu către Von der Leyen, prima femeie cu 2 mandate consecutive la Comisia Europeană

În continuare, țara noastră se bazează pe susținerea, expertiza și asistența financiară din partea Comisiei Europene. Acestea sunt esențiale pentru realizarea reformelor necesare și pentru găsirea de soluții în domeniile încă dificile ale dezvoltării economice. De asemenea, este crucial ca, în noul mandat al Comisiei Europene, Republica Moldova să poarte discuții strânse privind formularea noului buget.

Radio Moldova: Cum va influența reconfirmarea Ursulei von der Leyen cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană?

Daniela Morari: În cel mai direct sens, cu doamna Ursula von der Leyen au fost găsite soluții la foarte multe crize sau situații complicate prin care a trecut Republica Moldova. La fel, prin mandatul curent al Comisiei am depus cerea de aderare, am primit acele recomandări, nouă pași în opinia Comisiei Europene și deja rapoartele care confirmă că au fost realizate aceste condiții care ne-au permis să avansăm pentru a avea această conferință interguvernamentală care a avut loc în iunie anul curent și deja ne-a permis să trecem la următoarea fază care este screening-ul bilateral. Mizăm în continuare pe toată susținerea și expertiza dar și asistență financiară din partea Comisiei Europene pentru a ne ajuta să livrăm, să realizăm reformele și să găsim soluții pentru domeniile încă complicate în dezvoltarea economiei, în a avea mai multă creștere economică și a găsi soluții la diferite circumstanțe în care suntem. Și, de asemenea, este important în mandatul nou al Comisiei Europene să avem discuții strânse în formarea noului buget al Comisiei Europene care va fi pentru perioada următoare și de a avea acces la noile programe și noile instrumente care pot fi deschise gradual pentru Republica Moldova.

Radio Moldova: Faptul că Ursula von der Leyen a obținut o majoritate mai mare pentru cel de-al doilea mandat decât în 2019 denotă o creștere a unității în Parlamentul European, în pofida unor îngrijorări că partidele populiste au obținut mai multe mandate?

Daniela Morari: Sigur, este important și cifrele vorbesc de la sine. Au fost negocieri complicate între grupurile politice, dar care au ajuns la acest consens și pe prioritățile de activitate ulterioară și pe susținerea politică în sine. Cred că rezultatul alegerilor în Parlamentul European au fost în anumite state membre, dar și pe întregul Parlament European. Într-adevăr, de a avea unele partide de extremă dreaptă sau stângă, au crescut în anumit procentaj. Nu au crescut suficient pentru a fi decisive în a lua decizie, dar dacă ați urmărit dezbaterea de ieri, au fost foarte multe emoții și foarte vocale. De aceea, cred că mandatul Parlamentului Curent va continua să fie la fel de vocal în dezbatere și în discuții.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală