Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, tot el lider al PSD, a avut o reacție luni, 20 februarie curent, la scandal diplomatic și geopolitic între București și Kiev. „România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze ACUM!”, a punctat el în primul rând.
„Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze! Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal. Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării! Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Amintim că, în aceeași zi, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopciuk, a fost invitat, din dispoziția ministrului român de Externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE pentru o discuție cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota, context în care România a solicitat Ucrainei să își clarifice poziția privind lucrările pe canalul Bâstroe, să stopeze lucrările de dragaj, dacă acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație și să acorde părții române accesul pe canalul Bâstroe pentru verificarea adâncimii.
Ambasadorul Ucrainei a arătat că partea ucraineană nu desfășoară activități de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigație, ci doar activități de natură operațională menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail, parametrii de navigație ai acestuia fiind cuprinși în comunicarea publică a Ministerului Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei. Partea ucraineană a indicat, de asemenea, că necesitatea asigurării navigabilității pe brațul Chilia și capacitarea porturilor fluviale ale acestui stat (în mod particular a portului Izmail) a survenit în contextul blocadei instituite de Rusia asupra portului Odesa.