Ambasadorul ucrainean de la București a fost convocat de Ministerul de Externe. Se întâmplă după ce Ministerul Infrastructurii de la Kiev a anunțat despre adâncirea canalului Bîstroe.
Partea română solicită ca navele sale să aibă acces în zonă, pentru a verifica ce se întâmplă și să măsoare debitul. Pe de altă parte, potrivit Libertatea, diplomatul ucrainean Igor Procopciuc a fost invitat la MAE, unde i s-a cerut ca să fie clarificate circumstanțele în care s-a făcut anunțul pe 17 februarie și afirmațiile contradictorii de pe 18 februarie, când Kievul spunea că nu efectuează lucrări.
„Ambasadorul Ucrainei a arătat că partea ucraineană nu desfășoară activități de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigație, ci doar activități de natură operațională menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail, parametrii de navigație ai acestuia fiind cuprinși în comunicarea publică a Ministerului Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei. Partea ucraineană a indicat, de asemenea, că necesitatea asigurării navigabilității pe brațul Chilia și capacitarea porturilor fluviale ale acestui stat (în mod particular a portului Izmail) a survenit în contextul blocadei instituite de Rusia asupra portului Odesa. Partea ucraineană a exprimat deplina deschidere pentru reluarea dialogului la nivel tehnic, în scopul clarificării tuturor elementelor de interes și stabilirii cooperării în cadrul acestui proiect cu luarea în considerare a intereselor ambelor părți, inclusiv a celor deduse din necesitatea protejării mediului Deltei Dunării. În acest scop, partea ucraineană a propus organizarea în perioada următoare a unei reuniuni tehnice între ministerele responsabile pentru domeniul transporturilor din cele două state”, anunța apoi MAE.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Conform anunțului inițial al autorităților ucrainene, canalul de navigație Bîstroe a fost mărit de la 3,9 la 6,5 metri. Partea română a reiterat solicitarea stopării imediate a tuturor lucrărilor de dragaj în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație.
„Totodată, în cadrul întâlnirii, partea română a solicitat, în regim de urgență, acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos în apele ucrainene ale brațului Chilia în vederea efectuării de măsurători de batimetrie, sedimentare și de debite pe întreaga albie a brațului Chilia, care formează frontiera dintre România și Ucraina, pentru a identifica modificările morfologice care au survenit pe brațul Chilia începând cu anul 2005”, transmite diplomația de la București.
Bogdan Aurescu a avut o discuție la subiect și cu omologul ucrainean, Dmitrii Kuleba, sâmbătă, 18 februarie, ambii fiind prezenți la conferința de securitate de la Munchen. Șeful MAE român a solicitat Kievului să clarifice situația, iar Administrației Biosferei Delta Dunării, Administrației Fluviale și Poliției de Frontieră de peste Prut li s-a cerut să transmită informații pe care le deține despre eventuale lucrări pe care le fac ucrainenii în zonă.