Inspectorul de integritate, care a emis la sfârșitul anului trecut actul de constatare în privința președintei Curții Constituționale (CCM), Domnica Manole, este supus unei anchete disciplinare, după ce Curtea de Apel Chișinău a anulat la sfârșitul lunii mai curent documentul prin care funcționarul a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către judecătoarea constituțională.
Potrivit ANI, completul judecătoresc al Curții de Apel Chișinău a concluzionat în hotărârea sa că actul de constatare al ANI a fost emis „ilegal, cu depășirea limitelor competențelor atribuite prin lege Autorității și cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, a Legii nr. 317/1994 și a Codului jurisdicției constituționale, toate aceste norme excluzând orice fel de intervenție din exterior în activitatea Curții Constituționale în ansamblu și în activitatea judecătorilor constituționali, în particular, atunci când aceștia exercită principala lor atribuție de funcție – jurisdicția constituțională”.
În acest context, ANI „își exprimă regretul și îngrijorarea față de modul în care s-a acționat atunci când a fost emis un asemenea act de constatare, concluzia căruia periclitează grav imaginea instituției, dar și implicit a Inspectoratului de Integritate”.
„Misiunea Autorității este una foarte clar definită de lege și nu putem admite depășirea sau încălcarea limitelor prevăzute de cadrul legal. Astfel, ANI a inițiat o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate care a emis acest act de constatare pentru elucidarea tuturor aspectelor menționate și stabilirea legalității acțiunilor sale”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.
Amintim că, pe data de 31 decembrie, Autoritatea Națională de Integritate a constatat, în ajun de Revelion, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către preşedintele Curții Constituționale, Domnica Manole. Potrivit documentului ANI, Domnica Manole a examinat şi s-a pronunţat pe marginea a două sesizări depuse la Curte care se refereau la statutul ei în cadrul Înaltei Curţi. ANI a examinat dacă preşedintele CC a avut dreptul să participe la luarea deciziilor prin care au fost declarate neconstituţionale hotărârile Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole şi numirea lui Boris Lupaşco în locul acesteia.
Autoritatea Naţională de Integritate menţionează că Manole a participat în completul judecătoresc, deşi era direct vizată. Potrivit ANI, judecătoarea trebuia să se abţină şi să declare Autorităţii conflictul de interese. La fel, ANI mai precizează că președinta Înaltei Curți a avut dreptul să-şi expună punctul de vedere, însă nu au fost prezentate actele necesare şi s-a cerut retragerea demersului inspectorului de integritate.
Anterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea din legea cu privire la CCM, care presupune ridicarea imunităţii judecătorilor în caz de stabilire a conflictului de interese.
Precizăm că, atunci președinta țării, Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, precum și însăși Domnica Manole au criticat decizia inspectorului de integritate, ultima amenințând-ul pe acesta că „îl va trage la răspundere” pentru decizia emisă în cazul ei.