Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Reprezentant OMS – impresionat de eforturile de vaccinare a populației din Moldova

22 Iun. 2021, 20:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 20:55 // Societate //  Cristina Vlah

Toate eforturile depuse de autoritățile din Republica Moldova privind vaccinarea populației sunt salutabile. Sunt impresionat de inovațiile aplicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în procesul de vaccinare a populației și eforturile de creștere a acceptabilității vaccinului.

Această declarație aparține reprezentantului Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Siddhartha Sankar Datta, și a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă organizată de reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău.

„Cele mai recente dovezi arată în mod clar că vaccinurile funcționează cu adevărat, în întreaga lume. Doar cu ajutorul vaccinurilor, vom putea spune stop pandemiei”, a mai spus Siddhartha Sankar Datta.

Potrivit secretarului de stat al MSMPS, Denis Cernelea, zilnic sunt administrate în jur de 20.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.  „Astfel, se demonstrează capacitatea sistemului medical de a imuniza populația, precum și eforturile depuse în acest sens. În prezent, în toată țara, activează 535 de puncte de vaccinare care au în stoc doze suficiente pentru imunizarea cetățenilor. În total, Republica Moldova dispune de un stoc de peste 380.000 de doze de vaccin. Îndemnăm populația să se vaccineze împotriva virusului și să oprim împreună pandemia”, a menționat Denis Cernelea.

Totodată, secretarul de stat a anunțat că 20.000 de doze de vaccin Sputnik-V urmează să fie distribuite proporțional Centrelor de vaccinare din țară.

De asemenea, președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco, susține că în perioada verii există o oportunitate excelentă ca oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19 în număr masiv.  „Avem doze de vaccin suficiente și de mai multe tipuri. E o ocazie foarte bună în contextul în care avem un număr mic de cazuri de COVID-19 înregistrate zilnic și putem merge la vaccinare în siguranță.

La fel, e o oportunitate că în țară nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19, tulpina Delta. Vă rog, haideți să mergem la vaccinare. În Marea Britanie, aproape 50% din populație a fost vaccinată cu vaccinurile AstraZeneca și Pfizer și s-a demonstrat că eficiența a fost de peste 90% pentru a preveni spitalizarea și decesul persoanelor”, a mai adăugat Ninel Revenco.

Potrivit datelor oficiale prezentate de autorități, în ultimele șapte zile, peste 91 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în Republica Moldova, ceea ce înseamnă 631.346 de doze administrate în total și o rată de imunizare de 11,7%.

Până în prezent, 82,8% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În total, au fost raportate 1.421 reacții adverse, dintre care 93,6% cu forme ușoare, 6,4% cu forme moderate.

Republica Moldova a recepționat 1.096.790 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 19:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 19:31 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un apel la solidaritate națională. „Să nu ne lăsăm certați în momentele în care trebuie să fim cei mai uniți”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, după ce a fost convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). 

Potrivit mesajului președintei, Maia Sandu a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să fie uniți. 

„Să ne ținem uniți, să nu permitem divizarea țării când este cel mai greu. Să fim atenți la minciunile cu care suntem intoxicați. Să nu ne lăsăm certați tocmai în momentele în care trebuie să fim cei mai uniți”. 

De asemenea, Maia Sandu a ținut să menționeze faptul că, în pofida unei ierni grele, Republica Moldova va avea parte de o primăvară prosperă. 

„Sunt sigură că după o iarnă plină de provocări va veni o primăvară a dezvoltării și vom continua calea de schimbare a țării noastre pentru a o face mai bună și mai prosperă”.

 

Totodată, în cadrul conferinței a fost subliniat faptul că autoritatile Republicii Moldova întreprind măsuri pentru a obține furnizarea gazelor naturale în condițiile cele mai bune. Conform declarațiilor, negocierile sunt în desfășurare, iar cel mai important este ca țara să obțină un preț accesibil pentru consumatorii din Republica Moldova.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău