Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Derularea campaniei de vaccinare în Republica Moldova. Câte persoane au fost imunizate

22 Iun. 2021, 11:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Iun. 2021, 11:28 // Societate //  Valentina Buză

În ultimele șapte zile, situația epidemiologică din țara noastră a rămas practic neschimbată. Din totalul cazurilor, 10 au fost de import. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă organizată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit datelor prezentate de ANSP, pe parcursul săptămânii trecute au fost efectuate 34 de mii de teste, iar astfel, doar 1% din totalul persoanelor au fost contaminte cu COVID-19.

După cum informează responsabilii,  în total au fost administrate 631 346 de doze de vaccin.

Secretarul de stat de la MSMPS a specificat că serurile Pfizer și AstraZeneca au un termen de valabilitate de șase luni, din ziua producerii. În schimb, vaccinurile chinezești aduse în Republica Moldova au o perioadă de valabilitate mult mai mare – Sinovac este valabil până în anul 2024, iar Sinopharm – până în 2023.

Cu prima doza au fost vaccinate 401 379 persoane, ceea ce constituie o acoperire de 12%, fără a fi luată în considerare și rata de vaccinare a cetățenilor carte au primit antidot în afara țării.

Conform datelor poliției de frontieră, procentul cetățenilor din țara noastră care s-au vaccinat peste hotare este mai mare de 60 de mii de persoane.

Totodată, 230 de mii de persoane au primit ambele doze.

Amintim că, în Republica Moldova, campania de imunizare a fost lansată la data de 2 martie curent.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Guvernările iresponsabile care s-au aflat la putere în ultimii 30 de ani ar fi influențat asupra problemei grave cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, și anume criza gazelor naturale. Cel puțin, acestea au fost declarațiile Maiei Sandu care au urmat după ședința  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. 

Astfel, președinta Republicii Moldova a ținut să menționeze că rezolvarea problemei cu care se confruntă țara nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze și problemele ce țin de livrarea gazelor naturale. 

„Din momentul în care am câștigat o luptă grea împotriva celor care au sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne ale țării și că ne vor fi puse multe bețe în roate”, a subliniat Maia Sandu. 

Totodată, Maia Sandu a dat de înțeles că, cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara să nu ajungă într-un astfel de blocaj.

„În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”.

Mai mult, președinta menționează că nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării și nici nu s-a investit în energia regenerabilă. 

„În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția a rămas nepedepsită”. 

În context, șefa statului a numit creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori la nivel internațional drept „o anomalie”. Ea a spus că o asemenea crestere bruscă este o lovitură pentru Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică. 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău