Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Republica Moldova habar nu are și nu duce nicio evidență a cetățenilor care se vaccinează în afara țării

18 Apr. 2021, 12:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
18 Apr. 2021, 12:15 // Actualitate //  Petru Cosoi

Republica Moldova a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului COVID-19 la data de 2 martie 2021. Până la data de astăzi, țara noastră a recepționat sub formă de donație peste 111 000 de doze de vaccin anticovid: Pfizer, AstraZeneca și Sinopharm. Deși procesul de vaccinare a început de mai bine de o lună, în țară au fost vaccinate în jur de 51 574 de moldoveni (conform ANSP, aproximativ 1,5% din populație), procesul fiind unul destul de lent și criticat.

Un alt aspect ține de faptul că vaccinurile existente în țară au fost donate, iar autoritățile bat pasul pe loc pentru achiziția unui lot de vaccin. Detalii cu privire la (ne)achiziția vaccinului vedeți AICI și AICI. Cert este faptul că cei mai mari producători, cum ar fi Pfizer, Moderna și AstraZeneca și-au planificat producția și vânzările cu mult timp înainte ca Republica Moldova să înceapă un proces de achiziție a serului. În acest context, Pfizer și Moderna au informat autoritățile moldovenești că le pot furniza vaccin abia la începutul anului viitor. Până atunci, unica salvare a moldovenilor sunt donațiile sau solicitarea suportului prin intermediul COVAX.

Moldovenii fac coadă pentru a se vaccina în România

La distanță de câțiva zeci de kilometri, România a început procesul de vaccinare la sfârșitul anului 2020, fiind administrate 3.413.955 de doze unui număr de 2.155.906 persoane, dintre care 897.857 au primit o doză şi 1.258.049 şi pe cea de-a doua. Întrebarea este câte dintre cele peste 2 milioane de persoane, sunt cetățeni moldoveni cu dublă cetățenie și profită din plin de resursele statului Român?

Și în timp ce Moldova abia a început campania de vaccinare la data de 2 martie, România, la data de 15 martie a început etapa a III-a, care include populația generală. Aceasta este șansa moldovenilor care dețin dublă cetățenie română de a se imuniza, șansă care aparent nu este ratată și exploatată maxim. Chiar și demnitari de stat au trecut Prutul pentru a se vaccina. Printre aceștia se numără deputații Andrian Candu, Octavian Țîcu, Iurie Reniță, Maria Ciobanu și alții. Cel puțin aceștia sunt cei care au anunțat public despre acest lucru.

În contextul în care nimeni nu știe când țara noastră va avea suficient vaccin, dar și capacitate de organizare pentru a-și vaccina toată populația, am încercat să aflu care este de fapt numărul moldovenilor care au trecut granița în România pentru a se vaccina.

Habar nu au de evidență…

Numărul de cetățeni moldoveni vaccinați la care ministerul de resort face trimitere se referă strict la cei imunizați în țară. Ceea ce se întâmplă în afara hotarului nu cunoaște nimeni. Nici Ministerul Sănătății, care este direct responsabil, nici Poliția de Frontieră sau alte structuri care ar putea contribui la realizarea statisticilor.

La ieșirea din țară am fost întrebat de către polițiștii de frontieră unde merg și care este scopul deplasării. Ulterior, în urma unor discuții, am fost informați de către reprezentanții PDF că structura în cauză nu stochează date cu privire la destinațiile moldovenilor, iar întrebările sunt puse doar pentru a informa cetățenii cu privire la obstacolele pe care le pot întâlni pe direcțiile de deplasare. Astfel, o primă instituție de la care am încercat să aflăm dacă dețin o statistică cu privire la moldovenii care merge în România la vaccinare, a fost ștearsă din listă.

Totuși, odată vaccinați în România, moldovenii primesc adeverința de vaccinare. Documentul este solicitat de către polițiștii de frontieră la intrarea în țară, cel puțin așa au procedat în cazul meu. Chiar și așa, întrebat la ieșirea din țară unde plec și care este scopul vizitei, și întors cu documentul, solicitat de polițiști, care confirmă faptul că am fost vaccinat, Moldova nu are o statistică reală a populației vaccinate.

Poliția de Frontieră din România a avut exact același răspuns: Noi doar verificăm actele de identitate. Informațiile le puteți obține de la DSP – Direcția de Sănătate Publică. 

De ce DSP? Pe lângă Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, odată cu pandemia trebuie să treci și prin filtrul DSP. La prezentarea testului negativ COVID-19, aceștia eliberează o derogare de la plasarea în carantină. Deci, următoarea instituție la care m-am adresat a fost DSP Iași. În urma a zeci de apeluri, am fost rugat să depun o solicitare către secretariatul instituției. Până la ora actuală nu am primit un răspuns.

Nici Ministerul Sănătății din România nu deține informații. Am fost redirecționat la Comitetul Național de Vaccinare din România…

Intențiile autorităților din Moldova

Ala Tocarciuc, expertă în domeniul sănătății publice ne-a declarat că în prezent autoritățile noastre nu au un mecanism prin care ar putea monitoriza numărul moldovenilor vaccinați în România. „Nimeni nu cunoaște cu adevărat. Probabil această cifră va fi cunoscută dacă se vor institui acele pașapoarte verzi”. De asemenea, expertă în domeniul sănătății publice susține că elaborarea unei platforme pe care moldovenii vor raporta benevol vaccinarea, ar fi o altă soluție. „În România sunt cinci canale de înregistrare la vaccinare. Nu putem extrage aceste date. Pașapoartele verzi și declarația benevolă, un alt mecanism nu văd”, a adăugat Ala Tocarciuc.

Nici Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu deține date despre numărul moldovenilor care s-au vaccinat peste hotare. „Urmează să elaboram un mecanism de raportare a cazurilor de vaccinare în afara țării”, au precizat reprezentanții ministerului de resort.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile au anunțat că Republicii Moldova i-au fost alocate 100 620 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech prin platforma COVAX, care ar urma să ajungă în țară până la sfârșitul lunii iunie. Între timp, monitorizăm procesul de achiziție a vaccinului lansat de către autoritățile publice centrale.

Text redactat la data de 7 aprilie 2021.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă