Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Republica Moldova intră în noua perioadă de stare de urgență care va dura încă 60 de zile

04 Iun. 2023, 10:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
04 Iun. 2023, 10:17 // Actualitate //  Elena Putregai

Parlamentul aprobase prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023, adică de azi. În plenul Legislativului, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluțiile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei: contraofensivele lansate, dar și extinderea instabilităților inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse rețelele de apeduct și canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare și alte necesități. De asemenea, sunt afectate rețelele electrice, ceea ce are un impact direct și asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetățeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric și nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migrațional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit șefului Executivului, în aceste condiții, este importantă capacitatea Guvernului de a lua decizii imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență.

În același timp, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că, în luna iunie, Guvernul va finaliza o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordonanței de urgență, după modelul României. Ordonanța de urgență va crește substanțial eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului și va face fiecare hotărâre luată în situație de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anulare în Parlament.

„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieșim din starea de urgență, dar să rămânem pregătiți pentru orice situație neprevăzută, care necesită intervenția imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării. Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea invaziei ruse în Ucraina.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală