Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

VIDEO Gospodinele din nordul țării s-au pregătit de Rusalii. De ce se coc numaidecât plăcinte?

04 Iun. 2023, 09:42
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
04 Iun. 2023, 09:42 // Societate //  Elena Putregai

Gospodinele din nordul țării s-au pregătit din timpul săptămânii de Duminica Mare, numită în popor și Rusaliile. Acestea au copt plăcinte, au pregătit sarmale și au împodobit casa cu corovatică, mentă, frunze de nuc și cimbru. Şi pentru ca treaba să fie mai cu spor, gospodinele au fredonat și câte un cântec. Aflați mai multe despre tradiția creștinilor ortocoși dintr-un reportaj al colegilor de la Nordnews.md.

Ansamblul „Țărăncuțele” din satul Pelinia, raionul Drochia, respectă cu sfințenie tradițiile transmise din moși strămoși. Cele șapte femei care fac parte din ansamblu se adună la fiecare sărbătoare pentru a pregăti bucate alese.

„Ne-a unit dragostea de folclor, dragostea față de muzică, de frumos, de artă, la toate ne place muzica, glumele, ne adunăm, ne mai odihnim, mai cântăm. Suntem un ansamblu tânăr format, dar suntem toate de vârstă înaintată”, spun femeile.

O legendă veche spune că în cea mai mare duminică a anului se dau de pomană plăcinte.

„Tatăl meu cunoștea multe legende și mi-a spus una. Lazăr avea un Lazărică mic, căruia îi plăceau foarte mult plăcintele și a rugat-o pe mama sa să-i facă plăcinte. Mama nu avea timp cu treburile casei și nu a reușit să-i coacă plăcinte. Atunci, Lazarică, cu dorul de plăcinte a murit. De atunci, se dau plăcinte de pomană celor morți”, declară doamna Nina.

Important e că, la nord, plăcintele se coc în cuptor, cu jăratic din lemn. Cât arde focul, gospodinele învârtesc plăcintele.

„Noi cunoaștem mai multe tipuri de mânuit foaia, acum învârtim în așa fel, strâns.”

Iar cât se coc plăcintele, gospodinele îi pomenesc pe cei trecuți în neființă.

„La Duminica Mare se pomenesc morții, și pentru asta am făcut plăcinte, servim și câte un pahar de vin, în cinstea răposaților.”

De Duminica Mare, credincioşii îngenunchează pe iarbă şi frunze de tei, care sunt apoi binecuvântate. Se mai spune ca ele au puteri miraculoase, darul de a vindeca şi de a apăra de rele.

„Mama, sâmbăta, după masă, ne punea un țol și îmi spunea să aducem iarbă de pe câmp, mentă, așa se spunea la noi – menta broaștei. Este o planta care nu crește lângă casă, ci lângă pârău. Aduceam mintă și iarbă pe care le înșiram prin casă.”

Duminica Mare este marcată în a zecea zi după Înălțarea Domnului Iisus Hristos sau la 50 de zile de la Paşti.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală