Gospodinele din nordul țării s-au pregătit din timpul săptămânii de Duminica Mare, numită în popor și Rusaliile. Acestea au copt plăcinte, au pregătit sarmale și au împodobit casa cu corovatică, mentă, frunze de nuc și cimbru. Şi pentru ca treaba să fie mai cu spor, gospodinele au fredonat și câte un cântec. Aflați mai multe despre tradiția creștinilor ortocoși dintr-un reportaj al colegilor de la Nordnews.md.
Ansamblul „Țărăncuțele” din satul Pelinia, raionul Drochia, respectă cu sfințenie tradițiile transmise din moși strămoși. Cele șapte femei care fac parte din ansamblu se adună la fiecare sărbătoare pentru a pregăti bucate alese.
„Ne-a unit dragostea de folclor, dragostea față de muzică, de frumos, de artă, la toate ne place muzica, glumele, ne adunăm, ne mai odihnim, mai cântăm. Suntem un ansamblu tânăr format, dar suntem toate de vârstă înaintată”, spun femeile.
O legendă veche spune că în cea mai mare duminică a anului se dau de pomană plăcinte.
„Tatăl meu cunoștea multe legende și mi-a spus una. Lazăr avea un Lazărică mic, căruia îi plăceau foarte mult plăcintele și a rugat-o pe mama sa să-i facă plăcinte. Mama nu avea timp cu treburile casei și nu a reușit să-i coacă plăcinte. Atunci, Lazarică, cu dorul de plăcinte a murit. De atunci, se dau plăcinte de pomană celor morți”, declară doamna Nina.
Important e că, la nord, plăcintele se coc în cuptor, cu jăratic din lemn. Cât arde focul, gospodinele învârtesc plăcintele.
„Noi cunoaștem mai multe tipuri de mânuit foaia, acum învârtim în așa fel, strâns.”
Iar cât se coc plăcintele, gospodinele îi pomenesc pe cei trecuți în neființă.
„La Duminica Mare se pomenesc morții, și pentru asta am făcut plăcinte, servim și câte un pahar de vin, în cinstea răposaților.”
De Duminica Mare, credincioşii îngenunchează pe iarbă şi frunze de tei, care sunt apoi binecuvântate. Se mai spune ca ele au puteri miraculoase, darul de a vindeca şi de a apăra de rele.
„Mama, sâmbăta, după masă, ne punea un țol și îmi spunea să aducem iarbă de pe câmp, mentă, așa se spunea la noi – menta broaștei. Este o planta care nu crește lângă casă, ci lângă pârău. Aduceam mintă și iarbă pe care le înșiram prin casă.”
Duminica Mare este marcată în a zecea zi după Înălțarea Domnului Iisus Hristos sau la 50 de zile de la Paşti.