Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Rețelele de socializare, o AMENINȚARE pentru civilizație? La ce CONCLUZIE au ajuns cercetătorii

04 Iul. 2021, 14:27
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
04 Iul. 2021, 14:27 // Sci-tech //  Valentina Buză

Ce se întâmplă dacă civilizația umană ar putea supraviețui războaielor sau pandemiilor, dar nu și rețelelor sociale? Ți-ai pus vreodată întrebarea asta? Sau te-ai gândit ce impact au rețelele sociale asupra vieții tale?

Aceasta este întrebarea care pare să fie în centrul unei noi lucrări alarmante, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences și scrisă de o echipă izbitor de diversă de cercetători în biologie, psihologie, științe neuronale, climatice și multe altele. Este o lectură sumbră și, eventual, un apel la acțiune, pentru a înțelege mai bine modalitățile volatile în care dezinformarea se răspândește online.

Rețelele sociale au un impact major asupra vieții noastre

Coautorul și cercetătorul de la Universitatea din Washington, Joseph Bak-Coleman, a declarat în legătură cu noua lucrare, următoarele:

„Întrebarea la care încercam să răspundem a fost: „Ce putem deduce despre cursul societății la scară largă, având în vedere ceea ce știm despre sistemele complexe? Este un fel de a folosi modele de șoareci pentru a înțelege neuroștiința. Teoria are o aplicabilitate la societățile animale – și anume la grupuri – pentru a înțelege ceea ce ne spun despre comportamentul colectiv în general, dar și despre sistemele complexe, mai pe larg”.

Joseph Bak-Coleman a adăugat că scopul este să luăm această perspectivă și apoi să privim societatea umană prin prisma ei. Și unul dintre lucrurile legate de sistemele complexe este că au o limită. Dacă le perturbezi prea mult, se schimbă. Și deseori tind să eșueze catastrofal, neașteptat, fără avertisment.

Bak-Coleman și colegii săi indică multe exemple de domenii în care ei spun că rețelele de social media au perturbat fluxul de informații fiabile despre sănătate, climă și multe alte subiecte. Dar au exprimat și o tensiune în centrul activității: că, deși internetul poate fi o forță teribilă, poate fi și o forță definitivă.

„Democratizarea informațiilor a avut efecte profunde, în special pentru comunitățile marginalizate și subreprezentate”, a declarat Bak-Coleman. „Le oferă abilitatea de a participa online, de a avea o platformă și de a avea o voce. Și asta este fantastic. În același timp, avem lucruri precum genocidul musulmanilor care naște teorii și subiecte de discuție pe rețelele sociale”.

Comportamentul nostru în social media este ca cel al șoarecilor. De ce au ajuns la această concluzie cercetătorii

De parcă modul în care social media domină fiecare fațetă a vieții noastre nu ar fi fost suficient de evident: un nou studiu a constatat că oamenii urmăresc „aprecieri” pe platforme precum Facebook și Instagram, în același mod în care șobolanii urmăresc mâncarea.

O echipă internațională de oameni de știință a analizat mai mult de un milion de postări pe rețelele sociale de la peste 4.000 de utilizatori pe o varietate de site-uri de socializare, potrivit Universității din New York. Au descoperit o corelație directă între cât de frecvent postează oamenii și cât de des primesc aprecieri.

Este simplu: oamenii postează mai mult pe rețelele de socializare atunci când au o rată mare de aprecieri și postează mai rar atunci când primesc mai puține aprecieri.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 11:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 11:44 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Fostul director al Consiliului de Administrare al Agenției Naționale pentru Reglemetare Energetică, Ghenadie Pârțu a fost luat „la ochi” de inspectorii de integritate.

Într-un comunicat de presă, responsabilii de la Autoritatea Națională de Integritate anunță că au emis act de constatare în privința fostului director, stabilindu-se că a încălcat regimul juridic al restricțiilor și limitărilor.

Mai exact, subiectul s-a angajat în cadrul SRL „Chișinău – Gaz”, în intervalul de timp mai mic de un an, după încheierea mandatului în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

„Astfel, subiectul a fost desemnat în funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE în anul 2013, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a deținut funcția pe o perioadă de 5 ani, timp în care a emis decizii legate și de domeniul gazelor naturale. Ulterior, după numai două luni de la încetarea mandatului în cadrul Consiliului, acesta s-a angajat într-o altă instituție din același domeniu de activitate, și anume în calitate de consultant al Directorului SRL „Chișinău -Gaz””, anunță ANI.

Despre restricțiile în funcția publică se menționează în mai multe legi, inclusiv în Regulamentul de organizare și funcționare al ANRE, potrivit căruia în decurs de un an de zile după încetarea mandatului  de director al Consiliului de Administrație, persoana respectivă nu are dreptul să ocupe funcții la întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de ANRE, se mai arată în comunicat.

„Subiectul de control a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul căruia a invocat că a respectat întocmai toate normele legale. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele prezentate de către subiect, luând decizia de a sesiza organele competente. Actul emis de ANI este definitiv, ceea ce denotă că subiectului i se vor înceta raporturile de muncă sau de serviciu”, mai anunță inspectorii de integritate.

Anterior, ANI a depistat încălcarea acestui regim juridic în alte patru cazuri.

Este vorba despre un fost secretar de stat al Ministerului Agriculturii, un ofițer de urmărire penală din cadrul IP Leova și doi contabili șefi ai primăriilor din raioanele Cimișlia și Rezina.

Actul de constatare al ANI poate fi văzut mai jos.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate