Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

FOTO, VIDEO Incendiu puternic în CIPRU. PATRU persoane au MURIT, iar autoritățile cer AJUTOR țărilor vecine

04 Iul. 2021, 13:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
04 Iul. 2021, 13:50 // În Lume //  Valentina Buză

Autoritățile din Cipru sunt în alertă și au solicitat asistență din alte țări din cauza situației critice cauzate de un incendiu forestier în zona Limassol, a declarat departamentul forestier al ministerului agriculturii din țară. Potrivit informațiilor, incendiul a izbucnit cu o zi înainte în comunitatea Arakapas și s-a răspândit în comunitățile vecine din Eptagonia, Akapnos, Horas, Melini, Sikopetras.

„Situația se îmbunătățește, dar rămâne extrem de dificilă. Din cauza situației critice, a fost activat un plan național special „Hefaist” și s-a solicitat asistență pentru trimiterea avioanelor din străinătate”, spune mesajul.

Astfel, Grecia a expediat deja două avioane de stingere a incendiilor Canadair CL-415, a declarat secretariatul general al Protecției Civile din Grecia.

Tot astăzi,  Israelul va trimite avioane de stingere a incendiilor și echipamente de stingere a incendiilor în Cipru pentru a combate incendiile forestiere, a declarat biroul primului ministru.

Incendiul este stins de peste 70 de mașini de pompieri, 10 tancuri.

Poliția a declarat că a arestat un bărbat în vârstă de 67 de ani în cadrul unei anchete asupra incendiului. În Cipru, aprinderea focului fără permisiunea este interzisă. Pentru aceasta, puteți primi închisoare de până la zece ani sau o amendă de până la 50 de mii de euro.

Patru persoane au murit în incendiul forestier care a devenit cel mai grav incendiu din istoria Republicii Cipru, a declarat ulterior ministrul Afacerilor Interne al țării Nikos Nuris, declarația sa fiind publicată de presa guvernamentală și biroul de informații.

„Trăim cel mai devastator incendiu de la înființarea Republicii Cipru, atât în ​​pagube materiale, cât și, din păcate, în victime umane. Voluntarii apărării civile au găsit astăzi patru corpuri carbonizate într-o zonă muntoasă din afara satului Odos. Patru egipteni pe care îi căutam de ieri”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, toată noaptea focul a fost stins de forțele terestre și frontul a fost redus. „Trebuie să le mulțumesc tuturor”, a spus el.

„Există două focare mari, zece avioane de stingere a incendiilor din Cipru operează de la 5.30 dimineața. Toate eforturile s-au concentrat asupra acestui domeniu”, a spus ministrul.

Președintele Ciprului Nikos Anastasiades, a numit acest incendiu forestier unul catastrofal și fără precedent care se dezlănțuie în zona Limassolului. A remarcat că există victime ca urmare a urgenței și a îndemnat pe toată lumea să fie vigilentă împotriva celor care, intenționat sau din neglijență, ar putea provoca astfel de dezastre.

„Vorbim despre o tragedie care nu s-a mai întâmplat până acum, cu excepția perioadei invaziei (a trupelor turcești) din 1974. Am fost ieri în centrul de coordonare, astăzi sunt aici și am primit informații complete de la miniștrii competenți, șefii departamentelor relevante, miniștrii agriculturii, afacerilor interne și justiției, precum și șeful departamentului de pompieri, directorul departamentului forestier, șefii gărzii naționale, poliției și apărării civile”, a spus președintele .

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:14 // Politica //  Cristina Vlah

Candidata înaintată pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat care vor fi primele sale acțiuni după ce ea și echipa sa vor fi învestiți în funcții, informează Realitatea.md.

„Imediat după învestire, vom organiza o ședință de Guvern, în care vor fi numiți Secretarii de stat, cu completarea Ministerelor.  De asemenea, există Agenții de stat unde conducătorii vor fi înlocuiți. Vom numi reprezentanții Guvernului în teritorii, vom face modificări acolo unde sunt funcții politice.

Acolo unde va fi nevoie de concursuri, le vom organiza, că e mai bine să fie transparent. De exemplu în cazul funcționarilor publici, funcții care nu sunt politice, acolo evident că vom face concursuri”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1.

Votul pentru echipa guvernamentală propusă de Gariliță urmează să fie acordat vineri, 6 august. Candidata a spus că mizează doar pe votul colegilor săi din fracțiunea PAS, pentru că votul celor din opoziție le-ar știrbi din imagine.

Amintim, că astăzi ea a prezentat lista candidaților la funcțiile de miniștri și vicepremieri.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate