Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

România a câștigat două proiecte de înfrățire instituțională, unul în Republica Moldova, de 2,9 mil. euro

25 Iul. 2021, 17:14
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 17:14 // Economie //  Realitatea.md

România a câștigat două noi proiecte vizând înfrățirea instituțională (twinning), unul în Republica Moldova și unul în Tunisia, în valoare totală de 2,9 milioane euro. Proiectele, atribuite de către Comisia Europeană, prevăd acordarea de asistență tehnică instituțională în domeniul bancar, respectiv al prevenirii corupției.

Autoritatea donatoare de asistență tehnică pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar, este Consorțiul România – Olanda – Lituania.

Țara vecină, în calitate de lider de proiect, este reprezentată de Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, având parteneri juniori De Nederlandsche Bank, Olanda și Lietuvos Bankas, Lituania. Acestea vor oferi asistență Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova pentru sprijin în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător DCFTA /AA.

Experții Băncii Naționale a României au o vastă experiență în acordarea de asistență în cadrul proiectelor de twinning (înfrățire instituțională), după inițiative similare în Serbia, Georgia, Albania și Republica Moldova.

Valoarea proiectului este de 1,72 milioane euro. Va demara în luna septembrie a.c., având o durată de implementare de 24 luni.

Autoritatea donatoarea de asistență tehnică pentru Tunisia, în cadrul proiectului Sprijin instituțional pentru prevenirea corupţie, este Consorțiul Franța – Germania – România. Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Direcția Generală Anticorupţie și Deutsche Stiftung für Internationale Rechtliche Zusammenarbeit E.V. (IRZ), din Germania sunt parteneri juniori în proiectul de prevenire a corupției, al cărui lider este Agence Française Anticorruption (AFA), Franța.

Obiectivul principal al acestui proiect, de care va beneficia Instance Nationale de Lutte contre la Corruption (INLUCC), din Tunisia, este consolidarea sistemului și mecanismelor de prevenire și combatere a corupției, în conformitate cu acquis-ul UE, cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici în domeniu, contribuind la consolidarea integrității și îmbunătățirea standardelor și principiilor de bună guvernare.

Experții Direcţiei Generale Anticorupţie din România au oferit și în trecut asistență instituțiilor beneficiare din Moldova, Serbia și Turcia. Proiectul va demara tot în luna septembrie 2021, având o valoare de 1,2 milioane euro și o durată de implementare de 30 luni.

Managementul administrativ și financiar al celor doi noi proiecte de twinning va fi asigurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Direcția Generală Mecanisme și Instrumente Financiare Europene Nerambursabile.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 05:30 // Economie //  Mădălina Sorokovsky

Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat primul infografic informativ din cele 20, care reprezintă dinamica livrărilor de produse petroliere în Republica Moldova în perioada 2019-2020, scrie Bani.md.

Piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul acestora de la principalii furnizori din regiune. Conform datelor statistice ale ANRE elaborate în baza rapoartelor prezentate de companiile licențiate și importurilor înregistrate de Serviciul Vamal, România este principal furnizor de produse petroliere în RM, urmat de Federația Rusă, Bulgaria, Serbia și Belarus.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române