Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Rusia condamnă acțiunile Moldovei și Ucrainei, privind situația din regiunea transnistreană

16 Iun. 2021, 23:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
16 Iun. 2021, 23:14 // Politica //  Cristina Vlah

Autoritățile din Federația Rusă, în special Duma de Stat, au criticat dur acțiunile Moldovei și ale Ucrainei, privind situația din regiunea transnistreană, informează Realitatea.md. Potrivit legiuitorilor ruși, acțiunile Moldovei și Ucrainei duc la agravare în reglementarea conflictului din stânga Nistrului și a situației de trai a cetățenilor ruși, care trăiesc pe teritoriul transnistrean, scrie agenția rusă de presă Ria Novosti.

În cadrul unei ședințe plenare a Dumei de Stat, deputații ruși au adoptat o Declarație, prin care condamnă acțiunile Moldovei și Ucrainei.

„Duma de Stat a Federației Ruse își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situația din Transnistria, privind drepturile și interesele cetățenilor Federației Ruse care locuiesc acolo, creând pericole pentru securitatea și bunăstarea lor”, se menționează în Declarație.

De asemenea, deputații din Duma rusească au acuzat România, SUA și țările occidentale de faptul că s-ar fi implicat în electorala parlamentară anticipată din țara noastră, dar și în alegerile prezidențiale „ceea ce ar fi dus la aprofundarea crizei dintre cele două maluri ale Nistrului”.

„Forțele politice, care o susțin pe Maia Sandu, folosesc orice metodă de a înăspri blocada din procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean și distrug mecanismul de menținere a păcii în regiune. Un rol în aprofundarea conflictului și constrângerea Transnistriei îl au și autoritățile din Ucraina”, se mai spune în Declarație.

Parlamentarii ruși s-au referit la inițiativa de a interzice transportului cu numere de înmatriculare transnistrene să treacă hotarele regiunii de la 1 septembrie. „O îngrijorare deosebită o trezește perspectiva de încetare a circulației transportului și asigurarea cu produse a populației din Transnistria, pe care vor să o impună autoritățile din Moldova și Ucraina. Acest lucru va afecta peste 100 de mii de deținători de automobile”, scriu parlamentarii ruși.

Asta după ce Ucraina a anunțat că va admite pe teritoriul său, începând cu 1 septembrie, doar automobilele din regiunea transnistreană care au plăcuțe de înmatriculare de model convenit cu abțibildul „MD”, pe lângă autovehiculele înregistrate conform legislației Republicii Moldova.

De asemenea, rușii sunt deranjați de faptul că de la 11 iulie, Moldova și Ucraina planifică să creeze un punct unic de control al frontierei la Cuciurgan.

Menționăm, că Rusia are calitatea de mediator în cadrul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 (Chișinăul și Tiraspolul sunt părțile implicate, Rusia, Ucraina și OSCE – mediatori, iar SUA și UE – observatori). În cadrul negocierilor în formatul sus-menționat s-a propus de mai multe ori transformarea misiunii militare de pacificare – într-o misiune civilă internațională, însă acest subiect nu a fost susținut.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate