Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

Rusia, disperată, recrutează de peste tot militari pentru războiul din Ucraina

27 Oct. 2022, 06:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
27 Oct. 2022, 06:17 // În Lume //  Redacția Realitatea

Rusia face recrutări din trupele antrenate de Occident pentru apărarea Afganistanului în 20 de ani. Ofertele rușilor pentru cei din comandourile afgane sunt din ce în ce mai multe în timp ce Moscova bate pasul pe loc în invazia din Ucraina.

Membrii corpului de comando al Armatei Naționale Afgane, care au fost instruiți de Marea Britanie și Statele Unite, primesc oferte de a se alătura forțelor armate rusești pentru războiul din Ucraina, relatează Foreign Policy.

Ei au fost abandonați de Occident odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan până în august anul trecut, când talibanii au recucerit puterea într-un timp record.

Ofertele de recrutare au declanșat deja panică în cercurile militare și de securitate afgane încă loiale Occidentului, unii avertizând că până la 10.000 de militari instruiți de armata americană ar putea accepta oferta rușilor.

Mai mulți soldați din cadrul forțelor afgane au vorbit despre ofertele primite, mai ales că între 20.000 și 30.000 de comandouri de formate pe bază de voluntariat au rămas în Afganistan după ce Occidentul și-a retras trupele din țară în vara lui 2021. Din trupele de comando antrenate de britanici și americani au fost salvați doar o mică parte, fiind evacuați după ocuparea Afganistanulu ide către talibani. Militarii au fugit în țările vecine Afganistanului sau au reușit să ajungă în SUA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cei mai mulți însă au rămas în Afganistan fără speranță și fără muncă, în timp ce așteaptă să fie relocați în Marea Britanie sau SUA. Ceea ce îi face mult mai vulnerabili în cazul ofertelor primite din partea rușilor, de a lupta în războiul din Ucraina, potrivit unor surse de securitate afgane citate de revista de politică externă.

„Nu au nicio țară, niciun loc de muncă, nici viitor. Nu au nimic de pierdut”, a declarat unul dintre ei, potrivit Foreign Policy.

Recrutările pentru Armata Rusiei este făcută de mercenarii din grupul paramilitar Wagner, înființat de Putin, cu ajutorul „bucătarului” său, omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, în 2014.

Un fost oficial al guvernului pro-occidental, ofițer în cadrul unei unități de comando afgane, crede că grupul de mercenari Wagner s-ar afla în spatele recrutărilor din forțele speciale afgane.

„Vă spun, recrutorii sunt din grupul Wagner. Ei strâng oameni de peste tot. Singura entitate care recrutează trupe străine (pentru Rusia) este grupul Wagner, nu armata lor. Nu este o presupunere, este un fapt cunoscut”, a declarat fostul ofițer.

Iar alți foști comandanți ai comandourilor afgane au relatat că au fost contactați pe grupurile de WhatsApp sau Signal cu oferte pentru a se alătura „legiunii străine” a Rusiei care luptă în Ucraina.

Mesajele de recrutare văzute de Foreign Policy folosesc aceeași formulare, sugerând o operațiune centralizată.

Un fost căpitan de comando care se ascunde acum în Afganistan a dezvăluit că a ajutat mai mulți militari punându-i în legătură cu un birou de recrutare din Teheran. Însă recrutările se pare că a udeviat din Iran către Rusia, iar când aceștia au acceptat oferta, a fost întreruptă orice legătură, legăturile telefonice, închise, a mai spus căpitanul de 35 de ani, tatăl a patru copii mici. El a mai spus că încă speră că va fi reinstalat în Marea Britanie:

„Ne-am luptat cu dușmanii declarați ai Afganistanului timp de 20 de ani, în toată țara, cu moralul ridicat, de partea Marii Britanii și a Statelor Unite. Acum ne ascundem ca niște prizonieri”.

„Oricine ar dori să meargă în Rusia unde să aibă parte de un tratament mai bun și resurse bune, vă rog să-mi trimiteți numele dvs., numele tatălui și gradul vostru militar”, se arată în mesajele de recrutare. Iar destinatarii sunt rugați să ajute la recrutarea altor membri ai unităților lor. Iar televiziunea afgană a raportat că ofertele de recrutare includ cetățenia rusă, mai scrie Foreign Policy.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală