The Economist plasează Rusia între Venezuela și Guineea în clasamentul democrației. În 2022, Rusia a scăzut cu 22 de poziții în clasamentul global al democrației The Economist. 37% din populația lumii trăiește în țări pe care compilatorii ratingului le-au clasificat drept autoritare.
Rusia s-a clasat pe locul 146 din 167 în indicele global al democrației al Economist Intelligence Unit (EIU – divizia analitică a The Economist), calculat la sfârșitul anului 2022. Ea a obținut 2,28 puncte din 10 și a scăzut cu 22 de poziții față de ratingul precedent.
În primul rând, scăderea, potrivit autorilor ratingului, a fost cauzată de războiul pornit în Ucraina și de modificările aferente în legislație – responsabilitatea discreditării armatei și întărirea controlului asupra mass-media.
În clasamentul său, The Economist a împărțit țările în patru categorii:
1. Democrații cu drepturi depline – acest grup include 24 de state. În primele cinci – Norvegia (9,81 puncte), Noua Zeelandă, Islanda, Suedia, Finlanda. Pe locul 24 se află Coreea de Sud.
2. Democrații imperfecte – în această categorie, experții au identificat 48 de state, dintre care Cehia se află pe locul 25, iar Macedonia de Nord pe locul 72.
3. Regimuri hibride – 36 de state – începând cu Bangladesh pe locul 73 și terminând cu Mauritania pe locul 108. Între ele se află țări precum Armenia, Ucraina, Turcia și Pakistan.
4. Regimuri autoritare – 59 de state, inclusiv Rusia, au fost clasificate de analiști în această categorie. Primele cinci țări care închid ratingul sunt Siria, Republica Centrafricană, Coreea de Nord, Myanmar, Afganistan (are cel mai mic scor – 0,32). În categoria roșie se află și Egiptul (131), Azerbaidjan (134), Uzbekistan (149) și China (156).
Analiştii estimează că aproximativ 45,3% din populaţia lumii trăieşte în democraţii cu diferite grade de stabilitate; 36,9% – în statele autoritare. În general, The Economist a înregistrat că indicele democrației globale a crescut cu 0,01, la 5,29 puncte din 10. Experții atribuie ritmul său lent stagnării din cauza restricțiilor COVID care au afectat libertățile personale ale cetățenilor.
Indicele Democrației a fost format în 2006 și de atunci a fost actualizat anual. La compilarea acestuia sunt luați în considerare indicatori în domenii precum alegeri și pluralism, libertăți civile, performanță guvernamentală, implicarea politică a populației și cultura politică.