Rusia ia în considerare o majorare a taxelor pe sectorul petrolului şi gazelor, în valoare de trei trilioane de ruble (50 de miliarde de dolari), în intervalul 2023-2025, ca să obţină sume necesare acoperirii deficitului bugetar, a anunţat ieri cotidianul rus Kommersant, citând surse apropiate situaţiei, potrivit Reuters.
Ministerul de Finanţe de la Moscova a refuzat să comenteze pe marginea acestei informaţii. Ministerul se aşteaptă la un deficit bugetar de 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an şi 1,1% din PIB în 2023, pe fondul cheltuielilor pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina şi al sancţiunilor pe care i le-a impus Occidentul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Guvernul rus are în plan, în principal, să majoreze taxa pentru exportul de gaze până la 50%, să înceapă să perceapă o taxă pe gazul natural lichefiat (GNL) şi să majoreze preţurile interne ale gazelor, astfel încât companiile să plătească mai mult pe extracţie, potrivit Kommersant.
Ministerul de Finanţe a propus, de asemenea, majorarea taxei pe exportul de petrol şi creşterea veniturilor statului din comerţul cu produse petroliere, conform sursei citate.
Kommersant scrie că Ministerul rus de Finanţe încearcă să strângă aproximativ 1,4 trilioane de ruble doar în 2023 prin majorarea taxelor de export şi a taxelor pe extracţia de mărfuri.
Iranul va importa zilnic 9 milioane de metri cubi de gaz rusesc
Iranul va achiziţiona în curând 9 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, prin Azerbaidjan, potrivit Ministerului Petrolului de la Teheran, citat de agenţia de ştiri semi-oficială Fars, anunţă Xinhua.
Ministerul a menţionat acest plan într-un raport care oferă detalii despre un acord de 40 de miliarde de dolari SUA între Compania Naţională Iraniană de Petrol (NIOC) şi producătorul de gaz rus Gazprom, încheiat în iulie. Ministerul a adăugat că va primi în curând 6 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia în cadrul unui acord de schimb în baza căruia va exporta ulterior GNL (gaz natural lichefiat) în alte ţări. Acordul include, de asemenea, finalizarea conductelor de gaz din Iran către Pakistan şi Oman, şi a unui număr de proiecte de producţie de GNL în ţară.
Serviciul de ştiri al ministerului, Shana, a informat că dezvoltarea zăcămintelor de gaze Kish şi North Pars din Iran, precum şi a şase zăcăminte de petrol, creşterea presiunii în zăcământul de gaz South Pars, finalizarea proiectelor GNL, schimbul de gaze şi produse petroliere şi construcţia de conducte pentru transferul de gaze sunt unele dintre punctele importante ale acordului mai sus menţionat.