Curs valutar
 • EUR
  19.0855
  -0.6811%
 • USD
  18.2165
  -0.0895%
 • RUB
  0.1836
  -0.5991%
 • RON
  3.8365
  -0.6751%
 • UAH
  0.4972
  0.7039%

Șah și mat! Ala Nemerenco despre decizia CESP Orhei de a permite învățământul cu prezență fizică: O să aplic legea!

23 Ian. 2022, 11:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
23 Ian. 2022, 11:50 // Societate //  Maria Timofti

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o reacție după ce Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică. În plus, conform hotărârii Comisiei teritoriale vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor antipandemice.

În acest sens, potrivit lui Nemerenco se atestă o nesupunere a deciziei Comisiei Naționale care a luat joi, 20 ianuarie mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron. Așadar, ministra spune că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor astfel de decizii luate de către membrii acestei comisii.

Totodată, Ala Nemerenco menționează că CNESP este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19 și că din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică.

„Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Pe parcursul anilor 2020 și 2021 CTESP ale raionului Orhei au sfidat hotărârile CNESP și s-au întrunit în ședințe de lucru de foarte puține ori. Când eforturile tuturor medicilor erau orientate spre a face față numărului mare de spitalizări și pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, CTESP Orhei menținea activitatea centrelor de agrement deschise pentru public fără restricții.

Acum, când suntem în valul Omicron, o tulpină a virusului COVID-19 cu o contagiozitate extrem de mare, CTESP Orhei dispune că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor; evenimentele cu participarea unui număr mare de oameni, gen nunți, cumetrii, și alte evenimente de familie vor fi permise făra niciun fel de restricții, la fel ca și accesul în zonele de agrement.

La începutul săptămânii raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții. Pe parcursul săptămânii trecute în Orhei s-au înregistrat 128 cazuri și în doar câteva zile a acestei săptămâni numărul de cazuri s-a dublat. În fiecare zi Orheiul raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale. Presiunea pe sistemul medical este enormă și paturile pediatrice în țară sunt la limită. Administrația raionului însă nu are nicio grijă.

Este important să înțelegem toți, inclusiv și responsabilii din raioane – de mobilizarea noastră și de consolidarea eforturilor în aceste două săptămâni depinde și presiunea pe sistemul medical, și numărul celor care nu vor putea fi salvați.

Înțelegem presiunea pe care o trăiesc acum părinții, copiii cărora în următoarele două săptămâni vor trece la învățământul în regim online, dar e sigur că niciun părinte nu-și dorește copilul în spital.
Știm cu toții că medicii au obosit. Noi toți am obosit de restricții, doar că oboseala noastră e foarte diferită de cea a medicilor. În aceste condiții cel mai grav ce pot face funcționarii responsabili e să încalce prevederile CNESP și să permită activitatea fără restricții a tuturor instituțiilor” a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook. 

În final, ministra Sănătății spune că va aplica legea și va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea deciziilor luate de către membrii Comisii din Orhei.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală