Curs valutar
 • EUR
  21.5122
  0.132%
 • USD
  17.8192
  -0.1162%
 • RUB
  0.2404
  0.5408%
 • RON
  4.3669
  0.1374%
 • UAH
  0.6420
  -0.1713%

Sancțiuni pentru „cârpeala” de la Buiucani. Ion Ceban vrea pedepse pentru trei responsabili

26 Apr. 2021, 09:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Apr. 2021, 09:42 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Mai multe trotuare din Capitală arată astăzi ca după război, iar acest lucru se datorează lucrărilor de schimbare a rețelelor de apeduct efectuate de muncitorii Apă Canal-Chișinău. Se întâmplă și în cazul unei porțiuni a trotuarului din strada Ion Neculce, starea căruia este dezastruoasă. Ceban spune că acele găuri făcute de muncitori nu au fost astupate și asfaltate adecvat, ci doar cârpite.

Situația a ieșit la iveală vineri, iar la ședința de astăzi a Primăriei, edilul Capitalei, Ion Ceban, a solicitat sancțiuni pentru pretorul sectorului Buiucani, responsabililul de la Exdrupo, dar și cel de la Apă Canal-Chișinău.

Apă-Canal, să vă uitați pe rețelele de socializare ce scrie lumea, ce impresii și câte cuvinte frumoase vă transmite pentru lucrările care sunt realizate după activitățile pe rețelele de apeduct. Vă așezați împreună cu Direcția Transport, Direcția Juridică și găsiți soluții pentru astfel de zone”, a menționat primarul Municipiului Chișinău.

Ion Ceban, insistă ca trotuarul din zonă să fie reabilitat.

Dacă trebuie să cumulăm bugetele, haideți să le cumulăm, dar să facem lucru de mântuială, nu acceptăm”, reiterează edilul Capitalei. 

Totodată, Ion Ceban a avertizat reprezentanții  S.A. „Apă Canal Chișinău”, că au la dispoziție maximum două luni pentru a acoperi dezastrul. 

„În acest sens, îndemn responsabilii Exdrupo să nu recepționeze nici o lucrare dacă aceasta nu va fi făcută calitativ, iar Victor Chironda, să verifice calitatea lucrărilor în teren, în conformitate cu toate cerințele”, conchide primarul Municipiului Chișinău.

Realitatea Live

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 11 mai 2021
Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
11 Mai 2021, 10:54
 // Categoria: Opinii // Autor:  Nicu Popescu și Iulian Groza
11 Mai 2021, 10:54 // Opinii //  Nicu Popescu și Iulian Groza

Asigurarea cu vaccin anti-COVID-19 a Republicii Moldova pentru următorii câțiva ani, dezvoltarea unui certificat digital al vaccinării cetățenilor, redresarea economiei și recuperarea banilor furați din țara noastră, cu suportul instituțiilor internaționale sunt câteva scopuri pe care ar trebui autoritățile ar trebui să le implementeze într-un timp restrâns. De o asemenea părere este directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, și directorul programului Europa Lărgită în cadrul oficiului de la Paris a Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), Nicu Popescu, expusă în cadrul unei note analitice elaborate.

Astfel, pe termen scurt, politica externă a Republicii Moldova ar trebui să se concentreze pe:

 • obținerea mai multor vaccinuri pentru 2021 și eventual să asigure procurarea vaccinurilor pentru următorii câțiva ani;
 • participarea țării la eforturile pan-europene de dezvoltare a certificatului digital care să permită cetățenilor moldoveni vaccinați să călătorească fără restricții în Europa;
 • elaborarea, împreună cu partenerii internaționali, a unui plan comprehensiv de redresare economică;
 • intensificarea cooperării cu agențiile anti-fraudă din alte state în investigarea spălării banilor și a fluxurilor bancare frauduloase, anchetarea și a recuperarea activelor furate.

Totuși, cei doi autori ai notei analitice afirmă că, Moldova nu își poate permite să se preocupe doar de urgențe. Problemele structurale ale țării trebuie abordate, de asemenea, cât mai rapid. „Republica Moldova are nevoie de o viziune și de politici durabile în multe domenii, dincolo de reforma sectorului justiției, pentru dezvoltarea infrastructurii, eradicarea problemelor ecologice sau avansarea Moldovei în era digitală”, mai afirmă Popescu și Groza.

Documentul analizează principalele constrângeri, obiective și oportunități ale politicii externe a Republicii Moldova. Autorii vin cu un set de recomandări privind principiile și priorități ale unei politici externe mai inteligente care să contribuie la transformarea internă a țării.

Potrivit autorilor, Moldova trebuie să promoveze interacțiunea și parteneriatele politice consolidate cu România și Ucraina. Să coopereze îndeaproape cu UE, SUA și instituțiile internaționale în demersul de a moderniza țara. Nu în ultimul rând, aceasta se referă și la necesitatea de consolidare a sectorului de securitate și apărare al țării, inclusiv printr-o mai bună cooperare internațională. În același timp, este important, atunci când este posibil, să se minimizeze fricțiunile, cu alți parteneri, inclusiv Rusia.

„Acest lucru va fi dificil, din cauza obiectivelor de politică externă ale Federației Ruse în Moldova, menținerea ilegală al trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, nesoluționarea conflictului transnistrean și miza foarte deschisă pe unele forte politice corupte din Moldova. Diplomația moldovenească trebuie să găsească instrumente și sinergii pentru avansarea proiectelor economice, de infrastructură și de transport. Însă, niciunul dintre aceste obiective nu poate fi realizat fără o politică externă activă, care trebuie să fie principială, previzibilă și consecventă”, se arată în nota analitică.

Nota analitică integrală o puteți consulta aici.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile