Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

Șapte pași cum să optimizezi resursele IT într-o companie

24 Mart. 2021, 12:38
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
24 Mart. 2021, 12:38 // Economie //  Valentina Buză

În contextul creşterii temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, a topirii extinse a gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării, specialiștii îndeamnă toți consumatorii să-și optimizeze sursele și să utilizeze tehnologiile informaționale cât mai eficient, pentru a reduce cheltuielile și pentru protecția mediului.

Astfel, Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un spot video și un pliant informativ care informează cum să îmbunătățim resursele cu IT verde în cadrul companiilor.

Trebuie să începem cu lucruri simple:

 • Dezactivăm wifi-ul după ziua de lucru și în weekend;
 • Cumpărăm dispozitive multifuncționale – sunt mai ecologice și mai practice;
 • Centralizăm dispozitivele în rețea, ca să fie utilizate de mai mulți angajați;
 • Alegem o imprimantă potrivită. De exemplu, printerul cu jet de cerneală este mult mai econom decat printerul cu laser;
 • Pentru programele de birou și e-mailuri – laptopurile sunt suficiente, și cheltuie mai puțină energie decât calculatoarele mari;
 • Acordăm atenție etichetei de calitate și alege dispozitivele care respectă standardele ecologie;
 • Utilizăm software-ul Open Source. Acesta este gratuit și mai flexibil decât cel proprietar.

Realitatea.md amintește că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2021, 17:50 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Primarul General, Ion Ceban, invită dezvoltatorii imobiliari, precum și alte persoane interesate, la dialog pe marginea subiectelor ce se referă la situația privind domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău.

Despre asta anunță municipalitatea într-un comunicat de presă.

„Subiectele care urmează a fi abordate vizează actele permisive pentru autorizarea lucrărilor de construcție (elaborarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire), cât și problemele cu care se confruntă agenții economici, de comun cu APL, în dezvoltarea urbană a municipiului Chișinău. Ședința se va desfășura marți, 28 septembrie 2021, ora 10:00, în Sala de Ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43”, se arată în nota informativă.

Amintim că, într-o intervenție live pe Facebook, edilul Capitalei a anunțat că a instituit moratoriu în construcții până în data de 1 aprilie 2022. Mai exact, până la definitivarea planului urbanistic zonal.

Ceban susține că a luat această decizie după ce a văzut că în locul unui monument arhitectural de pe strada Dosoftei, intersecție cu strada Lazo ar urma să apară un bloc cu 13 etaje. Edilul susține că în trecut s-ar fi eliberat o autorizație pentru reabilitarea fațadei monumentului și nicidecum pentru dărămarea acestuia.

Ulterior, într-o conferință de presă, fostul consilier PAS din CMC, actual deputat, Vasile Grădinaru i-a recomandat lui Ceban să-și schimbe profesia și să nu mai manipuleze opinia publică, întrucât un proiect de decizie asemnător a fost supus votului în CMC încă în luna aprilie, iar socialiștii l-ar fi blocat intenționat.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române