Curs valutar
  • EUR
    19.2489
    -0.5886%
  • USD
    18.1679
    -0.191%
  • RUB
    0.1888
    -0.3178%
  • RON
    3.8734
    -0.6351%
  • UAH
    0.4919
    -0.2033%

Șapte pași cum să optimizezi resursele IT într-o companie

24 Mart. 2021, 12:38
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
24 Mart. 2021, 12:38 // Economie //  Valentina Buză

În contextul creşterii temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, a topirii extinse a gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării, specialiștii îndeamnă toți consumatorii să-și optimizeze sursele și să utilizeze tehnologiile informaționale cât mai eficient, pentru a reduce cheltuielile și pentru protecția mediului.

Astfel, Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un spot video și un pliant informativ care informează cum să îmbunătățim resursele cu IT verde în cadrul companiilor.

Trebuie să începem cu lucruri simple:

  • Dezactivăm wifi-ul după ziua de lucru și în weekend;
  • Cumpărăm dispozitive multifuncționale – sunt mai ecologice și mai practice;
  • Centralizăm dispozitivele în rețea, ca să fie utilizate de mai mulți angajați;
  • Alegem o imprimantă potrivită. De exemplu, printerul cu jet de cerneală este mult mai econom decat printerul cu laser;
  • Pentru programele de birou și e-mailuri – laptopurile sunt suficiente, și cheltuie mai puțină energie decât calculatoarele mari;
  • Acordăm atenție etichetei de calitate și alege dispozitivele care respectă standardele ecologie;
  • Utilizăm software-ul Open Source. Acesta este gratuit și mai flexibil decât cel proprietar.

Realitatea.md amintește că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 08:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 08:37 // În Lume //  Redacția Realitatea

După o aşteptare de şapte ani, oamenii de ştiinţă de la NASA au deschis, marţi, în sfârşit, o sondă spaţială care transporta cele mai mari mostre de asteroizi aduse vreodată pe Pământ, descoperind resturi negre, transmite AFP.

Cercetătorii „au găsit praf şi resturi negre pe puntea avionică a containerului ştiinţific Osiris-Rex atunci când capacul iniţial a fost îndepărtat astăzi”, a declarat agenţia spaţială americană, fără a preciza însă dacă acestea aparţineau cu siguranţă asteroidului. Oamenii de ştiinţă aşteaptă cu nerăbdare să cerceteze cea mai mare parte a eşantionului, ceea ce va necesita o „dezasamblare complexă” a sondei.

Osiris-Rex a fost lansată în 2016, aterizând pe asteroidul Bennu şi a colectat aproximativ nouă uncii (250 de grame) de praf de pe suprafaţa sa stâncoasă.

 

Chiar şi această cantitate mică, a declarat NASA, ar trebui „să ne ajute să înţelegem mai bine tipurile de asteroizi care ar putea ameninţa Pământul”. Acesta şi-a încheiat călătoria de 6,21 miliarde de kilometri, după ce a aterizat duminică în deşertul din statul vestic Utah, după o coborâre incendiară şi cu miză mare prin atmosfera Pământului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reziduurile de pe puntea avionică descoperite marţi au fost probabil rezultatul unor probleme în timpul colectării, despre care NASA a spus că au fost în cele din urmă rezolvate, permiţând transferul sigur al eşantionului. Capacul a fost deschis într-o cameră etanşă la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas.

O conferinţă de presă este programată pentru 11 octombrie, în cadrul căreia va fi dezvăluită publicului cea mai mare parte a eşantionului. Analiza asteroidului, cred oamenii de ştiinţă, îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine formarea sistemului solar şi modul în care Pământul a devenit locuibil.

Cea mai mare parte a eşantionului va fi conservată pentru a fi studiată de generaţiile viitoare. Aproximativ un sfert va fi utilizat imediat în experimente, iar o cantitate mică va fi trimisă partenerilor de misiune, Japonia şi Canada.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală