Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Șase echipe învingătoarea în cadrul concursului „Tekwill Junior Amdassadors”. Cu ce premii s-au ales participanții

29 Apr. 2021, 19:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
29 Apr. 2021, 19:20 // Societate //  Valentina Buză

Competiția „Tekwill Junior Ambassadors” și-a desemnat câștigătorii în cadrul căreia 67 de echipe de la 30 de școli din țară și-au pus în practică abilitățile digitale și creativitatea, dezvoltând proiecte originale și inventive pentru concurs. Participarea a fost disponibilă pentru elevii și profesorii de la instituțiile de învățământ care fac parte din proiectul „Tekwill în fiecare școală” și studiază disciplina obțională de „Design Grafic”, în anul academic 2020-2021.

Astfel, în perioada 03 martie – 13 aprilie, elevii din clasele gimnaziale și liceale au avut posibilitatea de a participa la concurs în echipe de câte două-patru persoane, prezentând produse originale la una dintre cele trei categorii ale regulamentului. Proiectele au fost prezentate online, fiind realizate, la alegere, în programele Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Inkscape sau GIMP.

 „Tinerii bine educați sunt capabili să-și construiască un viitor mai sigur pentru ei, pentru familiile lor, pentru comunitățile și țara lor. Este emoționant să vezi atâtea idei originale dar și modul în care elevii au folosit tehnologia și noile abilități dezvoltate pentru a marca o diferență în comunitate. USAID Moldova implementează proiecte pentru  tinerii din toată Moldova pentru a le oferi mai multe oportunități de angajare”, a declarat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Dosarele depuse au fost evaluate de un juriu specializat. Premiile au fost oferite pentru fiecare subcategorie tematică și pentru fiecare treaptă de învățământ școlar. Astfel, pentru locul I, fiecare membru al echipei câștigătoare s-a ales cu o tabletă, pentru locul II- câte un e-book, iar câștigătorii locului III – câte o pereche de căști bluetooth. Totodată, toți membrii echipelor participante au primit în dar materiale promoționale cu brandul „Tekwill în fiecare școală”.

„M-am bucurat să văd toate aceste proiecte creative din partea elevilor. Mă inspiră să cred că acești tineri pot aduce valoare adăugată viitorului Moldovei și mai multă culoare și o nouă identitate vizuală pentru localitățile și organizațiile din Moldova. Împreună cu USAID, Suedia a fost un partener de frunte în dezvoltarea sectorului IT al Republicii Moldova. Cred că educația este răspunsul cheie la prosperitatea oricărei țări”, a conchis Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Câștigătorii locului I la categoria „Identitatea turistică vizuală pentru localitățile din Republica Moldova” au fost desemnați:

 • Liceu – echipa „Galateea”, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Călărași
 • Gimnaziu – echipa „Inari Team”, Liceul Teoretic „Măgdăcești” r. Criuleni

La categoria „Coperte pentru cărți și semne de carte”, câștigători au fost desemnați:

 • Liceu – echipa „Design Addicts”, Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău
 • Gimnaziu – echipa „Inspiră”, Instituția Privată Liceul „Da Vinci”, Chișinău

La categoria „Identitatea vizuală a unei companii autohtone micro, mici și mijlocii (IMM)”, locul I au câștigat:

 • Liceu – echipa „Inițiatorii”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Căușeni
 • Gimnaziu – echipa „Real Design”, Liceul Teoretic „Mihai Sadoveanu”, Călărași

„Prin intermediul concursului ne-am propus să identificăm și să promovăm dezvoltarea competențelor digitale și creative în rândul elevilor, pentru ca aceștia să fie mai pregătiți pentru profesiile viitorului. În același timp, astfel vrem să-i motivăm să participe și la alte competiții pe care le organizăm în mod regulat, pentru a le oferi posibilitatea de a-și testa capacitățile și de a-i face să înțeleagă toate oportunitățile și beneficiile pe care tehnologiile informaționale le oferă. Le mulțumim tuturor participanților și îi încurajăm să ne urmărească pe pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și evenimente pe care le pregătim”, Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”.

În prezent, proiectul „Tekwill în fiecare școală” este implementat în 77 de instituții de învățământ general din Republica Moldova, iar numărul membrilor va crește până la 234 școli începând cu noul an școlar.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
15 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Mai 2021, 07:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Ilan Șor ar fi bine să revină în Republica Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Acesta a fost răspunsul prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, referitor la subiectul Ilan Șor, care zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut. 

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Aureliu Ciocoi a declarat că, în funcție de ce va putea returna bugetului Republicii Moldova sau Băncii Naționale a țării, va depinde severitatea condamnării lui Ilan Șor, „va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată”.

„Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat Aureliu Ciocoi, cu referire la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc.  

Realitatea.md amintește că, cu mai puțin de o lună în urmă, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice apoi de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar moldovenesc.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso