Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Sateliți britanici lansați de pe un cosmodrom din Rusia

25 Mart. 2021, 17:35
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Daniel Hacina
25 Mart. 2021, 17:35 // Sci-tech //  Daniel Hacina

Racheta „Soiuz” a fost lansată astăzi de pe cosmodromul Vostochnîi din Federația Rusă, transportând 36 de sateliți de telecomunicații și internet ai Marii Britanii, a spus agenția spațială Roscosmos. OneWeb, o companie cu sediul în Londra, lucrează pentru a finaliza construcția unei constelații de sateliți cu orbită terestră joasă, care va oferi servicii de bandă largă îmbunătățite și multe alte facilități pentru mai multe țări din întreaga lume.

Compania participă și ea alături de cea a lui Elon Musk și Jeff Bezos la proiectul inițiat pentru a putea oferi internet rapid pentru zonele îndepărtate ale lumii prin intermediul sateliților.

Imaginile publicate de Roscosmos, surprind lansarea rachetei „Soiuz”, care a avut loc astăzi la ora 2:47 GMT.

Roscosmos a declarat într-un comunicat că lansarea și separarea „au decurs cum nu se putea mai bine”.

„Putem confirma oficial că cea de a șasea separare este completă. Peste jumătate din sateliții noștri au fost lansați deja!”, a scris OneWeb pe Twitter.

Compania britanică intenționează ca serviciul său de internet să fie operațional până la finele anului viitor. Se preconizează ca acesta să fie constituit dintr-un lanț de 650 de sateliți.

Primii șase sateliți OneWeb au fost lansați de o rachetă fabricată în Rusia din centrul spațial din Kourou, în Guyana Franceză încă în anul 2019.

Compania a lansat încă 68 de pe cosmodromul din Baikonur din Kazahstan anul trecut și alții 36 de pe site-ul de lansare  Vostochnîi în luna decembrie.

Site-ul de lansare Vostochnîi este unul dintre cele mai importante proiecte spațiale ale Rusiei, conceput pentru a reduce dependența de centrul spațial Baikonur pe care Moscova în prezent îl închiriază.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române