Curs valutar
 • EUR
  19.3152
  0.1869%
 • USD
  18.0448
  0.1491%
 • RUB
  0.1866
  -0.3751%
 • RON
  3.8849
  0.139%
 • UAH
  0.4886
  0.1433%

Sateliți britanici lansați de pe un cosmodrom din Rusia

25 Mart. 2021, 17:35
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Mart. 2021, 17:35 // Sci-tech //  Realitatea.md

Racheta „Soiuz” a fost lansată astăzi de pe cosmodromul Vostochnîi din Federația Rusă, transportând 36 de sateliți de telecomunicații și internet ai Marii Britanii, a spus agenția spațială Roscosmos. OneWeb, o companie cu sediul în Londra, lucrează pentru a finaliza construcția unei constelații de sateliți cu orbită terestră joasă, care va oferi servicii de bandă largă îmbunătățite și multe alte facilități pentru mai multe țări din întreaga lume.

Compania participă și ea alături de cea a lui Elon Musk și Jeff Bezos la proiectul inițiat pentru a putea oferi internet rapid pentru zonele îndepărtate ale lumii prin intermediul sateliților.

Imaginile publicate de Roscosmos, surprind lansarea rachetei „Soiuz”, care a avut loc astăzi la ora 2:47 GMT.

Roscosmos a declarat într-un comunicat că lansarea și separarea „au decurs cum nu se putea mai bine”.

„Putem confirma oficial că cea de a șasea separare este completă. Peste jumătate din sateliții noștri au fost lansați deja!”, a scris OneWeb pe Twitter.

Compania britanică intenționează ca serviciul său de internet să fie operațional până la finele anului viitor. Se preconizează ca acesta să fie constituit dintr-un lanț de 650 de sateliți.

Primii șase sateliți OneWeb au fost lansați de o rachetă fabricată în Rusia din centrul spațial din Kourou, în Guyana Franceză încă în anul 2019.

Compania a lansat încă 68 de pe cosmodromul din Baikonur din Kazahstan anul trecut și alții 36 de pe site-ul de lansare  Vostochnîi în luna decembrie.

Site-ul de lansare Vostochnîi este unul dintre cele mai importante proiecte spațiale ale Rusiei, conceput pentru a reduce dependența de centrul spațial Baikonur pe care Moscova în prezent îl închiriază.

Realitatea Live

21 Sept. 2023, 11:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2023, 11:07 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procurorii ar fi descins la domiciliul președintelui interimar al Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, care este și sora deputatului Alexandr Nesterovschi, dar și la alți membri ai acestei formațiuni politice. Informația nu a fost deocamdată confirmată de Procuratura Anticorupție (PA).

Între timp, membrii Partidului „Renaștere” confirmă descinderile și critică dur guvernarea.

„Astăzi se desfășoară o campanie represivă împotriva noastră – împotriva opoziției. La domiciliu Nataliei Parasca, liderului Partidului „Renaștere”, și a altor câtorva activiști sunt organizate percheziții.

În locul dialogului cu societatea și cu alte formațiuni politice, Maia Sandu a ales calea presiunii, a agresiei și a persecutării oricăror forțe alternative. Astfel de tactici nu numai că agravează contradicțiile politice interne, dar și destabilizează situația din țară.
În loc să lucreze în interesul statului și al societății, câmpul informațional continuă să fie curățit, drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate prin blocarea activității opoziției. Aceasta este o lovitură la normele unei societăți democratice.

Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom renunța! Facem apel la comunitatea pentru apărarea drepturilor omului și la cetățenii interesați să se alăture partidului „Renaștere” pentru a lucra pentru binele Moldovei și a scăpa țara de regimul Sandu”.

Amintim că Procuratura Generală a solicitat astăzi, 21 septembrie curent, ridicarea imunității parlamentare a deputatei Irina Lozovan. Sunt două cereri pe numele fostei deputate socialiste. Alte trei cereri a procurorilor vizează ridicarea imunității parlamentare a deputatului Alexandr Nesterovschi, la fel fost deputat socialist.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În data de 15 martie, deputatul Alexandr Nesterovschi, a anunțat că părăsește fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și se alătură Mișcării Pentru Popor. În data de 25 martie, deputata Irina Lozovan, a anunțat același lucru. Ulterior, cei doi deputați neafiliați, au anunțat că vor crea un nou partid de stânga.

Acțiunile celor doi deputați au fost catalogate de PSRM drept trădare și a cerut celor doi să-și depună mandatele. Mai mult, deputații PSRM au înregistrat o inițiativă legislativă care prevede modificarea Constituției, astfel încât traseismul politic să fie interzis prin lege. Batrîncea s-a adresat fracțiunilor parlamentare să susțină această inițiativă pentru ca proiectul de lege să fie supus votului, iar ulterior, să fie transmis Curții Constituționale.

PRESA: Ion Munteanu și Veronica Dragalin, vizită în Parlament. Ar urma să ceară ridicarea imunității a doi deputați

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală