Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Avocatul BERD l-ar fi consultat pe Moser în preluarea frauduloasă a Portului Giurgiulești. PROBE și reacția acestuia

25 Mart. 2021, 16:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
25 Mart. 2021, 16:45 // Economie //  Petru Cosoi

Avocatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Octavian Cazac, l-ar fi consultat pe Thomas Moser, deși neagă consultanța oferită pentru fostul administrator Bemol, implicat în preluarea ilicită a controlului asupra Portului Giurgiulești. Asta reiese din probele în posesia cărora a intrat redacția Bani.md.

Compania BEMOL RETAIL a venit ieri cu o declarație la comunicatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În declarație se atrage atenția asupra faptului că „avocatul care reprezintă interesele BERD în Republica Moldova, încă din 2010 a oferit consultanță dlui Moser, în cadrul acțiunilor ilegale ale acestuia, care au dus la însușirea activelor companiilor care sunt în prezent obiectul unor procese judiciare. Dumnealui, împreună cu unul din angajații oficiului local al Băncii, care și-a îndeplinit atribuțiile cu neglijență, încearcă prin diferite manipulări să implice BERD în litigiile judiciare cu dl Moser.”

Redacția Bani.md a cerut o reacție avocatului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Octavian Cazac, care a infirmat informațiile precum că ar fi oferit consultanță domnului Thomas Moser, menționând că, de facto, Thomas Moser nu a fost niciodată clientul biroului de avocați din care face parte. Totodată, acesta a confirmat că ar fi discutat cu fostul administrator Bemol, însă din numele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu scopul de a verifica și aviza acte oficiale.

Discuția la care ne referim este prezentată în continuare:

Bani.md: Dumneavoastră l-ați consultat pe domnul Moser din 2010?

Octavian Cazac: Asta pot să vă spun. Domnul Moser niciodată nu a fost clientul biroului nostru și clientul permanent al biroului nostru a fost BERD. Domnul Moser de-a lungul timpului a avut mulți avocați, diferite firme, dar niciodată biroul nostru de avocați.

Bani.md: Adică dacă ar fi fost să discutați cu domnul Moser, ați făcut-o din numele BERD, să înțeleg?

Octavian CazacCa și avocat al BERD-ului, noi comunicăm cu toți debitorii BERD-ului, cei care iau credite de la BERD, cei care sunt finanțați de la BERD. Da. Ca și avocat. Transmitem, nu știu, proiecte de acte, verifică, citim proiecte de acte. O facem ca și avocați ai BERD-ului. Noi nu îl consultăm pe domnul Moser. Domnul Moser la fiecare etapă avea avocații săi și a primit consultații de la avocații săi.

Bani.md: Și aici, doar voiam să fac o precizare, pentru că în declarația BEMOL tot se spune l-ați consultat pe domnul Moser „în cadrul acțiunilor ilegale ale acestuia, care au dus la însușirea activelor” Portului, se referă?

Octavian Cazac: Eu niciodată nu l-am consultat pe domnul Moser, în fapt.

Având aceste declarații, am solicitat companiei BEMOL RETAIL să explice „învinuirile” aduse prin intermediul declarației publice.

Drept răspuns, compania a comunicat: „Ce-i mai rămâne să spună? Mai bine, dl Cazacu ar comenta în ce calitate îl proteja pe dl Thomas Mozer și pe juristul acestuia, în procesul de preluare frauduloasă a proprietății străine, consultându-l să perfecteze actele astfel, ca să nu apară probleme atunci și pe viitor. Pentru moment, o să ne limităm la aceste două documente pe care vi le punem la dispoziție, pentru publicare. „

În fapt, potrivit corespondenței dintre cei doi, Octavian Cazac, cel puțin, l-a ajuta pe Thomas Moser și pe juristul acestuia – Irina Verhovetchi – să întocmească acte în modul în care „nu ar mai exista probleme” în viitor.

Scrisorile transmise, cu recomandări, datează din perioada septembrie – octombrie 2011 (perioada despre care se menționează în comunicat că Octavian Cazac ar fi oferit consultanță lui Thomas Moser.)

Bani.md menționează că pe data de 22 martie 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a venit cu un comunicat în care explică că „și-a executat drepturile în baza documentelor de finanțare și garantare a executării obligațiilor cu privire la participațiunea Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics SRL (Danube Logistics), operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești din Republica Moldova.”

Acțiunea de executare a BERD, potrivit comunicatului, are drept scop asigurarea bunei funcționări a Portului Giurgiulești și că este un răspuns „la decizia unui executor judecătoresc din 25 februarie de a numi un administrator extern al portului, în urma unei cereri contestate împotriva unuia dintre beneficiarii finali ai Danube Logistics Holding BV.”

„BERD a considerat această numire o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua funcționarea și de a-și plăti datoriile, precum și în conflict cu interesele legitime ale BERD, ca deținător a garanțiilor asupra participațiilor din capitalul  Danube SRL și ca beneficiar economic al acestora.”

La rândul său, compania BEMOL RETAIL a emis o declarație pe data de 24 martie 2021 în care susține că „are de mult timp stabilite relații bune, de parteneriat cu BERD.”

„Însăși faptul că grupul nostru de companii a achiziționat portul Giurgiulești cu participarea directă a BERD, spune despre foarte multe. Noi nu ne dorim sub nici o formă să deteriorăm aceste relații cu BERD, care nici nu este parte în conflict, după cum au afirmat și ei anterior în mod repetat.”

În aceeași declarație BEMOL RETAIL explică faptul că implicarea executorului are drept scop „prevenirea și evitarea scoaterii resurselor financiare din cadrul companiei” și atenționează că avocatul BERD-ului, de fapt, a activat anterior în interesele lui Thomas Moser.

De asemenea, în declarația sa, BEMOL RETAIL susține că va informa „conducerea BERD cu privire la toate faptele pe care le cunoaște, deoarece concluzionează că din Republica Moldova lor le este furnizată informația în mod incorect, despre ce s-a întâmplat și ce se întâmplă”.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
15 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Mai 2021, 07:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Ilan Șor ar fi bine să revină în Republica Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Acesta a fost răspunsul prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, referitor la subiectul Ilan Șor, care zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut. 

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Aureliu Ciocoi a declarat că, în funcție de ce va putea returna bugetului Republicii Moldova sau Băncii Naționale a țării, va depinde severitatea condamnării lui Ilan Șor, „va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată”.

„Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat Aureliu Ciocoi, cu referire la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc.  

Realitatea.md amintește că, cu mai puțin de o lună în urmă, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice apoi de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar moldovenesc.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso