Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Avocatul BERD l-ar fi consultat pe Moser în preluarea frauduloasă a Portului Giurgiulești. PROBE și reacția acestuia

25 Mart. 2021, 16:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
25 Mart. 2021, 16:45 // Economie //  Petru Cosoi

Avocatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Octavian Cazac, l-ar fi consultat pe Thomas Moser, deși neagă consultanța oferită pentru fostul administrator Bemol, implicat în preluarea ilicită a controlului asupra Portului Giurgiulești. Asta reiese din probele în posesia cărora a intrat redacția Bani.md.

Compania BEMOL RETAIL a venit ieri cu o declarație la comunicatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În declarație se atrage atenția asupra faptului că „avocatul care reprezintă interesele BERD în Republica Moldova, încă din 2010 a oferit consultanță dlui Moser, în cadrul acțiunilor ilegale ale acestuia, care au dus la însușirea activelor companiilor care sunt în prezent obiectul unor procese judiciare. Dumnealui, împreună cu unul din angajații oficiului local al Băncii, care și-a îndeplinit atribuțiile cu neglijență, încearcă prin diferite manipulări să implice BERD în litigiile judiciare cu dl Moser.”

Redacția Bani.md a cerut o reacție avocatului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Octavian Cazac, care a infirmat informațiile precum că ar fi oferit consultanță domnului Thomas Moser, menționând că, de facto, Thomas Moser nu a fost niciodată clientul biroului de avocați din care face parte. Totodată, acesta a confirmat că ar fi discutat cu fostul administrator Bemol, însă din numele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu scopul de a verifica și aviza acte oficiale.

Discuția la care ne referim este prezentată în continuare:

Bani.md: Dumneavoastră l-ați consultat pe domnul Moser din 2010?

Octavian Cazac: Asta pot să vă spun. Domnul Moser niciodată nu a fost clientul biroului nostru și clientul permanent al biroului nostru a fost BERD. Domnul Moser de-a lungul timpului a avut mulți avocați, diferite firme, dar niciodată biroul nostru de avocați.

Bani.md: Adică dacă ar fi fost să discutați cu domnul Moser, ați făcut-o din numele BERD, să înțeleg?

Octavian CazacCa și avocat al BERD-ului, noi comunicăm cu toți debitorii BERD-ului, cei care iau credite de la BERD, cei care sunt finanțați de la BERD. Da. Ca și avocat. Transmitem, nu știu, proiecte de acte, verifică, citim proiecte de acte. O facem ca și avocați ai BERD-ului. Noi nu îl consultăm pe domnul Moser. Domnul Moser la fiecare etapă avea avocații săi și a primit consultații de la avocații săi.

Bani.md: Și aici, doar voiam să fac o precizare, pentru că în declarația BEMOL tot se spune l-ați consultat pe domnul Moser „în cadrul acțiunilor ilegale ale acestuia, care au dus la însușirea activelor” Portului, se referă?

Octavian Cazac: Eu niciodată nu l-am consultat pe domnul Moser, în fapt.

Având aceste declarații, am solicitat companiei BEMOL RETAIL să explice „învinuirile” aduse prin intermediul declarației publice.

Drept răspuns, compania a comunicat: „Ce-i mai rămâne să spună? Mai bine, dl Cazacu ar comenta în ce calitate îl proteja pe dl Thomas Mozer și pe juristul acestuia, în procesul de preluare frauduloasă a proprietății străine, consultându-l să perfecteze actele astfel, ca să nu apară probleme atunci și pe viitor. Pentru moment, o să ne limităm la aceste două documente pe care vi le punem la dispoziție, pentru publicare. “

În fapt, potrivit corespondenței dintre cei doi, Octavian Cazac, cel puțin, l-a ajuta pe Thomas Moser și pe juristul acestuia – Irina Verhovetchi – să întocmească acte în modul în care „nu ar mai exista probleme” în viitor.

Scrisorile transmise, cu recomandări, datează din perioada septembrie – octombrie 2011 (perioada despre care se menționează în comunicat că Octavian Cazac ar fi oferit consultanță lui Thomas Moser.)

Bani.md menționează că pe data de 22 martie 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a venit cu un comunicat în care explică că „și-a executat drepturile în baza documentelor de finanțare și garantare a executării obligațiilor cu privire la participațiunea Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics SRL (Danube Logistics), operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești din Republica Moldova.”

Acțiunea de executare a BERD, potrivit comunicatului, are drept scop asigurarea bunei funcționări a Portului Giurgiulești și că este un răspuns „la decizia unui executor judecătoresc din 25 februarie de a numi un administrator extern al portului, în urma unei cereri contestate împotriva unuia dintre beneficiarii finali ai Danube Logistics Holding BV.”

„BERD a considerat această numire o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua funcționarea și de a-și plăti datoriile, precum și în conflict cu interesele legitime ale BERD, ca deținător a garanțiilor asupra participațiilor din capitalul  Danube SRL și ca beneficiar economic al acestora.”

La rândul său, compania BEMOL RETAIL a emis o declarație pe data de 24 martie 2021 în care susține că „are de mult timp stabilite relații bune, de parteneriat cu BERD.”

„Însăși faptul că grupul nostru de companii a achiziționat portul Giurgiulești cu participarea directă a BERD, spune despre foarte multe. Noi nu ne dorim sub nici o formă să deteriorăm aceste relații cu BERD, care nici nu este parte în conflict, după cum au afirmat și ei anterior în mod repetat.”

În aceeași declarație BEMOL RETAIL explică faptul că implicarea executorului are drept scop „prevenirea și evitarea scoaterii resurselor financiare din cadrul companiei” și atenționează că avocatul BERD-ului, de fapt, a activat anterior în interesele lui Thomas Moser.

De asemenea, în declarația sa, BEMOL RETAIL susține că va informa „conducerea BERD cu privire la toate faptele pe care le cunoaște, deoarece concluzionează că din Republica Moldova lor le este furnizată informația în mod incorect, despre ce s-a întâmplat și ce se întâmplă”.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române