Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Avocatul BERD l-ar fi consultat pe Moser în preluarea frauduloasă a Portului Giurgiulești. PROBE și reacția acestuia

25 Mart. 2021, 16:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
25 Mart. 2021, 16:45 // Economie //  Petru Cosoi

Avocatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Octavian Cazac, l-ar fi consultat pe Thomas Moser, deși neagă consultanța oferită pentru fostul administrator Bemol, implicat în preluarea ilicită a controlului asupra Portului Giurgiulești. Asta reiese din probele în posesia cărora a intrat redacția Bani.md.

Compania BEMOL RETAIL a venit ieri cu o declarație la comunicatul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În declarație se atrage atenția asupra faptului că „avocatul care reprezintă interesele BERD în Republica Moldova, încă din 2010 a oferit consultanță dlui Moser, în cadrul acțiunilor ilegale ale acestuia, care au dus la însușirea activelor companiilor care sunt în prezent obiectul unor procese judiciare. Dumnealui, împreună cu unul din angajații oficiului local al Băncii, care și-a îndeplinit atribuțiile cu neglijență, încearcă prin diferite manipulări să implice BERD în litigiile judiciare cu dl Moser.”

Redacția Bani.md a cerut o reacție avocatului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Octavian Cazac, care a infirmat informațiile precum că ar fi oferit consultanță domnului Thomas Moser, menționând că, de facto, Thomas Moser nu a fost niciodată clientul biroului de avocați din care face parte. Totodată, acesta a confirmat că ar fi discutat cu fostul administrator Bemol, însă din numele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu scopul de a verifica și aviza acte oficiale.

Discuția la care ne referim este prezentată în continuare:

Bani.md: Dumneavoastră l-ați consultat pe domnul Moser din 2010?

Octavian Cazac: Asta pot să vă spun. Domnul Moser niciodată nu a fost clientul biroului nostru și clientul permanent al biroului nostru a fost BERD. Domnul Moser de-a lungul timpului a avut mulți avocați, diferite firme, dar niciodată biroul nostru de avocați.

Bani.md: Adică dacă ar fi fost să discutați cu domnul Moser, ați făcut-o din numele BERD, să înțeleg?

Octavian CazacCa și avocat al BERD-ului, noi comunicăm cu toți debitorii BERD-ului, cei care iau credite de la BERD, cei care sunt finanțați de la BERD. Da. Ca și avocat. Transmitem, nu știu, proiecte de acte, verifică, citim proiecte de acte. O facem ca și avocați ai BERD-ului. Noi nu îl consultăm pe domnul Moser. Domnul Moser la fiecare etapă avea avocații săi și a primit consultații de la avocații săi.

Bani.md: Și aici, doar voiam să fac o precizare, pentru că în declarația BEMOL tot se spune l-ați consultat pe domnul Moser „în cadrul acțiunilor ilegale ale acestuia, care au dus la însușirea activelor” Portului, se referă?

Octavian Cazac: Eu niciodată nu l-am consultat pe domnul Moser, în fapt.

Având aceste declarații, am solicitat companiei BEMOL RETAIL să explice „învinuirile” aduse prin intermediul declarației publice.

Drept răspuns, compania a comunicat: „Ce-i mai rămâne să spună? Mai bine, dl Cazacu ar comenta în ce calitate îl proteja pe dl Thomas Mozer și pe juristul acestuia, în procesul de preluare frauduloasă a proprietății străine, consultându-l să perfecteze actele astfel, ca să nu apară probleme atunci și pe viitor. Pentru moment, o să ne limităm la aceste două documente pe care vi le punem la dispoziție, pentru publicare. „

În fapt, potrivit corespondenței dintre cei doi, Octavian Cazac, cel puțin, l-a ajuta pe Thomas Moser și pe juristul acestuia – Irina Verhovetchi – să întocmească acte în modul în care „nu ar mai exista probleme” în viitor.

Scrisorile transmise, cu recomandări, datează din perioada septembrie – octombrie 2011 (perioada despre care se menționează în comunicat că Octavian Cazac ar fi oferit consultanță lui Thomas Moser.)

Bani.md menționează că pe data de 22 martie 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a venit cu un comunicat în care explică că „și-a executat drepturile în baza documentelor de finanțare și garantare a executării obligațiilor cu privire la participațiunea Danube Logistics Holding BV în cadrul Danube Logistics SRL (Danube Logistics), operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești din Republica Moldova.”

Acțiunea de executare a BERD, potrivit comunicatului, are drept scop asigurarea bunei funcționări a Portului Giurgiulești și că este un răspuns „la decizia unui executor judecătoresc din 25 februarie de a numi un administrator extern al portului, în urma unei cereri contestate împotriva unuia dintre beneficiarii finali ai Danube Logistics Holding BV.”

„BERD a considerat această numire o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua funcționarea și de a-și plăti datoriile, precum și în conflict cu interesele legitime ale BERD, ca deținător a garanțiilor asupra participațiilor din capitalul  Danube SRL și ca beneficiar economic al acestora.”

La rândul său, compania BEMOL RETAIL a emis o declarație pe data de 24 martie 2021 în care susține că „are de mult timp stabilite relații bune, de parteneriat cu BERD.”

„Însăși faptul că grupul nostru de companii a achiziționat portul Giurgiulești cu participarea directă a BERD, spune despre foarte multe. Noi nu ne dorim sub nici o formă să deteriorăm aceste relații cu BERD, care nici nu este parte în conflict, după cum au afirmat și ei anterior în mod repetat.”

În aceeași declarație BEMOL RETAIL explică faptul că implicarea executorului are drept scop „prevenirea și evitarea scoaterii resurselor financiare din cadrul companiei” și atenționează că avocatul BERD-ului, de fapt, a activat anterior în interesele lui Thomas Moser.

De asemenea, în declarația sa, BEMOL RETAIL susține că va informa „conducerea BERD cu privire la toate faptele pe care le cunoaște, deoarece concluzionează că din Republica Moldova lor le este furnizată informația în mod incorect, despre ce s-a întâmplat și ce se întâmplă”.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 18:17 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 110 mii de persoane din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii au primit consultanță în afaceri, circa 38 000 de companii au fost instruite, iar alte 4 500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei.

Finanțările ODIMM, la rândul lor, au generat investiții în economia națională de circa două miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

Acestea sunt rezultatele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, un ambasador al mediului de afaceri, în cei 14 ani de activitate.

Instituția a fost creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructuri. Reușitele ODIMM au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”, a declarat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Potrivit directorului general, Iulia Costin, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, ODIMM va lansa șapte noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor.

De asemenea, aceste programe vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate, oportunități de relansare a afacerilor, vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

În cei 14 ani, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere al ODIMM, care a contribuit atât prin expertiză și asistență tehnică, cât și prin susținerea  financiară a antreprenorilor  din regiuni, dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri și transformarea digitală a companiilor.

Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82