Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Scholz a calificat distrugerea barajului hidrocentralei Kahovskaya – nouă dimensiune a războiului

06 Iun. 2023, 17:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
06 Iun. 2023, 17:33 // În Lume //  Elena Putregai

Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat partea rusă pentru distrugerea barajului hidrocentralei Kahovskaya. Potrivit acestuia, explodarea ei corespunde „unei escaladări a violenței din Rusia”. Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovskaya adaugă o nouă dimensiune războiului. Politicienii europeni au dat vina pe Rusia, Kremlinul numește distrugerea barajului un sabotaj ucrainean.

VIDEO Barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka, aruncat în aer! Ucrainenii dau vina pe ruși

„Oferă o nouă dimensiune [războiului], dar este în concordanță cu modul în care Putin duce acest război”, a spus Scholz într-un interviu pentru WDR (citat de Reuters). „În ceea ce privește CNE Zaporojie, putem spune doar că urmărim acest lucru și ne străduim din greu să prevenim o situație periculoasă”, a adăugat cancelarul.

Rusia pune responsabilitatea pe partea ucraineană. „Deja putem afirma fără echivoc că vorbim despre un sabotaj deliberat din partea ucrainei. Acest sabotaj ar putea duce la consecințe foarte grave pentru câteva zeci de mii de locuitori ai regiunii, consecințe asupra mediului, consecințe de altă natură, care nu au fost încă stabilite”, a declarat marți secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov. El a respins acuzațiile împotriva armatei ruse, care au fost făcute de la Kiev și Bruxelles. „Le putem respinge cu fermitate [acuzațiile]. Declarăm oficial: aici vorbim clar despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană”, a spus Peskov.

Premierul estonian Kaia Kallas a numit incidentul o „crimă de război” pentru care Rusia este responsabilă. Ea a scris despre asta pe Twitter. Potrivit acesteia, Rusia „a transformat apa într-o armă” care aduce „ecocid și distrugere în masă”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, șeful Consiliului European Charles Michel, secretarul britanic de externe James Cleverley au declarat responsabilitatea Rusiei. Şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a descris pe Twitter această descoperire drept o „crimă de război” de care vor suferi „copiii, femeile şi bărbaţii din Ucraina”.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, la un briefing la Bruxelles, a numit atacul „barbar”, subliniind că ar putea avea consecințe umanitare și de mediu grave. El a subliniat că „acest lucru se întâmplă în contextul unei agresiuni ilegale” și este „o nouă rundă de escaladare” (citate din RIA Novosti).

Barajul hidrocentralei Kahovskaya a fost parțial distrus în dimineața zilei de 6 iunie. Este situat de-a lungul Niprului deasupra Hersonului. Primarul din Novaia Kahovka, Volodimir Leontiev, a spus că distrugerea a fost rezultatul loviturilor succesive asupra centralei de către forțele ucrainene pe o perioadă lungă de timp. Administrația regiunii Herson a spus că distrugerea barajului a fost rezultatul unei lovituri nocturne a Forțelor Armate ale Ucrainei, probabil de la sistemul de rachete cu lansare multiplă Alder.

VIDEO Catastrofa de la Nova Kahovka: Niprul a ajuns în zonele rezidențiale. În centrul orașului înoată lebede

 

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 16:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
03 Oct. 2023, 16:15 // Societate //  Realitatea.md

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) a marcat astăzi, 3 octombrie, a împlinit 70 ani de la fondare. Cu această ocazie, până pe 7 octombrie, vor avea loc un șir de evenimente dedicate activității facultății.

În această dimineață, studenții de la economie au organizat un flashmob chiar în fața universității.

Un alt eveniment important pentru studenții Facultății de Economie a fost un concurs în care au fost selectați câțiva studenți ce vor beneficia pe parcursul întregului an de „Bursa Economistului USM”. Studenților bursieri li s-au acordat premii.

Câștigătorii concursului care vor beneficia de bursă, sunt:

Bursa Bancassurance:

 1. Prodan Ianuș, anul III, specialitatea Business și Administrare;
 2. Spancioc Cristina, anul II, specialitatea Contabilitate;
 3. Ignat Iuliana, anul II, specialitatea Contabilitate;
 4. Veriga Valeria, anul II, specialitatea Contabilitate.

Bursa OTP BANK:

 1. Popescu Valeria, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 2. Vasilevschi Gabriela, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 3. Stirbu Madalina, anul II, specialitatea Finanțe și bănci.

Bursa Moldcargo:

 1. Istrati Nicoleta, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 2. Buimistr-El Khatib Anastasia, anul III, specialitatea Contabilitate.

În cadrul ceremoniei, au fost prezenți rectorul USM, Igor Șarov, decanul Facultății de Științe Economice, Maria Hămuraru, reprezentanții instituțiilor partenere, Bancassurance, OTPbank, S.A.R „Moldcargo S.A și cadrele didactice.

Tinerii au fost felicitați de către administrația universității și de către parteneri, care i-au îndemnat pe studenți să profite de aceste oportunități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe parcursul săptămânii vor continua activitățile dedicate aniversării a 70 de ani de la fondarea Facultății de Științe Economice la USM prin diverse conferințe științifice, lansare de cărți, jocuri de afacere pentru studenți și altele. Vezi programul:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală