Dizolvarea unui Parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Cu un asemenea răspuns a venit astăzi Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul pe care l-a adresat anterior președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, și îl va remite Curții Constituționale.
Secretarul General al Consiliului Europei a făcut apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate statele membre.
Zinaida Greceanîi a declarat că va informa Consiliul Europei despre avizul Curții Constituționale în urma examinării sesizării privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Sesizarea urmează să fie examinată de CCM la 15 aprilie curent.
Amintim că, săptămâna trecută, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a adresat o scrisoare Secretarei Generale a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, prin care îi solicită să intervină în medierea situației din țara noastră, întrucât președinta țării, Maia Sandu dorește să dizolve Legislativul, deși „nu ar exista temei, așa cum afirmă Greceanîi”.
De asemenea, șefa Legislativului a adresat, vineri, 9 aprilie, Curții Constituționale un demers prin care solicită interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X.