Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Secretarul general NATO avertizează că masarea militară rusă în apropierea Ucrainei este „neprovocată”

30 Nov. 2021, 18:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
30 Nov. 2021, 18:10 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Acumularea de efective militare ruseşti în apropierea graniței cu Ucraina este „neprovocată și inexplicabilă”, a declarat marți 30 noiembrie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Totodată, miniștrii de externe ai NATO au cerut Rusiei să detensioneze zona, avertizând că sunt solidari cu Ucraina.

„Vedem acumularea de militari ruși, vedem blindate grele, vedem drone și trupe pregătite pentru luptă. Rusia trebuie să fie transparentă și trebuie să reducă tensiunile și să se detensioneze zona. Deși Ucraina nu este un aliat NATO și prin urmare, nu intră sub incidența articolului 5 pentru apărarea colectivă, este „un partener foarte apreciat”. Oferim sprijin politic, practic. Aliații oferă instruire, consolidare a capacităților, echipamente și sunt absolut sigur că aliații își vor reangaja și reconfirma sprijinul puternic pentru Ucraina și în cadrul reuniunii de astăzi, a spus el.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este foarte preocupat de mișcările pe care le-am văzut de-a lungul frontierei Ucrainei. Știm că Rusia combină adesea aceste eforturi cu eforturile interne de a destabiliza o țară.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că miniștrii NATO vor transmite împreună un mesaj inconfundabil guvernului rus: sprijinul NATO pentru Ucraina este neîntrerupt, iar independența, integritatea teritorială și suveranitatea acesteia nu sunt în discuție”.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, după ce președintele prietenos cu Moscova a fost alungat de la putere prin proteste în masă. Câteva săptămâni mai târziu, Rusia și-a aruncat greutatea în spatele unei insurgenți separatiste care a izbucnit în estul Ucrainei. Moscova spune că rușii care s-au alăturat separatiștilor au fost voluntari.

Conflictul din regiunea Donbas a ucis peste 14.000 de oameni, iar crizele episodice de lupte continuă, în ciuda unui acord de pace din 2015 intermediat de Franța și Germania.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că serviciul de informații al țării sale a descoperit planurile pentru o lovitură de stat susținută de Rusia. Rusia a negat acuzația și a respins afirmația că intenționează să invadeze Ucraina.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală