Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Toaletele școlilor au devenit locul cel mai de temut pentru elevi! E necesară intervenția Parlamentului și Guvernului

30 Nov. 2021, 18:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
30 Nov. 2021, 18:09 // Societate //  Maria Timofti

Circa 40 % din elevii din Republica Moldova susțin că toaleta școlii este oribilă și evită să o folosească.  Acestea sunt datele sondajului realizat de Amnesty International Moldova, care a chestionat 343 de școlari diferite instituții de învățământ din țară. De menționat este faptul că 62 % din respondenți au fost din mediul urban.

Datele sondajului arată că 38 % dintre elevi merg la toaleta școlii numai atunci când nu mai pot să se abțină sau au o urgență, iar aproape 3% din respondenți nu merg la toaleta școlii niciodată.

La întrebarea din ce motive nu folosesc toaleta la școală, elevii au oferit diferite răspunsuri: 64% pe motiv că nu este hârtie igienică; 51% că miroase urât, iar 34% pentru că în toaletă este frig.

În urma sondajului, s-a dovedit că din cauza unei igiene mizerabile, toaletele au devenit locul cel mai de temut, locul de unde probabilitatea să te infectezi cu un anume tip de boală este foarte mare.

Fiecare al patrulea elev a spus, în timpul chestionării, că există situații când accesul la toaleta din interiorul școlii este permis doar în cazul unor evenimente speciale, cum ar fi controale, lecții deschise, evenimente. Din cei 343 de respondenți,  30 % susțin că toaleta școlii din interior este deschisă doar în perioada rece a anului sau chair deloc.

74 % din elevi susțin că profesorii au toaletă separată unde elevii nu au acces: Toaletele elevilor sunt mai puțin îngrijite decât cele ale profesorilor care sunt spălate, aerisite și dețin săpun și hârtie igienică, iar la toaletele profesorilor nu avem acces”.

Amnesty International Moldova consideră că situația toaletelor din instituțiile de învățământ din Republica Moldova este una îngrijorătoare și necesită intervenția urgentă a Parlamentului  și Guvernului.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală