Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Sectorul vitivinicol și-ar putea extinde piața de desfacere în Brazilia, anunță Ministerul Agriculturii

22 Sept. 2021, 16:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Sept. 2021, 16:35 // Economie //  Tatiana Rusnac

Brazilia ar putea deveni o nouă piață de desfacere pentru producătorii de vin din țara noastră. În acest sens, astăzi, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a purtat discuții cu Ambasadorul Republicii Federative a Braziliei în Republica Moldova, cu reședința la Kiev, Excelența Sa Norton de Andrade Mello Rapesta.

Oficialii au discutat despre industria vitivinicolă din țara noastră și au explorat posibilitățile de promovare și comercializare a vinurilor noastre în Brazilia, anunță reprezentanții de la minister.

„Sectorul vitivinicol reprezintă o ramură strategică a economiei naționale. Indicatorii acestui sector au o pondere semnificativă pentru Republica Moldova. În ultimii ani, țara noastră se regăsește în lista liderilor producători și exportatori de vinuri din lume. În prezent, vinificatorii își exportă produsele în peste 60 de state. Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor și îi sunt atribuite sute de distincții anuale la concursurile naționale și internaționale”, a subliniat ministrul Gherciu.

Totodată, în cadrul întrevederii, ministrul a declarat că va lansa o invitație oficială omologului său din Brazilia pentru a efectua o vizită de lucru în Republica Moldova, în vederea sporirii potențialului de cooperare în segmentele aferente sectorului agroalimentar.

Părțile au comunicat că, primul export de produse vitivinicole în Brazilia a avut loc în luna ianuarie a anului curent (circa 17.000 butelii de vin medaliate cu distincții din aur și bronz) și că acestea au fost apreciate de consumatori.

„În prezent, șapte companii de vin din Republica Moldova manifestă interes pentru a-și expune produsele pe rafturile din Brazilia. Acestea ar putea pune la dispoziția consumatorilor circa 61 vinuri moldovenești”, a mai menționat Gherciu.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Constructorul auto Tesla a atins la începutul săptămânii capitalizarea de o mie de miliarde de dolari, după ce acțiunile sale au crescut cu 13% pe bursă. Titlurile au urcat după ce compania de închiriere de mașini Hertz a anunțat că va face o comandă de 100.000 de automobile Tesla până la finalul anului 2022.

Comanda în sine valorează 4,4 miliarde de dolari, echivalentul a 6% din veniturile pe care Tesla le estimează pe acest an, însă simbolizează faptul că mașinile electrice devin tot mai comune.

Cu această capitalizare de un trilion de dolari, Tesla intră într-un club extrem de exclusivist, în care mai fac parte Apple, Alphabet – holdingul care deține Google, Amazon, Microsoft și Saudi Aramco – gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite.

Și Facebook a fost în acest grup, dar acțiunile sale au scăzut recent ca urmare a dezvăluirilor din presă, potrivit cărora compania nu ia măsuri împotriva efectelor dăunătoare ale dezinformărilor.

Tesla este de departe cel mai valoros producător auto, cel mai apropiat rival fiind grupul Toyota, cu o valoare bursieră de 282 de miliarde de dolari.

Avere de 288 de miliarde de dolari pentru Musk

Odată cu creșterea valorii acțiunilor Tesla, averea lui Elon Musk – directorul general al Tesla – a crescut cu 36,2 de miliarde de dolari, până la 288,6 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere de o zi din istorie.

Spre comparație, Musk are acum o avere mai mare decât capitalizarea cumulată a rivalelor General Motors (83,9 miliarde de dolari) și Ford (62,8 miliarde).

Următorul clasat în top este Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o avere estimată la 192,6 miliarde de dolari.

Tesla Model 3, cea mai vândută mașină din Europa

Separat, Tesla Model 3 a devenit cea mai populară mașină în Europa luna trecută, incluzând aici și modelele clasice, pe benzină și motorină, potrivit companiei de cercetare JATO Dynamics.

Vânzările Tesla Model 3 au crescut cu 58% față de anul trecut, până la 25.000 de unități în Europa, depășind cele 18.200 de livrări pentru modelul Renault Clio, al doilea clasat în top.

Concurență acerbă

Pe lângă Tesla, în domeniul mașinilor electrice mai activează și startup-uri americane, precum Lucid Motors, Fisker, dar și companii chineze, ca Nio, Xpeng și Li Auto.

La acestea se adaugă producătorii clasici, precum General Motors, Ford, Volkswagen sau Daimler, care au acum modele electrice în ofertă și investiții masive în plan.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău