Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Șeful tău îți este prieten? Atenție, că sabia are două tăișuri. Cum această relație îți poate afecta cariera

11 Oct. 2021, 08:14
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
11 Oct. 2021, 08:14 // Economie //  Realitatea.md

Obișnuim să petrecem multe ore din zi la muncă, iar faptul că se leagă prietenii între tine și managerii tăi este un lucru firesc și chiar de apreciat. Studiile arată că angajații care se înțeleg foarte bine cu șefii lor și de care îi unește o frumoasă prietenie arată un grad îmbunătățit de productivitate și de fericire la locul de muncă. Cu toate acestea, ar fi bine ca un angajat să nu își facă din propriul șef un prieten. Iată de ce.

Prietenia cu angajatorul estompează anumite linii și din viața ta profesională și din cea privată

Dezvoltarea unei relații strânse de prietenie dintre tine și șeful tău îți poate estompa anumite linii atât din viața ta profesională, cât și din viața ta privată. Această prietenie e ca stradă cu două sensuri, în care fiecare dintre părți va dori să-și expună puterea în mod egal.

Există un dezechilibru de putere inerent între tine și șeful tău. La urma urmei, șeful tău te poate concedia. Gândește-te doar: dacă șeful tău îți trimite mesaje despre ceva personal într-un weekend, s-ar putea să simți o obligație suplimentară de a răspunde pentru că el / ea este șeful tău / șefa ta și nu pentru că de fapt vrei cu adevărat să îi răspunzi. Aceste situații ar putea, în timp să te facă să capeți resentimente și să acumulezi anumite stări de care să nu-ți dai seama.

Să împărtășești prea multe lucruri personale cu șeful tău îți poate afecta cariera

Deci, deși este posibil să ai o relație de lucru excelentă cu șeful tău și chiar să împărtășești lucruri personale, încearcă să menții un nivel de distanță emoțională, astfel încât liniile să nu se estompeze.

Dacă ajungi să exprimi în mod excesiv situații și povestiri cu șeful tău, e posibil ca la un moment dat să nu îți mai fie clar care e limita dintre viața ta privată și cea profesională.

Uneori, când suntem prieteni cu un șef, împărtășim informații despre diverse nemulțumiri de la locul de muncă sau chiar căutăm un loc de muncă nou. Granițele profesionale sunt esențiale pentru șeful tău. Dacă ai tendința de a împărtăși excesiv, șeful tău poate lua aceste sentimente mult prea personal, ba chiar poate ajunge să te mai lase să ai acces la oportunitățile de dezvoltare profesională sau de promovare.

Șeful tău poate fi cel care îți aduce vești proaste. Și în calitate de șef și în calitate de prieten

Imaginează-ți că ai putea ca la un moment dat să primești vești cu privire la posibile disponibilizări sau reduceri salariale. Aceste vești care ajung și la urechile tale, nu vor reprezenta deloc un confort. Ba mai mult, fiind prieten cu șeful tău, va trebui să fii alături de el emoțional pentru că va trece printr-un stres foarte mare în contexul în care se vede nevoit fie să concedieze mai multe persoane, fie să taie din salariile tuturor.

Știind prea multe, îți poate provoca un stres suplimentar și te poate face mai puțin capabil să-ți îndeplinești funcțiile de serviciu. Realațiile de prietenie se pot desface foarte ușor atunci când te vei simți afectat în mod direct de o măsură adoptată de șeful tău.

I-ar putea face pe alții să se simtă excluși

O relație puternică cu șeful tău te poate face să te simți exclus de colegii tăi sau poate provoca mici tensiuni. De asemenea, ai putea fi privit mereu ca și cum ai avea un avantaj nedrept în fața celorlalți. În fața acestui lucru, șeful tău fie poate fi mai dur cu tine, fie poate fi mai relaxat.

Prin urmare, o relație prea strânsă de prietenie cu șeful tău poate fi o sabie cu două tăișuri. Cel mai bine ar fi ca de la șeful tău să cauți mai curând să creezi o relație de mentorat, nu una de prietenie intimă.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală