Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Sergiu Mocanu este pilotul avionului care a aterizat forțat la Ialoveni. Ce s-a întâmplat?

06 Iun. 2021, 18:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Iun. 2021, 18:24 // Societate //  Realitatea.md

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, este pilotul avionului care a aterizat forțat într-un lan de grâu din raionul Ialoveni. El spune că a fost nevoit să recurgă la această manevră din cauza supraîncălzirii motorului, care s-a oprit brusc în timpul zborului la o înălțime de aproximativ 400 de metri.

„Pe urmă am pierdut brusc din înălțime din cauza defecțiunii la motor și până la urmă, motorul a cedat. A fost o aterizare de urgență, care are un impact mai dur decât o aterizare obișnuită. Din păcate și solul s-a dovedit a fi prea moale după ploi. Și s-a îngreunat această aterizare”, a declarat Mocanu pentru Publika.md.

Mocanu spune că avea trei pasageri la bord și efectua un zbor de agrement de la Horăşti la Ghidighici. Avionul, care aparține unei persoane fizice, a primit în decembrie certificat de navigare din partea Autorității Aeronautice Civile, iar următoarea inspecție tehnică urma să aibă loc la sfârșitul anului. Pilotul spune că înainte de decolare a verificat avionul, dar nimic nu i-a creat suspiciuni.

„Procedura de verificare este una standard pe care o efectuează comandantul aeronavei, adică eu. Este vorba despre verificarea cantității de combustibil, verificarea uleiului. Eu am îndeplinit procedurile care erau necesare”, a spus Sergiu Mocanu.

Sergiu Mocanu mai spune că avionul efectua zboruri regulate şi era manevrat de mai mulți piloți, însă acesta este primul incident în care a fost implicat. Mecanicii urmează să stabilească prejudiciile și dacă aeronava va putea fi reparată.

Amintim că vineri, 4 iunie, un avion de mici dimensiuni a aterizat de urgență în apropiere de aerodromul din Horeşti, lângă satul Găureni, raionul Ialoveni. În urma incidentului, pilotul s-a ales cu o leziune ușoară, iar alți trei pasageri care se aflau la bord au scăpat nevătămaţi.

În prezent, o comisie a Ministerului Economiei şi Infrastructurii investighează circumstanţele producerii incidentului. Un caz similar a avut loc în 18 aprilie, când un avion de mici dimensiuni mici s-a prăbuşit în apropiere de aerodromul de la Vadul lui Vodă. Atât pilotul, cât şi pasagera acestuia au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală