Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Sfatul unui medic dermatolog: La plajă, să nu mergem niciodată machiate

27 Iun. 2021, 21:00
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Iun. 2021, 21:00 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Ne aflăm în plin sezon estival, iar folosirea cremelor de protecție trebuie să fie o rutină, una obligatorie, pentru a preveni arsurile solare. Cu mici excepții, doamnele și domnișoarele folosesc mascara ori ruj. Atenție însă, la ce anume cumpărați ori folosiți deja. Numeroase produse de înfrumusețare care sunt frecvent folosite în lumea întreagă conțin substanțe nocive, arată un studiu recent.

Rimelurile și rujurile au cele mai ridicate niveluri de fluor organic, care nu se descompune, adică rămâne în organism. Anca Zbranca, medic dermatolog român, spune că la plajă niciodată nu trebuie să se meargă cu machiaj și recomandă creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorate.

Nu este vorba numai despre fluorul organic. Majoritatea produselor pe care le-ați menționat conțin substanțe care prin cumulare pot produce probleme la nivelul organismului, și e nevoie de cantități enorm de mari de absorbție prin piele pentru ca aceste produse să facă rău.

Nu trebuie chiar să ne speriemSigur, industria dermato-cosmeticelor și a cosmeticelor are și niște interese financiare. Dacă vorbim despre fluor, gândiți-vă la cantitatea de fluor absorbită atunci când copilul mic este dat pe gingii pentru întărirea dinților. Sau gândiți-vă la toate pastele de dinți. Deci nu trebuie să ne sperie astfel de lucruri.

„Prețul nu reflectă calitatea produsului. Niciodată. Iar dacă este să aleg, ca medic dermatolog specializat în cosmetică dermatologică, aleg un produs din farmacie, din gama dermato-cosmeticelor pentru machiaj, produse care au fost testate medical, pe loturi de pacienți”, susține Anca Zbranca.

Sfatul dermatologului: La plajă, niciodată cu machiaj

La plajă, să nu mergem niciodată machiate, pentru că există efectul de fotosensibilizare, enorm de multe substanțe, care aparent nu sunt nocive atunci când le aplicăm pe piele, dacă fac o reacție chimică fototoxică în fața razelor solare și nu numai la ultraviolete, și la lumina vizibilă, poate să dea această fotoxicitate, atunci pot să apară reacții alergice, toxice, arsuri la nivelul pielii.

„Niciodată, la plajă machiate. Dacă vrem, putem utiliza creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorate”, conchide medicul dermatolog. 

De menționat că, se află în vânzare creme de protecție solară care au în ele camuflante, culori, sunt testate dermatologic, și pot fi luate din orice farmacie din țară. 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate