Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Sfatul unui medic dermatolog: La plajă, să nu mergem niciodată machiate

27 Iun. 2021, 21:00
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Iun. 2021, 21:00 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Ne aflăm în plin sezon estival, iar folosirea cremelor de protecție trebuie să fie o rutină, una obligatorie, pentru a preveni arsurile solare. Cu mici excepții, doamnele și domnișoarele folosesc mascara ori ruj. Atenție însă, la ce anume cumpărați ori folosiți deja. Numeroase produse de înfrumusețare care sunt frecvent folosite în lumea întreagă conțin substanțe nocive, arată un studiu recent.

Rimelurile și rujurile au cele mai ridicate niveluri de fluor organic, care nu se descompune, adică rămâne în organism. Anca Zbranca, medic dermatolog român, spune că la plajă niciodată nu trebuie să se meargă cu machiaj și recomandă creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorate.

Nu este vorba numai despre fluorul organic. Majoritatea produselor pe care le-ați menționat conțin substanțe care prin cumulare pot produce probleme la nivelul organismului, și e nevoie de cantități enorm de mari de absorbție prin piele pentru ca aceste produse să facă rău.

Nu trebuie chiar să ne speriemSigur, industria dermato-cosmeticelor și a cosmeticelor are și niște interese financiare. Dacă vorbim despre fluor, gândiți-vă la cantitatea de fluor absorbită atunci când copilul mic este dat pe gingii pentru întărirea dinților. Sau gândiți-vă la toate pastele de dinți. Deci nu trebuie să ne sperie astfel de lucruri.

„Prețul nu reflectă calitatea produsului. Niciodată. Iar dacă este să aleg, ca medic dermatolog specializat în cosmetică dermatologică, aleg un produs din farmacie, din gama dermato-cosmeticelor pentru machiaj, produse care au fost testate medical, pe loturi de pacienți”, susține Anca Zbranca.

Sfatul dermatologului: La plajă, niciodată cu machiaj

La plajă, să nu mergem niciodată machiate, pentru că există efectul de fotosensibilizare, enorm de multe substanțe, care aparent nu sunt nocive atunci când le aplicăm pe piele, dacă fac o reacție chimică fototoxică în fața razelor solare și nu numai la ultraviolete, și la lumina vizibilă, poate să dea această fotoxicitate, atunci pot să apară reacții alergice, toxice, arsuri la nivelul pielii.

„Niciodată, la plajă machiate. Dacă vrem, putem utiliza creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorate”, conchide medicul dermatolog. 

De menționat că, se află în vânzare creme de protecție solară care au în ele camuflante, culori, sunt testate dermatologic, și pot fi luate din orice farmacie din țară. 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Guvernările iresponsabile care s-au aflat la putere în ultimii 30 de ani ar fi influențat asupra problemei grave cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, și anume criza gazelor naturale. Cel puțin, acestea au fost declarațiile Maiei Sandu care au urmat după ședința  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. 

Astfel, președinta Republicii Moldova a ținut să menționeze că rezolvarea problemei cu care se confruntă țara nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze și problemele ce țin de livrarea gazelor naturale. 

„Din momentul în care am câștigat o luptă grea împotriva celor care au sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne ale țării și că ne vor fi puse multe bețe în roate”, a subliniat Maia Sandu. 

Totodată, Maia Sandu a dat de înțeles că, cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara să nu ajungă într-un astfel de blocaj.

„În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”.

Mai mult, președinta menționează că nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării și nici nu s-a investit în energia regenerabilă. 

„În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția a rămas nepedepsită”. 

În context, șefa statului a numit creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori la nivel internațional drept „o anomalie”. Ea a spus că o asemenea crestere bruscă este o lovitură pentru Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică. 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău